hirdetés

Monoterápiás szer hepatocelluláris karcinóma kezelésére

Sikeresen teljesítette az elsődleges és a fő másodlagos végpontokat hepatocelluláris karcinóma terápiájában a tiszlelizumab.

hirdetés

A pekingi székhelyű, innovatív és megfizethető onkológiai kezelések fejlesztésére specializálódott BeiGene augusztus 9-én hozta nyilvánosságra a fázis III. RATIONALE 301 klinikai vizsgálat eredményeit, melyek szerint vizsgálati készítményük, a tiszlelizumab nem volt rosszabb (non-inferiority) a szorafenibnél irreszekábilis hepatocelluláris karcinóma (HCC) első vonalbeli, monoterápiában végzett kezelésében. Ez már a nyolcadik olyan, pozitív eredménnyel zárult klinikai vizsgálat, amely igazolja a tiszlelizumab hatásosságát valamilyen ráktípusban. A HCC globálisan a hatodik leggyakoribb daganatos megbetegedés, 2020-ban 900 ezer újonnan diagnosztizált esetet regisztráltak világszerte, és a betegek kétharmadánál a betegség már a diagnózis időpontjában előrehaladott állapotú volt. Ezért a betegek prognózisa általában igen rossz: a várható túlélés időtartamának medián hossza jelenleg egy év körüli. A HCC terápiájában meglehetősen szűkös eszköztár áll rendelkezésre abban az esetben, ha a beteg nem tolerálja a tirozin-kináz-gátlókat, illetve, ha a betegség progressziót mutat.

 

A hatóanyagról (tiszlelizumab)

A tiszlelizumab egy humanizált IgG4 anti-PD-1 monoklonális antitest, amelyet arra terveztek, hogy minimális affinitással kötődjön a makrofágokon található Fc-gamma (Fcγ) receptorokhoz, így segítve a szervezet immunrendszerét a tumorok felismerésében és leküzdésében. Preklinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a makrofágok Fcγ-receptoraihoz való kötődés veszélyezteti a PD-1 antitestek daganatellenes aktivitását az antitest-függő makrofág-mediált T-effektorsejtek elpusztításának aktiválásán keresztül. A tiszlelizumab a BeiGene immuno-onkológiai programjának első hatóanyaga, amelyet többféle szolid tumor és hematológiai ráktípus terápiájában vizsgálnak.

A tiszlelizumab globális klinikai fejlesztési programját több mint 30 országban 11 ezernél is több beteg bevonásával végzik, és a vállalat eddig 22 törzskönyvezést elősegítő klinikai vizsgálatot indított. A BeiGene számos olyan fejlesztést végez, amelyet más cégekkel együttműködve indított meg, vagy amelybe később valamilyen másik vállalat is csatlakozott. Ilyen a tiszlelizumab fejlesztési programja is, melyben a Novartisszal kötöttek megállapodást 2021 januárjában. Ez a Novartis számára jogokat biztosít a PD1-ellenes antitest közös fejlesztésére, gyártására és forgalmazására Észak-Amerikában, Európában és Japánban. Erre a gyümölcsöző együttműködésre építve a BeiGene és a Novartis 2021 decemberében opciós együttműködési és licencmegállapodást jelentett be a BeiGene TIGIT-gátlójára, az ociperlimabra vonatkozóan, amelynek fejlesztése jelenleg már szintén fázis III. szakaszban van. A Novartis és a BeiGene stratégiai kereskedelmi megállapodást is kötött, amelynek keretében a BeiGene öt jóváhagyott Novartis onkológiai terméket fog forgalmazni Kína meghatározott régióiban.

 

A RATIONALE 301 klinikai vizsgálatról

A BeiGene által szponzorált randomizált, nyílt elrendezésű, multicentrikus fázis III. klinikai vizsgálatban (NCT03412773) a tiszlelizumab hatásosságát és biztonságosságát értékelték szorafenibhez képest (non-inferiority vizsgálat) irreszekábilis hepatocelluláris karcinómában (HCC) szenvedő felnőtt betegek körében. A 2017-ben megkezdett vizsgálatba bevont összesen 674 beteget egy tiszlelizumab (BGB-A317, 200 mg, 3 hetente, intravénás adagolással) és egy szorafenib (Nexavar, Bayer, 400 mg tabletta naponta kétszer) karra randomizálták, állapotukat legalább 4 évig követték nyomon. Az elsődleges végpont a 4 éves vizsgálati időszak alatt megállapított teljes túlélés (OS; overall survival) volt, az összesen 17 másodlagos végpont között pedig az objektív válaszarány (ORR; objektív response rate), a progressziómentes túlélés (PFS; progression-free survival) és számos életminőséget értékelő, valamint biztosságossági paraméter is szerepelt. Az eredmények szerint a tiszlelizumab elérte az elsődleges végpontot, azaz nem bizonyult rosszabbnak a szorafenibnél.

