hirdetés

Nyilvánosak lesznek a klinikai vizsgálatok adatai

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszi az újonnan engedélyezett gyógyszerekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok adatait.

hirdetés

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa kifejtette: „A transzparencia a klinikai kutatás egyik legfontosabb eleme. A vizsgálatok kimenetelét – akár pozitív, akár negatív – nyilvánosan elérhetővé kell tenni. Az EMA átláthatósági kezdeményezése Európát a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos adatok transzparenciájának területén úttörővé teszi. A kezdeményezés átmeneti intézkedésként szolgál a klinikai vizsgálatokra vonatkozó új szabályozás hatályba lépéséig.”

Innentől kezdve a jövőben az Európai Unió polgárai, köztük a kutatók és a tudományos szféra képviselői közvetlenül hozzáférhetnek azon klinikai vizsgálatok több ezer oldalas anyagához, amelyeket a gyógyszeripari vállalatok az EMA-hoz nyújtanak be az új gyógyszerek forgalmazási engedélyének kiadása érdekében. A klinikai vizsgálatokról szóló jelentések információkkal szolgálnak gyógyszerek vizsgálata során felhasznált módszerekről és a klinikai vizsgálatok eredményeiről. Az EMA a világon az első olyan szabályozó hatóság, amely a klinikai adatokhoz ilyen széles körű hozzáférést biztosít.

„Az EMA régóta elkötelezett a klinikai adatok átláthatósága mellett, és a mai napon teljesítjük ígéretünket: nyilvános hozzáférést biztosítunk azokhoz az adatokhoz, amelyek alapján döntéseinket meghozzuk” – jelentette ki Guido Rasi, az EMA igazgatója. „Kezdeményezésünk új irányt szab az átláthatóság felé irányuló globális törekvéseknek. Hasznos lesz mind a tudományos kutatás, mind a gyógyszerészet számára.”

Az EMA adatok nyilvánosságra hozatalára irányuló proaktív megközelítésének köszönhetően a betegek és az egészségügyi szakemberek egyaránt több információt tudhatnak meg az általuk felhasznált illetve felírt gyógyszerekről. Ezen felül az egyes gyógyszerek engedélyezését követően megkönnyíti a tudósok és kutatók által végzett független, ismételt elemzéseket. Ez tovább bővíti a tudományos ismereteket, és valószínűleg további információkkal szolgál majd a szabályozó testületek döntéshozatalaihoz.

A nagyobb átláthatóság hasznos lesz az innováció szempontjából is. Az adott gyógyszerről megosztott ismeretek segíthetik a fejlesztőket abban, hogy tanuljanak mások tapasztalataiból, és hatékonyabb gyógyszerfejlesztési programokat alakíthassanak ki ill. valósíthassanak meg.

„A betegek és a klinikumban dolgozók már hosszú ideje vártak a klinikai vizsgálatok adataira. Ez az új megközelítés végre transzparens információkat biztosít az EMA-hoz benyújtott klinikai vizsgálatok összes eredményéről, legyenek bár azok pozitívak vagy negatívak” – kommentálta a bejelentést Yann Le Cam, az EURORDIS-Rare Diseases Europe igazgatója, egyben az EMA igazgatótanácsának tagja. „Azt reméljük, hogy a lépés megnöveli a gyógyszer-engedélyezési rendszerbe vetett bizalmat. Az új tudásbázishoz való hozzáférés pedig felgyorsítja majd az innovációt egyrészt a többszörösen elvégzett kutatások számának csökkentésével, másrészt bizonyos új fejlesztések kockázatának mérséklésével.”

A klinikai adatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó közösségi politika 2015. január 1-jén lépett hatályba, ezért minden olyan új gyógyszerre vonatkozik, melynek forgalomba hozatali engedélykérelmét ezen a napon vagy ezt követően nyújtották be az EMA-hoz. Ezen felül azokra a kérelmekre is kiterjed, amelyekre vonatkozóan 2015. július 1-jén vagy azt követően nyújtottak be az indikációk módosítására vagy kiterjesztésére, illetve az alkalmazási mód megváltoztatására irányuló (line extension) kérelmet. A dokumentumokat azt követően hozzák nyilvánosságra a https://clinicaldata.ema.europa.eu oldalon, hogy az EMA meghozta döntését a forgalmazási engedély kiadásáról vagy elutasításáról, illetve a dokumentumok akkor is elérhetővé válnak a nyilvánosság számára, ha a kérelmet az előtt vonják vissza, hogy az EMA véleményt formálhatott volna a forgalmazási engedély kiadásának kérdésében.

Első lépésként a bejelentés napján az EMA két gyógyszer (Kyprolis [karfilzomib] és Zurampic [lezinurad]) adatait tette fel honlapjára. Csak ezzel a két gyógyszerrel kapcsolatosan több mint 100 klinikai kutatás foglalkozott, a teljes anyag pedig meghaladja a 260 ezer oldalt.

A nyilvánosságra hozatal folyamatosan zajlik majd, az EMA-nak a lehető legnagyobb gondot kell fordítania arra, hogy az adatok közé még véletlenül se kerülhessenek be a betegek személyes adatai. Várhatóan a folyamat egyre gyorsabb lesz, és az EMA távlati célja, hogy 60 nappal a forgalmazási engedély kiadását követően az újonnan engedélyezett gyógyszerekre vonatkozó adatok már hozzáférhetővé váljanak a honlapon. Az előzetes számítások szerint ez évente mintegy 4500 klinikai vizsgálat adatainak nyilvánosságra hozatalát jelenti a jövőben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.