hirdetés

Szembetegségek diagnózisa fényképről

A mesterséges intelligencia (AI) nagy pontossággal képes felismerni a gyermekek szembetegségeit mobiltelefonnal készült fotók alapján.

hirdetés

A kínai Shanghai Ninth People's Hospitalban 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között végzett keresztmetszeti vizsgálat 476 olyan gyermek bevonásával készült, akiknél rövidlátást (n = 251), kancsalságot (n = 180) és/vagy ptózist (n = 171) diagnosztizáltak.

A kutatók 1419 okostelefonnal készült képet használtak fel egy mélytanuláson alapuló modell betanításához. Értékelték a modell érzékenységét, specificitását és pontosságát.

A modell nagy érzékenységet mutatott, és az esetek 84%-ában helyesen azonosította a rövidlátást, 73%-ában a kancsalságot, illetve 85%-ában a ptózist. A modell helyesen azonosította azokat is, akik nem szenvedtek rövidlátásban, kancsalságban és ptózisban (specificitás: 76%, 85%, illetve 95%).

A modell jó pontosságot (80%-92%) és magas teljesítményt (83%-94%) mutatott mindhárom állapot esetében.

A modell segíthet a családoknak a gyermekek rövidlátás, kancsalság és ptózis szűrésében, megkönnyítve a korai felismerést és csökkentve a látásfunkciók elvesztésének és a késleltetett szűrésből adódó súlyos problémák kockázatát.

Qin Shu (Jiao Tong University School of Medicine, Shanghai, Kína és munkatársainak a JAMA Network Open-ben 2024. augusztus 6-án online megjelent vizsgálatának egyközpontú kialakítása és kis mintanagysága korlátozhatja az eredmények általánosíthatóságát. Résztvevőnként csak egy fényképet használtak, ami korlátozhatja az algoritmus képességeit. A három feltételhez tartozó mintanagyságok eltérőek voltak, ami potenciálisan befolyásolhatja a modell érzékenységét a kancsalság felismerésében.

Forrás:

Shu Q, Pang J, Liu Z, et al. Artificial Intelligence for Early Detection of Pediatric Eye Diseases Using Mobile Photos. JAMA Netw Open. 2024;7(8):e2425124. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.25124

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.