 

Piaci lehetőségek, versenytársak, várható engedélyezés időpontja

A RATIONALE 301 érdekessége, hogy rendhagyónak számít az újonnan diagnosztizált HCC terápiájában végzett mai vizsgálatok között, mivel a közelmúltban más PD-1/L1 hatóanyagokkal folytatott vizsgálatok szinte kizárólagosan valamilyen kombinációs terápiát alkalmaztak. Még 2020-ban lett a Roche Tecentriq-je (az Avastin anti-VEGF készítménnyel együtt), az első PD-1/L1-gátló, amelyet korábban kezeletlen májrák terápiájában engedélyt szerzett. Itt a jóváhagyás alapja az a fázis III. vizsgálat volt, amely szerint a gyógyszerkombináció 41%-kal csökkentette a halálozás kockázatát a Bayer Nexavarjával, a régi standard kezeléssel szemben. A Tecentriq (atezolizumab) továbbra is az egyetlen PD-1/L1 hatóanyag, amelyet az FDA májrák első vonalbeli kezelésére engedélyezett.

A Merck a Keytruda-val (pembrolizumab) és az Eisai készítményével, a Lenvima-val (lenvatinib) alkotott hatóanyagpárossal próbálkozott ugyanebben az indikációban, de ez a kombináció nem bizonyult jobbnak a monoterápiában alkalmazott Lenvimánál sem a halálozás csökkentése, sem a tumorok progressziójának megelőzésében. Szintén sikertelen volt egy korábbi monoterápiás vizsgálat (fázis III. CheckMate-459, NCT:0257609), amelyben a Bristol Myers Squibb saját készítményét, az Opdivo-t (nivolumab) értékelte újonnan diagnosztizált HCC-ben, de az idén augusztusban publikált eredmények szerint az Opdivo nem bizonyult jobbnak a Nexavarnál. A BMS tavaly már önkéntes döntés alapján visszavonta az Opdivo gyorsított engedélyezési (accelerated approval) kérelmét májrák másodvonalbeli kezelésének indikációjában.

Az idei évben az egyik legnagyobb kínai gyógyszeripari vállalat, a Jiangsu Hengrui Medicine végzett egy szintén kombinációs fázis III. vizsgálatot, amelyben saját hatóanyaga, a kamrelizumab (camrelizumab) mellett az apatinib (rivoceranib) VEGFR-gátlót alkalmazta, és ennek a párosnak is sikerült felülmúlnia a szorafenibet mind a halálozás, mind a progresszió megelőzése tekintetében. A Hengrui ekkor úgy nyilatkozott, hogy párbeszédet kezdeményez az FDA-val, és a globális piacra jutás megkönnyítése érdekében megalapította a Luzsana Biotechnology céget. (Keleties jellegű, némileg filozofikus megközelítést tükröz a névválasztás: vállalat neve a spanyol ’la luz’, azaz „fény” és a latin ’sana’, azaz „gyógyítani” szavakból tevődik össze, ami a vállalat küldetésnyilatkozata szerint azt a törekvést jelképezi, hogy a cég igazi „gyógyító fény” legyen az onkológia területén.)

A tiszlelizumab legnagyobb piaci riválisa vitathatatlanul a Roche szere, a Tecentriq (atezolizumab) lesz, de a RATIONALE 301 vizsgálat eredményeiből még nem lehet arra következtetni, hogy BeiGene szere hatásosabb vagy sikeresebb lesz-e az elsőként FDA-engedélyt kapott készítménynél. A BeiGene szóvivője egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a kínai cég tervezi-e a monoterápiában alkalmazott tiszlelizumab amerikai vagy európai engedélyeztetését HCC indikációban, mivel egyrészt erről partnerével, a Novartisszal történő egyeztetést követően adhatnak csak tájékoztatást, de van egy másik ok is. Ez pedig az, hogy a BeiGene szerint rövid távon a PD-1 és VEGFR kombinációk lehetnek a legjobb májrák elleni első vonalbeli terápiák, ezért nem kizárt, hogy hamarosan a tiszlelizumabbal is kombinációs vizsgálatokat kezd majd a kínai vállalat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

BeiGene touts positive PhIII data on tislelizumab in aftermath of setbacks at FDA

RATIONALE 301 study: tislelizumab versus sorafenib as first-line treatment for unresectable hepatocellular carcinoma

BeiGene Announces Positive Global Phase 3 Trial Results for PD-1 Inhibitor Tislelizumab in First-Line Unresectable Hepatocellular Cancer

Phase 3 Study of Tislelizumab Versus Sorafenib in Participants With Unresectable HCC

BeiGene reports Phase III tislelizumab data in hepatocellular cancer

Novartis, BeiGene's PD-1 hits goal in first-line liver cancer. Should Roche worry about Tecentriq?

Novartis, BeiGene's PD-1 drug the latest to hit FDA wall as pandemic stalls another review

Novartis shelves a PD-1 bid in non-small cell lung cancer after FDA feedback

Preliminary Antitumor Activity, Safety and Tolerability of Tislelizumab in Combination With Lenvatinib for Hepatocellular Carcinoma

A Study Investigating the Efficacy and Safety of Ociperlimab and Tislelizumab and BAT1706 Combinations in Patients With Advanced HCC

Ready to go to FDA, can Hengrui's China-made PD-1 liver cancer immunotherapy change the tides?

Phase III trial shows tislelizumab improves outcomes for liver cancer patients

'Startup like no other': China's Hengrui launches Luzsana with Big Pharma veterans at the top and a goal to improve drug access

Bristol-Myers Squibb Announces Results from CheckMate -459 Study Evaluating Opdivo (nivolumab) as a First-Line Treatment for Patients with Unresectable Hepatocellular Carcinoma

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.