hirdetés

Sikeres alkohol absztinencia baclofennel

A nagy adag baclofen – amelyet rendszerint a spaszticitás kezelésére használnak – elősegíti az alkoholisták absztinenciáját és jól tolerálható.

hirdetés

A randomizált BACLAD (Baclofen for the Treatment of Alcohol Dependence) vizsgálat kimutatta, hogy a baclofennel kezelt alkoholisták közül szignifikánsan többen maradtak absztinensek a nagy dózissal való terápia 12 hete alatt, mint a placebót kapó betegek (68,2% vs. 23,8%; p= 0,014).

Az absztinencia tartama ez idő alatt szintén szignifikánsan hosszabb volt a baclofen, mint a kontroll csoportban (átlag: 67,8 nap vs. 51,8 nap; p= 0,047). A kezelést abbahagyó betegek száma nem különbözött szignifikánsan a baclofen és a placebo csoportban, bár a baclofen csoportban kisebb volt ez az arány (13,6% vs. 23,8%). A baclofen csoport két betege mellékhatás (fáradtság) miatt szakította meg a terápiát, de egyébként a baclofent jól tolerálták a páciensek. A baclofen előnyös hatása abban áll, hogy a betegek nem vágynak az alkoholra, nem jut az eszükbe.

A vizsgálatról a Biológiai Pszichiátria 12. Világkongresszusán számoltak be, s a közlemény az European Neuropsychopharmacology április 13-i online kiadásában jelent meg. A vizsgálatban 56 alkoholista beteg vett részt, akik a vizsgálat kezdetén valamennyien absztinensek voltak. A betegek felét véletlenszerűen a baclofent kapó csoportba sorolták (a dózis 30–270 mg/nap volt), másik felüket pedig a placebo csoportba. Minden beteget 6 hónapon át követtek.

A titrációs fázis – attól függően, hogy az egyén milyen nagy dózis baclofent tolerált – legfeljebb 4 hétig tartott; a nagy dózisú fázis 12 hétig; a gyógyszer fokozatos csökkentésének fázisa 4 hétig; és a beteg megfigyelését ezután még 4 hétig folytatták.

A nagy dózisú fázisban a baclofen átlagos adagja 180 mg/nap volt; a maximális dózis 270 mg/nap. Az adherencia mindkét csoportban nagy volt, meghaladta a 85%-ot.

A gyógyszeradás mindhárom fázisára kiterjedő elemzés azt mutatta, hogy szignifikánsan több baclofen csoportos beteg maradt absztinens, mint ahány placebo csoportos (42,9% vs. 14,3%). A kumulatív absztinencia tartama szintén hosszabb volt a baclofen csoportban, mint a placebót kapókban, bár ez statisztikailag nem volt szignifikáns (átlag: 82,9 nap vs. 66,8 nap). A baclofen alkalmazása során semmilyen nemkívánatos hatást nem tapasztaltak, még akkor sem, ha relapszus következett be.

A baclofen hatása személyenként nagyon változó, s ezért igen óvatosan kell végezni az adagolását.

A mellékhatások interindividuális variabilitása szintén nagy; ezek közül a leggyakoribbak az álmosság, a fáradtság, a szédülés, a gasztrointesztinális kellemetlenség-érzés és az álmatlanság. A mellékhatások minimalizálásának az a módja, hogy a baclofen adagját csak extrém lassan növeljék: a kezdeti dózis 10–15 mg/nap legyen, amit 3–4 nap múlva 30 mg/nap-ra lehet növelni, majd pedig 3–5 naponta 10 mg/nap-pal mindaddig, amíg el nem érik a terápiás dózist (ez betegenként nagyon változó).

Dr. Jaury, a vizsgálat vezetője tapasztalatai szerint a betegek mintegy 20%-a hagyhatja úgy abba a baclofen terápiát, hogy továbbra is absztinens marad, vagy időnként iszik ugyan, de kontrollálni tudja az alkoholfogyasztását. (Az alkoholizmust kezelő valamennyi gyógyszer esetén mintegy 85%-os a visszaesés aránya.)

A betegeket figyelmeztetni kell, hogy ne hagyják hirtelen abba a kezelést, mert ha nem fokozatosan csökkentik a gyógyszer adagját, alkoholelvonási tüneteik lehetnek.

Bár a mostani vizsgálat eredményei bíztatóak, a betegszám túl kevés volt ahhoz, hogy klinikailag is jelentősnek lehessen nyilvánítani a baclofen terápiát. Mindazonáltal jelenleg Franciaországban kb. 50 000 alkoholistát kezelnek baclofennel a korábbi bizonyítékok alapján.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.