hirdetés

RA és strokekockázatát pitvarfibrillációban

A pitvarfibrillációhoz társult rheumatoid arthritis esetén nagyobb az ischaemiás stroke kockázata, mint a csak pitvarfibrillációban szenvedőknél.

hirdetés

A rheumatoid arthritisben (RA) is szenvedő pitvarfibrilláló (PF) betegekben nagyobb az ischaemiás stroke kockázata, mint a csak pitvarfibrillációban szenvedőknél. A megnövekedett stroke-kockázathoz az is hozzájárulhat, hogy ezek a betegek ritkábban részesülnek orális antikoaguláns kezelésben.

A kutatók a Norvég Kardio-Rheuma Regisztert felhasználva regiszteralapú retrospektív kohorszvizsgálatot végeztek, hogy felmérjék az ischaemiás stroke kockázatát az AF diagnózisát követően a RA-val rendelkező, Illetve RA-ban nem szenvedő betegeknél.

A vizsgálatba 163.595, 2010 és 2017 között újonnan diagnosztizált AF-ben szenvedő beteget vontak be, akik közül 2750 betegnek volt az AF diagnózisát megelőzően igazolt RA-ja. Azt is megvizsgálták, hogy az RA-s betegek kisebb valószínűséggel kaptak-e szájon át szedhető véralvadásgátlót a stroke megelőzésére az AF diagnózisát követő 3 hónapon belül, mint az RA nélküli betegek. A medián követési idő 2,5 év volt az RA-s betegeknél és 3,0 év az RA nélkülieknél.

Az elsődleges végpont az ischaemiás stroke volt, amelyet a kórházi felvételek és megjelenések alapján azonosítottak. 5 év elteltével az RA-ban és AF-ben egyaránt szenvedő betegeknél magasabb volt az ischaemiás stroke kumulatív előfordulása, mint a csak AF-ben szenvedő betegeknél (7,3% vs. 5,0%). Az AF-ben szenvedő betegek körében a stroke kockázata 25%-kal magasabb volt az RA-ban szenvedőknél, mint az RA nélkülieknél (korrigált kockázati arány, 1,25; 95% CI, 1,05-1,50).

Az RA-ban szenvedő betegek kisebb valószínűséggel részesültek orális antikoaguláns kezelésben, mint azok, akiknek nem volt arthritiszük, ami az RA-gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatások, a vérzésveszély vagy más tényezők miatti aggodalomra vezethető vissza (kiigazított esélyhányados, 0,88; 95% CI, 0,80-0,97).

„Tanulmányunk rámutat a kardiovaszkuláris kockázati tényezők gondos ellenőrzésének szükségességére az RA-s és AF-es betegek körében, és felveti a kérdést, hogy az RA jelenlétét figyelembe kell-e venni az AF-es betegek orális antikoaguláns (OAC) kezelésének mérlegelésekor” - írták Anne M. Kerola (Helsinki Egyetem, Finnország9 és munkatársai a Rheumatology című szaklapban 2024. augusztus 22-én online publikált tanulmányukban (https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article/doi/10.1093/rheumatology/keae458/7738813?login=false).

A vizsgálatból hiányoztak a dohányzásra, a vérnyomásmérésre, az alkoholfogyasztásra és az elhízásra vonatkozó adatok, ami befolyásolhatta az eredmények teljességét. A vizsgálati populáció Norvégiára korlátozódott, és lehet, hogy nem általánosítható más populációkra.

A tanulmányt az Olav Thon Alapítvány, a Norvég Kutatási Tanács és a Reumatológiai Kutatási Alapítvány támogatta.

Forrás:

Kerola AM, Ikdahl E, Engebretsen I, et al. Rheumatoid arthritis and the risk of ischemic stroke after diagnosis of atrial fibrillation: a Norwegian nationwide register study, Rheumatology, 2024; keae458, https://doi.org/10.1093/rheumatology/keae458

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.