hirdetés

Rákelőző állapotok korai felismerése 3D képalkotással

A tumorok kialakulását megelőző állapot mutatható ki az új 3D-s CODA módszerrel.

hirdetés

A Nature folyóiratban április 4-én jelent meg a Johns Hopkins University kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új 3D genom alapú profilalkotó technikát ismertettek, amely a hasnyálmirigyben az apró, rákelőző állapotú elváltozások kimutatására képes - ezekből alakul ki később a rendkívül rossz prognózisú duktális adenokarcinóma (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma). A kutatók szerint ez a módszer a későbbiekben más szervekben is alkalmazható lehet, az elv szélesebb körben is használhatóvá válhat a klinikumban.

“Nem sok embernél alakul ki hasnyálmirigyrák, ezért megdöbbentett bennünket, hogy a hasnyálmirigy még normális állapotú régióiban mennyire sok rák előtti elváltozást, vagyis PanIN-t találtunk (PanIN; pancreatic intraepithelial neoplasias)” - nyilatkozta Dr. Laura Wood, a tanulmány első szerzője. “Ez a kutatás rávilágít arra, hogy mennyire keveset tudunk még a normális öregedésről, és alapvető kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan keletkezik a rák az emberi hasnyálmirigyben.”

Kis méretük miatt a PanIN-eket kihívás felismerni, és egy szokványos radiológiai vizsgálattal nem is azonosíthatók. A klinikumban ez gyakran azt jelenti, hogy mire a betegeknél diagnosztizálják a rákot, például a PDAC-t, a rák már előrehaladott stádiumban van, és áttéteket képez más szervekben. A meglévő 2D szövettani festési módszerek, amelyek során a szövetet vékonyan felszeletelik, megfestik és mikroszkóp alatt vizsgálják, csak korlátozott képet adnak a PanIN-ekről, így a kutatók ezzel a módszerrel nem kaphatnak képet azok eredetéről és a rák kialakulásának okáról. A PanIN-ek tökéletesebb áttekinthetőségére, jellemzésére a kutatók egy 3D-s megközelítést dolgoztak ki.

Miután 38 normál hasnyálmirigy-mintából származó szövetet vékonyan felszeleteltek és megfestettek több száz egymást követő 2D-s tárgylemezen, a kutatók egy gépi tanulásos módszeren (machine learning) alapuló CODA nevű eljárást fejlesztettek ki, hogy a tárgylemezképeket digitális 3D-s képekké alakítsák. A 3D-s rekonstrukciók egymáshoz kapcsolódó PanIN-ek komplex hálózatát tárták fel, amelyek átlagos összterhelése köbcentiméterenként 13 PanIN volt, és sűrűségük köbcentiméterenként 1 és 31 PanIN között változott. Úgy tűnt, hogy a hasnyálmirigy más régióiban elhelyezkedő daganatokkal (azaz a nem duktális lokalizációjú tumorokban) szenvedő betegekhez képest a PDAC-ban szenvedő betegeknél nagyobb volt a PanIN-terhelés, bár ez a különbség statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak.

A kutatók nyolc mintát tovább vizsgáltak 3D-vezérelt mikrodisszekcióval és a specifikus PanIN-ek DNS-szekvenálásával. A genomikai elemzés feltárta, hogy a hálózatok genetikailag különböző génmutációk által vezérelt PanIN-ekből álltak, például jelen volt az a KRAS-mutáció, amely a legtöbb hasnyálmirigyrákban megtalálható.

Wood szerint az a megállapítás, hogy a többszörös rákelőző állapotú elváltozások független mutációkból keletkeztek, olyasmi, amit más szervekben még nem láttak, “de most, hogy tudjuk, hogy a PanIN-ek léteznek, már dolgozhatunk a célzott kezelésükön, például a KRAS-mutáción keresztül.”

Bár a CODA még közvetlenül nem használható diagnosztikai célokra, előnyei közé tartozik, hogy elvileg bármilyen szövetre, betegségre vagy modellorganizmusra alkalmazható lehet.

“És ez még csak a kezdet. Tovább akarjuk vizsgálni, hogy mit jelent ez más szervek és szövetek összefüggésében. Ha a normális szövetben több ezer PanIN van, akkor hogyan tudjuk azonosítani, hogy melyek azok, amelyek klinikailag relevánsak a betegség szempontjából, és melyek azok, amelyek nem? A részletes anatómiai-molekuláris térképek készítése lehet az egyik módja annak, hogy változást érjünk el a megelőzés és a rák korai előfutárainak jobb diagnosztizálhatósága tekintetében, mert amíg nem látunk 3D-ben, nem is tudjuk, mit hagyunk ki” - összegzett Wood.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New 3D technique reveals precancerous pancreatic lesions

3D genomic mapping reveals multifocality of human pancreatic precancers

Irodalmi hivatkozás:

Alicia M. Braxton et al, 3D genomic mapping reveals multifocality of human pancreatic precancers, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07359-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.