hirdetés

Kriptokróm: molekuláris kapcsolat a „belső óra” zavarai és a gyulladásos betegségek között

A szakemberek előtt már korábbról ismert, hogy a cirkadián ritmus felborulása kedvezőtlenül befolyásolja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat. Ennek következtében például az éjszakai műszakban dolgozóknál nagyobb az esély bizonyos gyulladásos kórképek – köztük a cukorbetegség, elhízás és rákbetegség – kialakulására.

hirdetés

A Salk Institute of Biological Studies kutatói most egy potenciális molekuláris összefüggést fedeztek fel a napszaki ritmus zavarai és a fokozott gyulladásos válasz között. A PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban azt találták, hogy a cirkadián óra alapvető komponensének számító kriptokróm (CRY) hiányában olyan jelutak aktiválódnak, melyek megemelik a gyulladásos molekulák szintjét a szervezetben.

„Egyre több meggyőző bizonyíték gyűlik össze arra nézve, hogy az enyhe fokú, de tartósan fennálló gyulladás olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint például a diabetes, elhízás és rosszindulatú daganatok – mondja a közlemény rangidős szerzője, Inder Verma professzor. – Eredményeink erősen arra utalnak, hogy a CRY hiányában rendszertelenné váló belső óra önmagában elegendő a sejtek stressz-szintjének növeléséhez, melynek következtében a gyulladásos proteinek termelődése állandósul, ami enyhe fokú, ámde idült gyulladás kialakulását eredményezi.”

Gyulladás és cirkadián ritmus: a kriptokróm a kapocs

A kriptokróm a cirkadián ritmus aktivitását lassító fékként működik, és ez ad jelet a szervezet biológiai rendszerének arra, hogy esténként lassítsa működését. Reggelente a CRY cirkadián gátlást okozó hatása megszűnik, ami képessé teszi a szervezetet, hogy a napi tevékenységekhez szükséges aktivitási szintre gyorsuljon.

A Salk kutatói arra keresték a választ, hogy a cirkadián működésért felelős tényezők milyen szerepet játszanak az immunműködésekben. Ennek meghatározására olyan egereknél mérték a gyulladásos mediátorok szintjét a hypothalamusban (az alvás-ébrenlét ciklusért felelős agyi területen), amelyeknél a CRY gének deléciót szenvedtek. A különféle tesztekben ezek a knock-out egerek bizonyos gyulladásos fehérjék (citokinek) fokozott expresszióját mutatták. Ezek közé tartozott például az interleukin-5 és a tumornekrózis-faktor-alfa – szemben a CRY génekkel rendelkező egerekkel.

„Eredményeink azt bizonyítják, hogy kriptokróm hiányában aktiválódnak ezek a proinflammatorikus molekulák, ami a kriptokróm potenciális szerepére utal a gyulladásos citokinek expressziójának szabályozásában” – magyarázza Satchidananda Panda, a Salk biológiai laboratóriumának docense.

Ezen túlmenően a kutatók azt találták, hogy a CRY hiánya aktiválja az NF-kB jelutat, azaz azt a molekuláris folyamatot, mely a gyulladásban szerepet játszó számos gén működését szabályozza. Az NF-kB a sejt citoplazmájában lévő fehérjekomplex, mely „békésen semmit nem csinál”. Adott stimulusra adott válaszul az NF-kB a sejtmagba kerül, ahol a gyulladásos génekhez kötődve „bekapcsolja” azokat. E gének szabályozása szoros ás többszörös kontroll alatt áll, ezért az NF-kB nem képes expressziójukat teljesen leállítani. A gyulladás létrejötte és tartós fennmaradása erre a maradék expresszióra vezethető vissza.

„A fent vázolt molekuláris út bekapcsolódásakor mindannyiszor bizonyos szintű gyulladás marad vissza a szervezetben – mondja Rajesh Narasimamurthy, a közlemény másik szerzője. – Ezek idővel összeadódnak, ami végül gyulladásos jellegű megbetegedések (pl. elhízás, cukorbetegség) létrejöttéhez vezet.”

Korábbi kutatások azt jelezték, hogy az NF-kB jelút aktivitásának gátlása alkalmas lehet bizonyos kórképek kezelésére. Az NF-kB automatikus aktiválódása figyelhető meg például myeloma multiplexből származó daganatsejtekben, mely a fertőzés legyőzéséért felelős plazmasejteket érinti a csontvelőben, amelynek nyomán azok proliferációnak indulnak. Az ezen aktivitás blokkolására alkalmas szerek képesek lehetnek arra, hogy olyan mértékben lebontsák az NF-kB-t, hogy a betegség megszűnjön.

A kutatók következő célkitűzésükként jelölték meg annak felderítését, miként lehetne az NF-kB-aktivációt rövid távon oly módon gátolni, hogy ez alkalmas legyen például a cukorbetegség gyógyítására. „Olyan molekulákat kell találnunk, melyek befolyásolják ezt az aktivitást, és kis molekulájú inhibitorokat kell kifejlesztenünk a betegség kezelésére” – zárja eredményeik ismertetését Verma.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.