hirdetés

Monoklonális antitestek Alzheimer-kórban

Az eddigi vizsgálatok szerint a az amiloidot célzó monoklonális antitestterápia nem javítja az Alzheimer-kóros betegek állapotát, a klinikailag jelentős előnyök hiánya továbbá jelentős ártalmakkal társul.

hirdetés

Az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló, amiloidot célzó antitestek klinikailag értelmezhető előnyöket nem tudtak felmutatni. A kezeléseket a károsodások, különösen a képalkotó vizsgálatokban azonosított agyvérzés (a károsodáshoz szükséges szám [NNH] = 13), aggasztó kockázata kíséri. Az eddig kimutatott kockázat és az előnyök egyensúlya nem indokolja e költséges gyógyszerek alkalmazását (több mint 20 000 USD évente).

A randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintésének és metaanalízisének szerzői arra keresték a választ, hogy az Alzheimer-kór kezelésében az amiloidot célzó monoklonális antitest-gyógyszerek klinikailag értelmezhető, betegorientált előnyökkel vagy ártalmakkal járnak.

A szerzők 23 202 résztvevő adatait tartalmazó 19 randomizált placebokontrollált tanulmányt vettek górcső alá. A bevonási kritériumok közé tartozott, hogy a betegek kognitív károsodással, bármilyen súlyosságú Alzheimer-kórral vagy az Alzheimer-kór magas kockázatával rendelkező felnőttek legyenek és legyenek megbízható adatok a betegség kimeneteléről a kezelés során.

A szerzők kizárták azokat a vizsgálatokat vagy vizsgálati karokat, amelyek az amerikai gyógyszerhatóság által jóváhagyottnál alacsonyabb dózisokat alkalmaztak. Valamennyi vizsgálat az ipar által finanszírozott placebokontrollos vizsgálat volt. A legtöbb vizsgálatban enyhe kognitív károsodásban vagy enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek vettek részt.

Az érdeklődésre számot tartó eredmények jól meghatározott minimális, klinikailag fontos különbségek voltak a többféle kognitív pontozási eszköz bármelyikével mért eredményekben, illetve a kezelés lehetséges ártalmaiban. A metaanalízisbe bevont vizsgálatokban alkalmazott gyógyszerek a következők voltak: szolanezumab, aducanumab (Aduhelm), lecanemab (Leqembi), donanemab és bapineuzumab. Figyelemre méltó, hogy kizárólag placebóval történt összehasonlítás történt, más gyógyszerekkel végzett fej-fej melletti vizsgálatokat nem találtak.

Az összefoglaló elemzés azt mutatta, hogy a placebóval szembeni javulás csekély volt (standardizált átlagos különbség = -0,07; 95% CI, -0,10-0,04). Bár azonosítottak néhány statisztikailag szignifikáns előnyt, egyik sem közelítette meg a minimálisan klinikailag jelentős különbség küszöbértékét. A kezelés és a kontrollcsoportok között nem volt általános különbség a teljes halálozás tekintetében, bár a bapineuzumab növekedéssel járt (relatív kockázat [RR] = 1,76; 95% CI, 1,03-3,00; NNH = 102). A leggyakrabban jelentett ártalmak az amiloiddal kapcsolatos képalkotási rendellenességek (ARIA) voltak: ARIA-ödéma (RR az átfogó elemzésben = 10,3; 95%-os CI, 7,4-14,3; NNH = 9), tüneti ARIA-ödéma (RR a három jelentett gyógyszer esetében = 24,3; 95%-os CI, 9,9-59,9; NNH = 86) és ARIA-vérzés (RR = 1,74; 95%-os CI, 1,2-2,4; NNH = 13) voltak.

 

Forrás:

Ebell MH, Barry HC, Baduni K, et al. Clinically important benefits and harms of monoclonal antibodies targeting amyloid for the treatment of Alzheimer disease: a systematic review and meta-analysis. Ann Fam Med. 2024;22(1):50-62.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.