hirdetés

Stroke kezelése: iv tPA és/vagy az endovaszkuláris bevatkozás?

Az akut iszkémiás stroke kezelésével kapcsolatos randomizált klinikai vizsgálatok metaanalízise szerint az endovaszkuláris beavatkozás funkcionális kimenetele jobb volt, mint a standard terápiáé.

hirdetés

Endovaszkuláris beavatkozás (pl. a trombus nagyon kis katéterrel történő eltávolítása) esetén a stroke-ot követő 90. napon nagyobb volt a funkcionálisan független betegek aránya is, de a kétféle kezelésnél nem különbözött a tünetekkel járó intrakraniális vérzések és a bármilyen okú halálozás aránya. Ezt a szerzők a JAMA november 3-i számában közölték.

Az akut iszkémiás stroke standard terápiája jelenleg a szöveti plazminogén aktivátor (tPA) intravénás alkalmazása. Bár ez az eljárás – ha elég korán vetik be – javítja a túlélést és a funkcionális kimenetelt, de a stroke után csak rövid ideig (<4,5 óra) használható, és számos ellenjavallata van. Az iszkémiás stroke-os betegeknek csak 10%-a kezelhető intravénás tPA-val. E kezelés korlátai keltették fel a figyelmet az endovaszkuláris megoldás, ami javítja a véráramlást, de eredményességére vonatkozóan a klinikai vizsgálatok ellentmondásosak voltak.

Dr. Saleh A. Almenawer (McMaster Egyetem, Hamilton, Ontario, Kanada) és munkatársai metaanalízisében 8 vizsgálat és összesen 2423 akut iszkémiás stroke-os beteg szerepelt (átlagos életkor: 67 év; nők: 47%). A betegek közül 1313 endovaszkuláris trombektómián esett át, 1110 pedig a standard terápiában részesült (iv. tPA). (Az endovaszkuláris kezelést úgy definiálták, hogy intraarteriális mikrokatéterrel vagy más eszközzel mechanikus trombektómiát végeztek, azaz eltávolították a vérrögöt trombolítikum alkalmazása mellett vagy anélkül.)

Az eredmények szerint az endovaszkuláris terápia esetén szignifikánsan jobbak voltak a funkcionális kimenetelt jellemző adatok. Az endovaszkuláris kezeléses csoportban a betegek 45%-a érte el a funkcionális függetlenséget a 90. napra, míg a standard kezelés esetén csak 32% volt ez az arány. A 24 óra múltán bekövetkezett angiográfiás revaszkularizáció is szignifikánsan gyakoribb volt az endovaszkuláris beavatkozás esetén. Nem volt viszont különbség a két betegcsoport között a tünetekkel járó intrakraniális vérzést (5,7%, illetve 5,1%) és a 90. napig bekövetkező bármilyen okú halálozást (16%, illetve 18%) tekintve.

Ez a metaanalízis szintetizálta a multicentrikus randomizált klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékokat, és segíthet a jövőbeli hasonló vizsgálatok megtervezésében és végrehajtásában.

A kísérő szerkesztőségi közleményben szerint: „Úgy tűnik, hogy válogatott betegek számára, akiknél a vérrög az a. cerebri internában vagy az a. cerebri mediában helyezkedik el, akiknek nincsenek jelentős társbetegségeik, és akik 80 évesnél fiatalabbak, a trombektómia javíthatja a funkcionális kimenetelt. E betegeknél – ha nincs ellenjavallat – gyorsan el kell kezdeni az intravénás rekombináns szöveti plazminogén aktivátor adását, és sürgősen fel kell készülni a trombektómiára. A perfúziós képalkotás nem feltétlenül szükséges.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.