hirdetés

Tíz év után is szívet tipró a Katrina hurrikán

A Katrina hurrikán tíz éve tarolta le New Orleans városát. Tíz évvel a hatalmas vihar után a kardiovaszkuláris kórképek továbbra is szignifikánsan gyakoribbak a természeti csapás térségében, mint a Katrina előtti években.

hirdetés

A hurrikán rendkívül erős forgószél, mely a meleg vizű tengerek fölött alakul ki 640–800 km átmérővel. Az eddigi legpusztítóbb forgószél 1970-ben Bangladest tarolta le: a vihart követő áradások következtében a becslések szerint egymillió ember halt meg. A Katrina hurrikán, mely 2005. augusztus 29-én érte el New Orleans városát, kevesebb lakos életét követelte, a statisztikák szerint mintegy 1800-an vesztették életüket, de csaknem 400 000 ember otthona ment tönkre, s közülük nagyon sokan kénytelenek voltak elmenekülni lakóhelyükről. Számítások szerint a kár meghaladta a százmilliárd dollárt.

Ez az akut anyagi kár volt, és óriási építkezéssel fokozatosan helyreállítottak az épületekben esett károkat, de a Tulane Egyetem munkatársai Anand Irimpen vezetésével megvizsgálták, hogy a lakosság körében hogyan alakult a kardiovaszkuláris betegségek gyakorisága a Katrina előtti adatokhoz képest tíz év után. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hurrikánt követő 3 évben a vihar előtti adatokhoz képest jóval több beteget kellett kezelni a katasztrófa sújtotta terület kórházaiban infarktus miatt. A most megismételt vizsgálat eredményeit az American Heart Association idei kongresszusán ismertették, stílusosan, New Orleans kongresszusi központjában.

A munkacsoport a korábbi közleményben ugyanazon intézet kétéves kardiológiai betegforgalmával hasonlította össze a hurrikán utáni 3 esztendő adatait. Az újabb vizsgálatban a tudományos pontosság érdekében tanulmányozták a kardiovaszkuláris kockázati tényezők esetleges változásait is. Mint kiderült, ezen a téren is jelentős romlás volt észlelhető. A koszorúér-betegség klinikai gyakoriságát most 48%-nak találták a korábbi 31%-hoz képest. A cukorbetegség a hurrikán előtti években 29%-ban jelent meg, most 40%-ban. Hipertóniát előző alkalommal 74%-ban állapítottak meg, most 81%-ban. Hiperkoleszterinémiát most 59%-ban mutattak ki a korábbi 45%-hoz képest. Külön kiemelték, hogy a dohányosok aránya is megnőtt: 39%-ról 54%-ra. A vizsgálat fő megállapítása, hogy a heveny infarktus miatti kórházi felvételek gyakorisága 10 év után most háromszorosa a hurrikánt megelőző időszak gyakoriságának. Az előadó szerint a drogprobléma előfordulása is kétszeresére nőtt, hasonlóan a pszichiátriai betegségek gyakoriságához.

A vitában sok szó esett arról, hogy a rizikófaktorok szerepének növekedése mekkora szerepet játszik az infarktus előfordulásának növekedésében. Az is tény, hogy a Katrina utáni időszakban a törzslakosság jelentős része elköltözött, igen sok afroamerikai érkezett a városba. A hurrikánt követő időszakban megnőtt a munkanélküliség, és szignifikánsan csökkent az egészségbiztosítással rendelkező lakosok száma. Ugyanakkor a vizsgálat szigorúan egyközpontú volt, a város többi részére vonatkozólag nem szolgáltatott adatokat.

„Ilyen esemény után, mint a Katrina hurrikán, a társadalom igyekszik fölépíteni a lerombolt épületeket. Az adatok azt bizonyítják, hogy a természeti katasztrófák sokkal hosszabb időre megszabják az egészségügyi helyzet alakulását is, mint ahogy azt korábban hittük” – foglalta össze az előadó.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.