hirdetés

Orrvérzés? Elég az egyszerű sóoldat

Számos, különböző hatóanyagú spray kapható, amivel csillapítható az orrvérzés. A JAMA-ban megjelent beszámoló szerint a sóoldatos spray is éppen ilyen hatásos.

hirdetés

A gyakran visszatérő orrvérzésnél az egész egyszerű sóoldat is segíthet. Ezt figyelték meg amerikai orvosok azoknál a betegeknél, akik egy örökletes megbetegedés miatt makacsul visszatérő orrvérzéstől szenvednek. A kutatók nem találtak különbséget a gyógyszeres és a sóoldatos placebo kezelés között. Az orrvérzés időtartama és gyakorisága összehasonlítható. Gyakran az orrnyálkahártya egyszerű hidratálása hatékonyan megfékezi a vérzést. Ami segít az örökletes eredetű orrvérzésnél, az valószínű, hogy a teljesen mindennapos orrvérzést is enyhíti.

Kevin Whitehead (University of Utah School of Medicine), a kutatások vezetője szerint a legegyszerűbb anyagok is hatásosak lehetnek. A vizsgálatok során egyik gyógyszer sem bizonyult hatásosabbnak, mint a placebo sóoldat. A legtöbb beteg jobban lett a kezelések alatt, azok is, akik egyszerű sóoldatot használtak. Whitehead és kollégái 121 Osler-szindrómás beteget kezelt. Ez a Rendu-Osler-szindrómának vagy örökletes hemorrágiás teleangiektáziának is nevezett kórkép olyan örökletes betegség, amelyben a vaszkuláris kötőszövet változása következtében az apró vérerek kitágulnak, gyakori és súlyos orrvérzést eredményezve.

A tanulmány résztvevői 12 héten át napi kétszer használtak egyet a négy, különböző hatóanyagú orrspray közül: bevacizumab (1%, ami 4 mg-os napi dózisnak felel meg), ösztriol (0,1%, ami a 0,4 mg-os napi adagnak felel meg) vagy tranexámsav (10%, ez 40 mg-os napi dózisnak felel meg). Illetve a kontrollcsoport 0,9%-os sóoldatot használt. Minden résztvevő naponta beszámolt arról, milyen gyakran, mennyi ideig tartó, és milyen erős orrvérzése volt. A 12 hét elején és végén a kutatók egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékelték a tünetek erősségét.

A kezelési fázis végére mindenkinél enyhültek a tünetek: a kezdeti 5-6-os pontértékről 3-4-re javultak az értékek, függetlenül attól, melyik készítményt használták. Az eredmények azt sugallják, hogy a gyógyszerek, amiket az egész világon rendszeresen használnak, semmilyen előnyt nem kínálnak az egyszerű sóoldathoz képest. A kutatásban résztvevő James Gossage (Augusta University) szerint nem zárható ki, hogy összességében a placebo-effektus felelős a hatásért, vagyis a betegek egyszerűen azért éreznek javulást, mert azt várják. Az azonban elképzelhető, hogy gyógyszerekkel jobb hatás érhető el, ha nagyobb dózisban, vagy más módon, például az orr nyálkahártyájához jobban tapadó gél formájában alkalmazzák.

A sóoldat korlátozás nélkül ajánlható. Whitehead a nedvesség fontosságát hangsúlyozza. Betegeiknek azt mondja, hogy már az olyan egyszerű dolgok is enyhülést hozhatnak, mint a sóoldat használata reggel és este. A száraz orrnyálkahártya hajlamosabb a vérzésre, a nedvesség ezért segít megelőzni az vérzést.

Az Osler-kórban szenvedőknél kialakuló vérzés alapvetően nem különbözik az átlagos orrvérzéstől. A kutatók ezért úgy vélik, eredményeik azoknál a pácienseknél is helytállóak, akik más okból szenvednek orrvérzéstől. A sóoldat náluk is hatásos lehet.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.