hirdetés

Mesterséges intelligencia a glioblasztóma terápiájában

Egy AI algoritmus képes meghatározni, mely betegek számára lehet leginkább kedvező a bevacizumab terápia.

 

hirdetés

A Cancers folyóiratban december 28-án jelent meg az Universitat Politècnica de València (UPV) kutatóinak cikke, amelyben egy új megközelítést ismertetnek a glioblasztóma, a ma ismert egyik legagresszívabb ráktípus kezelésében.

A kutatók a bevacizumab (Avastin) hatékonyságát kezdték értékelni. Ezt a gyógyszert úgy tervezték, hogy gátolja az új erek képződését (angioneogenezist) a daganatban. Dr. María del Mar Álvarez-Torres, a vizsgálat vezetője szerint azonban ennek a kezelésnek a hatékonysága azért kérdőjeles, mert csak a kezelt betegek egy részénél eredményezett hosszabb túlélést.

“A betegek által mutatott klinikai válaszok erős változékonysága kérdéseket vetett fel a gyógyszer általános hasznosságával kapcsolatban az agydaganat ezen agresszív formájánál. Ezért azt javasoljuk, hogy az agyi vérmennyiség (rCBV; cerebral blood volume), mint prediktív marker segítségével azonosítsuk azokat a glioblasztómás betegeket, akik a túlélés szempontjából profitálhatnak ebből a kezelésből.”

A tanulmány készítése során egy retrospektív vizsgálatot végeztek több mint 100 beteg bevonásával. A bevacizumab alkalmazása előnyösebbnek bizonyult azon betegeknél, akiknél a tumor mérsékelt vaszkularitással rendelkezett: ilyen esetekben a kezelést követően 10 hónappal volt hosszabb a medián túlélési idő. Ez azt sugallja, hogy a tumor kezdeti erezettsége fontos mutató lehet annak előrejelzésében, hogy mely betegek profitálhatnak leginkább a kezelésből.

“Kutatásunk során felfedeztük, hogy az rCBV marker beépítésével pontosan azonosítani tudjuk azokat a mérsékelten vaszkularizált tumorral rendelkező betegeket, akiknél a bevacizumab kezelés a lehető legjobb eredményt hozná. Ez az optimalizált megközelítés segíti az erőforrás-gazdálkodást és jobb klinikai eredményeket eredményez” - fejtette ki María del Mar Álvarez-Torres.

Az rCBV mutatót mágnesrezonanciás képalkotó vizsgálatok eredményeiből számították ki a kutatók az UPV mérnökei által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú technológia segítségével, tehát a marker meghatározása nem-invazív módon lehetséges, vagyis nem jár további kockázatokkal a betegek számára.

“Módszerünk hatékony és gazdaságilag életképes lehetőség a megfelelő kezelés kiválasztásának meghatározására. A legfontosabb, hogy lehetővé teszi azon glioblasztómás betegek korai azonosítását, akik a legtöbbet profitálhatnak a bevacizumab terápiából, így jelentős segítséget nyújt a kezelés személyre szabásában, valamint a várható kimenetek javításában” - zárta gondolatait María del Mar Álvarez-Torres.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Research opens up a new approach for improving personalized treatment of patients with glioblastoma

Unlocking Bevacizumab’s Potential: rCBVmax as a Predictive Biomarker for Enhanced Survival in Glioblastoma IDH-Wildtype Patients

Irodalmi hivatkozás:

María del Mar Álvarez-Torres et al, Unlocking Bevacizumab's Potential: rCBVmax as a Predictive Biomarker for Enhanced Survival in Glioblastoma IDH-Wildtype Patients, Cancers (2023). DOI: 10.3390/cancers16010161

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.