hirdetés

Lepodiszirán a lipoprotein(a) szint csökkentésére

Kiemelkedő hatásosságot mutatott egy új, kis interferáló RNS készítmény, a lepodiszirán az örökletes szív-érrendszeri kockázati tényező, a lipoprotein(a) szint csökkentésében.

hirdetés

A Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban november 12-én jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak cikke, amelyben egy fázis I. klinikai vizsgálat eredményeit ismertették. Ezek szerint a lepodiszirán nevű vizsgálati hatóanyaggal végzett  kísérleti terápia már egyetlen adag alkalmazása is több mint 94%-kal, csaknem egy éven keresztül csökkentette a vérben a lipoprotein(a) szintjét.

A sokszor csak Lp(a)-ként rövidített lipoprotein(a) a májban termelődik, és szerkezetileg hasonlít az alacsony sűrűségű lipoproteinre (LDL), elterjedtebb nevén a “rossz koleszterinre”. A többi típusú koleszterinnel ellentétben azonban az Lp(a) szintje 80-90%-ban genetikailag meghatározott független kardiovaszkuláris kockázati tényező: az Lp(a) plakkok felhalmozódását okozza az artériákban, ami jelentősen növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Szemben egyéb lipideltérésekkel, a lipoprotein(a) szintet életmódi változtatások nem befolyásolják. Az ilyen genetikai eltérést hordozó személyek felismerése azonban mégis fontos: körükben a kezdődő ateroszklerózis időben felismerendő, mivel az egyén, módosítható kockázati tényezők (LDL-koleszterin, dohányzás stb.) kontrollja lassíthatja a betegség súlyosbodását. Bár már léteznek hatékony, engedélyezett terápiák a szívbetegségek kockázatának csökkentésére az LDL-koleszterin és más lipidek csökkentésével, jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszeres kezelés közvetlenül az Lp(a) szint csökkentésére.

A most ismertetett fázis I. klinikai vizsgálatban a lepodiszirán injekciót kapó résztvevők lipoprotein(a) szintje a legmagasabb dózis alkalmazása esetén két héten belül 96%-kal csökkent, és 48 héten keresztül több mint 94%-kal a kiindulási szint alatt maradt. Hatásossága mellett a gyógyszer további újdonsága, hogy egy kis interferáló RNS (siRNS) készítményről van szó, amely hatásmechanizmusa szerint blokkolja a májban a lipoprotein(a) egyik kulcsfontosságú összetevőjének előállításához szükséges hírvivő RNS-t.

Jelenleg több hatóanyagot, készítményt is vizsgálnak ebben az indikációban, így a mostani eredményekkel a lepodiszirán azon terápiák egyre bővülő listájára került fel, amelyek ígéretes kezelési módjai lehetnek a magas Lp(a)-szintű emberek ateroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségeinek. Ezek a betegségek becslések szerint 64 millió embert érintenek az Egyesült Államokban és 1,4 milliárd embert világszerte.

“Mostani eredményeink azt mutatták, hogy a terápia jól tolerálható volt, és nagyon hosszú ideig tartó Lp(a) csökkenést eredményezett, így jelentősen csökkentette a szívroham, stroke és aortaszűkület kialakulásának kockázatát” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Steven Nissen.

A vizsgálatba a kutatók 48 beteget vontak be az Egyesült Államok és Szingapúr vizsgálati központjaiban (átlagéletkora 47 év), majd hat különböző dózist és egy placebót vizsgáltak, amelyeket mind injekció formájában adtak be. A résztvevőket a beadást követően 48 hétig követték nyomon. Az Lp(a) maximális plazmakoncentrációja a kiindulási szinthez képest 49%-kal csökkent a 4 mg-os adag esetében, és akár 96%-kal a 608 mg-os adag esetében, szemben a placebónál mért 5%-os csökkenéssel. A hatóanyag alkalmazása során nem észleltek biztonságossági problémákat, és az egyetlen tolerálhatósági gondot az injekció beadásának helyén jelentkező enyhe reakciók jelentették.

”Annak ellenére, hogy az emelkedett Lp(a), mint a szívbetegségek kockázati tényezőjének fontosságára vonatkozóan már korábban is erős bizonyítékok álltak rendelkezésre, a hatékony kezelés eddig nem volt elérhető” - fejtette ki Dr. Nissen. “Ez a vizsgálati kezelési megközelítés reményt adhat a világ lakosságának azon 20%-a számára, akiknél emelkedett Lp(a) szint mutatható ki.”

A lepodisziránt értékelő fázis II. klinikai vizsgálat már jelenleg is folyamatban van, a hatóanyagot az Eli Lilly and Company fejleszti tovább.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Trial shows a single dose of an experimental therapy reduces lipoprotein(a) by more than 94% for nearly a year

Lepodisiran, an Extended-Duration Short Interfering RNA Targeting Lipoprotein(a)

Lipoprotein(a), a „rettenetes lipid”: bemutatok egy családot

Irodalmi hivatkozás:

Steven E. Nissen et al, Lepodisiran, an Extended-Duration Short Interfering RNA Targeting Lipoprotein(a), JAMA (2023). DOI: 10.1001/jama.2023.21835

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.