hirdetés

Nivolumab kolorektális rákban

Nivolumab kezelésre NNR/MSI áttétes kolorektális rákban hosszantartó kedvező választ kaphatunk még súlyosan előkezelt esetekben is.

hirdetés

A DNS mismatch repair deficiens (dMMR), vagy magas mikroszatellita instabilitással (MSI-H) rendelkező áttétes kolorektális rákban a monoterápiásan vagy a más szerrel kombináltan adott nivolumab kezelés eredményessége ismételten bebizonyosodott.

A CheckMate-142 vizsgálatra alapozva az amerikai FDA gyorsított eljárásban törzskönyvezte a nivolumabot ebben az indikációban. Az egyik vizsgálat szerint a nivolumab monoterápiával klinikailag jelentős és tartós választ lehetett elérni, 5 betegnél komplett remissziót is megfigyeltek. A nivolumabot az ipilimumabbal kombináló vizsgálatban pedig tartós klinikai választ láttak az esetek 55%-ában (a válasz átlagos tartamát még nem értéke el).

A CheckMate 142 egy nem randomizált fázis II vizsgálat, melyben dMMR/MSI-H áttétes kolorektális rákban (CRC-ben) vagy egyedüli nivolumabot, vagy kombinált nivolumab-ipilimumab kezelést adtak a betegeknek. Dr. Overman (University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Houston) a 2018-as Gastrointestinal Cancers Symposiumon ismertette a 13 hónapos megfigyelés eredményeit: a betegek 73%-a életben volt az első év elteltével is. A 21 hónapig megfigyelt 74 beteg mindegyike 3 mg/kg nivolumabot kapott kéthetente: Az egyik (A) csoport 53 betege a nivolumab kezelést megelőzően már 3, vagy több kemoterápiás ciklust kapott fluoropyrimidinnel, oxaliplatinnal és irinotecánnal, a másik (B) csoport 21 betege  előzetesen nem kapott ilyen kezelést.

Nem meglepően az átlagosan 34%-os objektív válaszok a B-csoport betegeinél magasabbak voltak (52%), mint az A-csoport betegeinél (26%). A kezelésre adott válaszok a betegek 64%-ánál legalább egy évig fennmaradtak. A komplett válaszok aránya a megfigyelés hosszától függött: 13 hónap után a betegek 3%-ánál, 21 hónap után már a betegek 9%-ánál (n=7) volt megfigyelhető. Részleges választ 24%-ban (n=18), stabilizálódást 31%-ban (n=23) és progressziót 30%-ban (n=22) láttak. Extrapolálás után a betegek 62%-ánál volt megfigyelhető kedvező hatás. Az előzetesen nem kezelt B-csoportban magasabb volt a komplett válaszok (14%), a részleges válaszok (38%) és a stabilizálódás aránya is (33%).

A progressziómentes túlélés átlagosan 6,6 hónap volt, az A-csoportban rövidebb (4,2 hónap), a B-csoportban viszont még nem érték el. Az átlagos teljes túlélést még szintén nem érték el, de 12 hónapnál 72%, 18 hónapnál 67% volt. Az A- és a B-csoport teljes túlélése 12 hónapnál 68% és 81%, 18 hónapnál 66% és 70% volt.

Új biztonságossági probléma nem jelentkezett, a betegek kb. 20%-ánál láttak grade 3-4 mellékhatást.

A második vizsgálatba 119 beteget soroltak be. Minden beteg 3 mg/kg nivolumabot plusz 1 mg/kg ipilimumabot kapott 3 hetente négy adagban, majd további nivolumab adagokat kéthetente. Az átlagosan 13,4 hónapig követett betegek 85%-a élt 1 év után is, bár az átlagos progressziómentes túlélést és az átlagos teljes túlélést még nem érték el. Dr. Thierry André (Saint-Antoine Hospital, Paris) szerint a kombinált kezelés az egyedüli nivolumab kezeléshez képest magasabb válaszadási arányokat mutat és meghosszabbodott klinikai haszonnal jár. Ebben a vizsgálatban is jelentős volt a már előkezelt betegek aránya, mintegy 76%. Az átlagos válaszadási ráta 55% volt, a betegek 3,4%-a mutatott komplett választ, 51,3%-ukban részleges válasz alakult ki. Minden érték magasabb volt a monoterápiás nivolumab kezelésnél mérhető értékeknél. 9 és 12 hónapnál a betegek 76%-a és 71%-a élt progressziómentesen, ami szintén sokkal jobb, mint a monoterápiás vizsgálatban. A teljes túlélés 9 és 12 hónál 87% és 85% volt, ami szintén jobb a monoterápiás kezelés során tapasztalt értéknél.

Az életminőség lényegesen és tartósan javult. Grade 3-4 mellékhatások a betegek 32%-ában keletkeztek, 10%-uknál abba is kellett hagyni a kezelést.

Dr. Stadler K. Zsófia (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) szerint a még hosszabb megfigyelés ismételten igazolni fogja a nivolumab monoterápia szerepét előzetesen súlyosan kezelt esetekben. Meg kell vizsgálni, hogy az anti-PD-1 terápiák mennyiben vethetők be első választású szerként. Egyelőre nem világos az sem, hogy az anti-PD-1 terápia és az immunterápia kombinációjával a monoterápiánál kedvezőbb eredményeket érünk-e el, ezért szükség van a monoterápia és a kombinált terápia randomizált összehasonlítására is.     

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.