hirdetés

Szövetrezidens T-sejtek szerepe tüdőrákban

A perifériás szövetekben található szövetrezidens memória T-sejtek jelentősen befolyásolják a nem kissejtes tüdőrákos betegek prognózisát.

hirdetés

A Frontiers in Immunology folyóiratban július 8-án jelent meg a Terasaki Institute for Biomedical Innovation kutatóinak cikke, amelyben a szövetrezidens memória T-sejtek döntő szerepére világítanak rá a nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC, non-small cell lung cancer) szenvedő betegek prognózisában.

A nem kissejtes tüdőrák a tüdődaganatok körülbelül 85%-át teszi ki, és a felnőttek körében a jelenleg globálisan vezető haláloknak tekinthető. Már korábban is gyanították, hogy az immunsejtek egy speciális alcsoportja, a perifériás szövetekben található szövetrezidens memória T-sejtek (tissue resident memory T-cells) valamilyen hatással lehetnek a rák későbbi progressziójára. Azonban mind a mai napig nem volt teljesen tisztázott, hogy a szövetrezidens memória T-sejtek hogyan befolyásolják a tumor immun-mikrokörnyezetét és a tumor progresszióját a különböző nem kissejtes tüdőrákos betegpopulációkban.

A most közölt átfogó tanulmányban a kutatók tüdőrákos betegmintákból származó több független adathalmazt elemeztek. Emellett egy gépi tanulási (machine learning) modellt fejlesztettek ki és validáltak a betegek túlélésének előrejelzésére: egy 18 génből álló kockázati pontszámot dolgoztak ki, amely hatékonyan kategorizálta a tüdőrákos betegeket alacsony és magas kockázatú csoportokra. A rákkutatásban ez a 18 génből álló kockázati pontszám a betegség progressziójának vagy a kiújulás esélyének előrejelzésére használható, ami segít a személyre szabott kezelési tervek kialakításában. A pontszámok segítenek az alacsony és magas kockázatú csoportok azonosításában, amelyeket meghatározott küszöbértékekkel határoznak meg.

A mostani vizsgálatban a magas kockázati pontszámmal rendelkező betegeknél jelentősen alacsonyabb volt az általános túlélési arány, mint az alacsony kockázatúaknál, és a kutatók ennek keresték mélyebb okait. Sikerült olyan szövetrezidens memória T-sejt biomarkereket azonosítaniuk, amelyekről kiderült, hogy pozitívan korreláltak más immunsejtekkel a tumor környezetében. Ezen túlmenően ezek a biomarkerek szoros kapcsolatban álltak az immunellenőrző és stimuláló génekkel, közvetlenül befolyásolva a betegek prognózisát.

“A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a szövetrezidens memória T-sejtek mennyisége kritikus hatást gyakorol az immunválaszra és a betegek várható kimenetelére nem kissejtes tüdőrák esetén” - nyilatkozta Dr. Xiling Shen, a Terasaki Institute for Biomedical Innovation tudományos igazgatója, a tanulmány első szerzője. “Eredményeink azt mutatják, hogy ezek a sejtek nemcsak prognosztikai markerként értékesek, hanem potenciáljuk óriási lehet a személyre szabott kezelési stratégiák kialakításában, különösen az immunterápiás kezelések területén, vagyis szerepük tisztázása jelentős lépés a precíziós orvoslás előmozdítására a tüdőrák terápiájában.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Recent study reveals key immune cells as critical factors in lung cancer prognosis

A comprehensive meta-analysis of tissue resident memory T cells and their roles in shaping immune microenvironment and patient prognosis in non-small cell lung cancer

Irodalmi hivatkozás:

Aidan Shen et al, A comprehensive meta-analysis of tissue resident memory T cells and their roles in shaping immune microenvironment and patient prognosis in non-small cell lung cancer, Frontiers in Immunology (2024). DOI: 10.3389/fimmu.2024.1416751

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.