hirdetés

Lambert-Eaton szindróma elleni tabletta

Az FDA engedélyezte az igen ritka autoimmun betegség, a Lambert-Eaton szindróma kezelésére szolgáló Firdapse tablettát (amifampridin).

hirdetés

November 28-án az FDA engedélyezte a Lambert-Eaton myasthenia szindróma (LEMS) kezelésére szolgáló Firdapse (amifampridin) tabletta forgalmazását (kérelmező: Catalyst Pharmaceuticals Inc.) A készítmény hatóanyaga egy széles spektrumú káliumcsatorna-blokkoló, a gyógyszer napi adagja 3-4 tabletta formájában 15-30 mg amifampridin. A szert az EMA már 2009-ben engedélyezte.

A Lambert-Eaton myasthenia szindróma (LEMS)

A LEMS egy igen ritka autoimmun betegség, melyet az acetil-kolin felszabadulását gátló ellenanyag okoz a feszültségfüggő kalcium-csatornák blokkolásával, az ellenagyag a betegek 90%-ában kimutatható. Ez különbözteti meg a myasthenia gravistól, ahol az antitestek az acetil-kolin receptorokat támadják meg. Becslések szerint a LEMS egymillió emberből mindössze hármat érint, igen gyakran társul kissejtes tüdőrákkal (SCLC – small cell lung cancer), és a tüdőrák diagnózisát évekkel megelőzheti. Magyarországon a Dél-Pesti Kórházban 10 év alatt mindössze 3 betegnél állapították meg. Jellemzője a néhány hét alatt kialakuló járászavar, lábgyengeség (járókeret szükséges), areflexia, a combot és a csípőt gyakrabban érinti, mint a vállakat vagy a felkart. Az érintett izmok gyorsan elfáradnak, merevség, görcs állhat be. Egyes esetekben érintheti a szemhéj- és szemmozgató izmokat is, ilyenkor a szemhéj félig lecsukódik (ptosis), és kettős látás (diplopia) alakulhat ki. A jelenséget szájszárazság, férfiaknál impotencia kísérheti, idősebb, főleg dohányzó betegeknél komoly az esélye a kissejtes tüdőrák kialakulásának (vagy már ki is mutatható), míg fiatalabb betegeknél tüdőrák jellemzően nem kíséri a betegséget. A tünetegyüttes progressziója lassú, az izmokban érzékelt gyengeség és a fáradtság mértéke napról-napra változhat. Stressz, hőség és alváshiány súlyosbíthatja a tüneteket. A klinikai gyakorlatban a betegséget kolinészteráz-gátlókkal (jellemzően piridosztigminnel), és immunszuppresszánsokkal (intravénás immunglobulin) is kezelik, de a leghatásosabbnak tekintett terápia a káliumcsatorna-blokkolók alkalmazása. Az amifampridin blokkolja a feszültségfüggő káliumcsatornákat, megnyújtva ezzel a praesynapticus sejtmembrán depolarizációját. Az akciós potenciál megnyújtása elősegíti a kalcium transzportját az idegvégződésbe. Az intracellularis kalciumkoncentráció ebből következő emelkedése elősegíti az acetilkolint tartalmazó vesiculák exocytosisát, ami így elősegíti a neuromuscularis transzmissziót. Ez növeli az izomerőt és a nyugalmi összetett izom akciós potenciál (compound muscle action potential – CMAP) amplitúdóját, 1,69 mV-nak megfelelő (95% CI, 0,60–2,77) összesített súlyozott átlagkülönbséggel.

Klinikai vizsgálatok, hatásosság

A Firdapse hatásosságát az FDA két multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebokontrollos klinikai vizsgálat eredeményei alapján állapította meg, melyekbe összesen 64 (21 és 88 év közötti) LEMS-ben szenvedő beteget vontak be. (Érdekesség, hogy az egyik vizsgálóhely a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara volt.) Mindkét vizsgálatban a hatásosság elsődleges mérőszáma a QMG pontszám (Quantitative Myasthenia Gravis score) és a betegek által kitöltött, önbevallásos Subject Global Impression (SGI) kérdőív pontszám változása volt a kiinduláshoz képest a gyógyszer adagolásának abbahagyásáig. A QMG egy 13-elemű, orvos által kitöltött skála az izomgyengeség kategorizálására, melyben minden elemet egy négypontos skálán értékelnek (0 – nincs izomgyengeség, 3 – súlyos izomgyengeség), majd a kapott számokat összeadják, a nagyobb pontszám súlyosabb egészségügyi problémát jelez. A 7 elemből álló SGI-t a betegek töltik ki, ezen általános benyomásaikat, tapasztalataikat rögzítik, itt a kisebb számok a kezelés során észlelt kisebb előnyt jelentik, tehát itt a magasabb értékek a kedvezőek. Az első vizsgálatban (NCT01377922) 14 napos kezelést követően a placebóval és a hatóanyaggal kezelt beteg állapota egyaránt romlott, de a Firdapse esetében tapasztalt állapotromlás szignifikánsan enyhébb volt, mint a placebónál. A második vizsgálat (NCT02970162) során egy négy napos kezelési időszakban a stabilan Firdapse terápiában részesülő betegek már kiegészítő készítményt, kolinészteráz-gátlót is szedtek. Az eredmények szerint a betegek által adott SGI pontszámok sokkal kedvezőtlenebbek voltak a placebo csoportban, és a kettős hatóanyag-alkalmazás hatása jelentősen kedvezőbb volt a QMG pontszám esetében is.

Biztonságosság, nemkívánatos hatások

A klinikai vizsgálatok során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások közé az alábbiak tartoztak: égő vagy szúró érzés (paresthesia), felsőlégúti fertőzés, hasi fájdalom, émelygés, hasmenés, fejfájás, megemelkedett májenzimszintek, hátfájás, magas vérnyomás és izomgörcsök. Rohamok olyan betegeknél is jelentkeztek, akik kórtörténetében eddig nem szerepeltek.

A gyógyszer engedélyezési folyamata

Az FDA a Firdapse engedélykérelmét elsőbbségi felülvizsgálati eljárás (priority review) keretében, a normál eljárásnál szokásos 10 hónap helyett 6 hónap alatt vizsgálta meg. A készítmény áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) és ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) jelölést is kapott. Az Európai Unió területén a gyógyszer forgalmazása 2009. december 23. óta engedélyezett (2010-ig még Zenas kereskedelmi néven), a forgalomba hozatali engedély jogosultja a BioMarin International Limited (Írország).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Firdapse (amifampridine) for Lambert-Eaton Myasthenic Syndrome

A Phase 3 Study of Amifampridine Phosphate in Patients With Lambert Eaton Myasthenic Syndrome (LEMS)

Paraneoplastic chronic demyelinating neuropathy and Lambert–Eaton myasthenic syndrome associated with multiple anti-neural antibodies and small-cell lung cancer

Paraneopláziás idegrendszeri szindrómák (PTE ÁOC Neurológiai Klinika, Prof. Dr. Komoly Sámuel)

Firdapse Label (FDA)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.