hirdetés

Rákhalálozás az USA-ban (2019)

Negyed század alatt 27%-kal csökkent az összes rákhalálozás az Egyesült Államokban.

hirdetés

A CA: A Cancer Journal for Clinicians minden év elején közzéteszi a rákbetegségek amerikai statisztikáját. A most januárban megjelent „Cancer Statistics 2019” szerint a leggyakoribb rosszindulatú daganatok halálozási számai folyamatosan csökkennek az Egyesült Államokban, a férfiak és különösen a nők májrákjának és a nők méhnyakrákjának kivételével.

A rákbetegség világszerte az egészségügy egyik legnagyobb problémája, az USA-ban a második helyen áll a halálozási okok listáján. A National Center for Health Statistics (NCFS) 1930 óta adja meg a statisztikai adatokat – bár kezdetben csak 47 állam és a District of Columbia (DC) szerepelt a statisztikákban, később csatlakozott Texas, Alaska és Hawaii, majd néhány éve Puerto Rico is pontos adatokat szolgáltat.

Dr. Rebecca Siegel (American Cancer Society, Atlanta, Georgia) és munkatársainak beszámolója szerint a 1991 - 2016 közötti negyed században az összes daganatos halálozás 27%-kal csökkent az USA-ban. Mostanra kb. 2.629.200-zal kevesebb rákbeteg hal bele daganatába, mint a rákhalálozás csúcsán. A kutatók kiemelték, hogy a férfiaknál jobban csökkent az elkerülhető rákos halálozás, mint a nőknél (34%-kal, illetve 24%-kal). Egyes államok legszegényebb megyéiben aránytalanul több megelőzhető rák fordul elő – többek között a méhnyak-, tüdő-, máj- és kolorektális rák -, és ezek a daganatok jelentősen magasabb halálozással járnak, mint a tehetősebb területeken élő személyek daganatai.

A rákhalálozás jelentős csökkenése ellenére ez a betegség továbbra is az egyik vezető halálok. A tanulmány szerzői szerint 2019-ben várhatóan 606.880 (naponta átlagosan 1700) amerikai állampolgár fog meghalni daganatos betegségekben. A legtöbb halált férfiaknál a tüdőrák, a prosztatarák és a kolorektális rák okozza, nőknél a tüdő-, az emlő-, és a kolorektális rák áll az első három helyen.

Az összes rákhalálozás negyedét a tüdőrákos halálozás teszi ki. Férfiaknál a tüdőrákos megbetegedés gyakorisága kétszer olyan gyorsan csökken, mint a nőknél – ami annak a következménye, hogy a nők bizonyos korosztályaiban kissé emelkedik a dohányzók száma. 1990 és 2016 között férfiaknál 48%-kal csökkent a tüdőrákos halálozás, míg nőknél a 2002 és 2016 között csak 23%-os volt a csökkenés mértéke. Az elmúlt években tehát mindkét nemnél meggyorsult a tüdőrákos halálozás csökkenése.

Az emlőrákos halálozás 1989 - 2016 között 40%-kal, a prosztatarákos halálozás 1993 - 2016 között 51%-kal csökkent. Kolorektális rákban 53%-kal kevesebben haltak meg, bár a csökkenés elhúzódóbb, mint a prosztatarák esetén. Összességében férfiaknál évente kb. 2%-kal csökken a daganatos gyakoriság, nőknél viszont évtizedek óta gyakorlatilag változatlan.

Az összes daganattal ellentétben a májrák férfiakban és nőkben egyaránt gyakoribbá vált. Ez azért is különösen szomorú, mert a májrák számos kockázati faktora (elhízás, alkohol, hepatitis B és C) elkerülhető lenne. A májrákos betegek kb. 75%-a a baby boom korosztályhoz tartozik. Bár korábban javasolták a hepatitis C-szűrést ennek a korosztálynak, de 2015-ben csak kis töredékük vett részt szűréseken. Ráadásul a problémát az opioid epidémia fokozza.

Amennyiben minden stádiumot figyelembe veszünk, a legmagasabb a túlélés a prosztatarákban (98%), a bőr melanomájában (90%) és az emlőrákban (90%), legrosszabb a túlélés hasnyálmirigyrákban (9%), májrákban (18%), nyelőcsőrákban és tüdőrákban (mindkettő 19%).

A gyermekek és serdülők daganatainak gyakorisága 1975 óta enyhe emelkedést mutat (0,7%), de ma már e korosztály tagjai közül 60%-kal kevesebben halnak meg rákban, mint 1970-ben. Drámai a leukémiás halálozás csökkenése (78%), ami 1970 és 2016 között 2,7/100.000-ről 0,6/100.000-re csökkent.

Az 5 éves relatív túlélés a 2008 - 2014 között diagnosztizált fehér és fekete bőrű etnikumban nagyjából azonos volt (67% vs 62%), viszont életkorhoz, nemhez, stádiumhoz való igazítás után a feketék relatív rákos halálozása 33%-kal magasabb volt, mint a fehéreké. Még nagyobb volt a különbség az indiánok és az alaszkaiak kárára (ők 51%-kal többen halnak bele a daganatba). Bár a rasszok közötti különbség egyre szűkül, viszont a szocioekonómiai tényezők egyre jobban divergálnak, így a szegényebb réteg tagjai közül többen halnak meg rákban. Erre jellemző példa a méhnyakrák: a szegényebb területeken kétszer akkora a méhnyakrákos halálozás, mint a jómódú területeken. Tüdő- és májrákban a szegényebb területeken élők 40%-kal többen halnak meg, mint a jómódú területek lakosai. Kolorektális rákban régebben 20%-kal többen haltak meg a szegényebbek közül, ma már 35% a különbség.

A kutatók úgy számítják, hogy a 25 és 74 éves kor közötti lakosok rákkal összefüggő halálozása kb. egyharmada elkerülhető lenne, ha a szocioekonómiai különbségeket eltüntetnénk. Geográfiai változók is szerepet játszanak a rák gyakoriságban, pl. a tüdőrák Kentucky államban 3,5-szer gyakoribb, mint Utah-ban (nem mellesleg Kentuckyban dohányoznak a legtöbben, Utahban a legkevesebben).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. CA: A Cancer Journal for Clinicians

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.