hirdetés

Öröklődő immunhiány sikeres génterápiás kezelése

Génterápiával sikerült működő immunrendszert kialakítani olyan kisgyermekekben, akik súlyos, kombinált immundefektusban szenvedtek. A gyermekek a kezelés után már közösségbe is mehetnek, sőt védőoltást is kaptak.

hirdetés

Az X-kromoszómához kapcsolt kombinált immunhiány (SCID-X1, Severe Combined Immunodeficiency) súlyos kórforma, a potenciálisan halálos fertőzések elkerülése érdekében a betegek életük végéig izolációban kénytelenek élni, mivel még egy nátha is véget vethet életüknek. Most amerikai kutatóknak (St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee) egy kísérleti génterápiával sikerült helyreállítani SCID-X1-ben szenvedő gyermekek immunrendszerét. Mint az eredményről beszámoló Nature írja, nyolc gyermek esetében hajtották végre a kísérleti kezelést, közülük hét már haza is mehetett, és a remények szerint hamarosan a nyolcadik is otthonába távozhat.

SCID-X1 esetén a funkciót lehetetlenné tevő mutációk vannak egy, az immunrendszer fejlődéséhez alapvetően fontos génben, az X-kromoszómán elhelyezkedő IL2RG-ben (a betegség ezért főleg fiúkat érint), a génterápia ezt a gént helyettesítette egy jól működő példánnyal. A kísérleti kezelésen kívül jelenleg csak egyetlen terápiás opció van, a testvértől származó csontvelő-transzplantáció, erre azonban csak a betegek kevesebb, mint 20%-a esetében van lehetőség. A kutatók ezért már húsz éve kísérleteznek azzal, hogy valami módon a csontvelő őssejtjeibe juttassák a mutált gén működő példányát azoknál a betegeknél, akiknél nincs mód testvértől származó csontvelő-transzplantációra.

Az eddigi génterápiás próbálkozások azonban vegyes eredményt hoztak: a legkorábbi kísérletekben részlegesen javult a betegek immunrendszere, azonban néhányukban a gént hordozó vektor rossz helyre való beépülése miatt leukémia fejlődött ki. A terápiás próbálkozás következő lépcsőjében, 2014-ben ugyanazoknak a kutatóknak a vírusvektor módosítása révén már sikerült elkerülni a leukémia kialakulását, azonban az immunrendszer javulása továbbra is csak részleges volt (Hacein Bey Abina és munkatársai: A modified γ-retrovirus vector for X-linked severe combined immunodeficiency; NEJM).

Most viszont Ewelina Mamcarz és munkatársai teljes sikerrel jártak: a betegeknek működőképes T- és B-sejtjei, továbbá jól funkcionáló természetes ölősejtjei (NK-sejtek) is kialakultak. A NEJM-ben publikált kísérleti terápia (Lentiviral Gene Therapy Combined with Low-Dose Busulfan in Infants with SCID-X1) során a korábbiaktól eltérő vírusvektort használtak, egy betegségokozó képességétől megfosztott lentivírust. A retrovírusok közé tartozó lentivírus a nem osztódó sejtekbe is képes bejuttatni géneket, így alkalmasabb az immunsejteket kialakító, lassabban osztódó őssejtek átalakítására.

A kísérleti terápia során a vírusvektorral ex vivo átalakított saját őssejtek visszaadásával együtt egy kemoterápiás szert is alkalmaztak alacsony dózisban, ami elősegítette az átalakított őssejtek megtapadását a csontvelőben (a kemoterapeutikumként alkalmazott busulfan használatát az Európai Gyógyszerügynökség 2016-ban már engedélyezte egy hasonlóan súlyos immunhiányban, az örökletes adenozin-deamináz hiány miatt kialakuló, ADA-SCID-ben). A kísérleti terápiára két évvel ezelőtt került sor, a betegekben azóta nem alakult ki leukémia; a kutatók nyilatkozata szerint a vektort már tíz éve használják más típusú betegségekben, és eddig nem okozott mellékhatást.

A NEJM tanulmánya kifejti: a SCID-X1 hátterében álló mutáció megakadályozza a limfociták fejlődéséhez és működéséhez szükséges citokin-receptorok egyik fehérjeláncának szintetizálását, így az érintettekben sem a sejtes, sem a humorális immunitás nem működik, viszont a nem testvér donoroktól származó transzplantáció esetén megnövekszik a graft-versus-host reakció esélye. A működő IL2RG-génnel felszerelt, módosított lentivírussal transzformált saját őssejtek viszont az autológ csontvelő-transzplantáció szabályai szerint visszajuttatva a beteg vérkeringésébe (ez betegenként és testsúlykilogrammonként 4,5-15 millió sejt visszajuttatását jelenti) mind a sejtes, mind a humorális immunitást képesek helyreállítani: a transzplantáció után az NK-sejtek már négy hét, a T- és a B-sejtek 2-3 hónap után megjelentek, és számuk normalizálódott.

A kutatók megvizsgálták azt is, hová épültek be az őssejtekbe az IL2RG-gének, így kiderült: erősen poliklonális mintázat alakult ki, azaz szinte minden fehérvérsejt-vonalban máshol lehetett megtalálni az új gént. Minden bizonnyal ez magyarázza azt is, hogy a génterápia mellékhatásaként nem alakult ki leukémia. Mindazonáltal, jegyzik meg a kutatók, az immunrekonstrukció tartós sikerét, a bejuttatott gén megmaradását a hematopoetikus sejtekben, továbbá a busulfan-kondicionálás és a génterápia mellékhatás-mentességét hosszú távú utánkövetéssel kell ellenőrizni.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.