hirdetés

Új potenciális gyógyszercélpont az elhízás elleni küzdelemben

A barna zsírszövet termelődését segítő EPAC1 fehérje segíthet a szervezet energia-egyensúlyának fenntartásában. 

hirdetés

A Nature Cell Biology folyóiratban január 9-én jelent meg a University Hospital Bonn kutatóinak cikke, amelyben egy olyan fehérjére bukkantak, amely az elhízásban főszerepet játszó fehér zsírszövettel szemben elősegítheti a hasznos barna zsírszövet képződését.

A barna zsírsejtek számos kiváló tulajdonsággal rendelkeznek, például az energiát hővé alakítják - ez a nem kívánt zsírlerakódások eltávolításának kulcsa. Ezenkívül a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak. A mostani vizsgálatban a kutatók az EPAC1 fehérje szerepét vizsgálták, mint új farmakológiai célpontot a barna zsírsejtek tömegének és aktivitásának növelésére - hosszú távú céljuk pedig egy tartós fogyást támogató gyógyszer megtalálása.

Az elhízás a fehér zsírszövet kóros elszaporodásaként definiálható, és világszerte jelentős problémává vált, ami többek között a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke jelentősen megnövekedett kockázatával jár.

“Általában a testmozgás és a diéta nem elegendő ahhoz, hogy hatékonyan és tartósan leadjuk a felesleges kilókat” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Prof. Alexander Pfeifer, a Bonni Egyetemi Kórház Farmakológiai és Toxikológiai Intézetének igazgatója és a Bonni Egyetem "Élet és egészség" és "Fenntartható jövő" transzdiszciplináris kutatási területeinek (TRA) tagja. “Ennek oka, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, általánosan fogyasztott energiadús táplálékaink oda vezetnek, hogy szervezetünk az energiát fehér zsírban tárolja. A fogyás azonban nem olyan egyszerű, mivel a szervezet az alacsony kalóriatartalmú étrendre reagálva energiát kezd raktározni. Elsődleges célunk tehát az, hogy az energiaegyensúly fenntartása érdekében valamilyen módszerrel további energiafelszabadulást, energiaégetést érjünk el.”

A barna zsírsejtek ehhez ideális eszköznek tűnnek, mivel úgy működnek, mint biológiai “kályhák” vagy “sütők” - például azt biztosítják, hogy az újszülöttek a születés után képesek legyenek megbirkózni a hideggel. A felnőttek szervezetében azonban már alig található barna zsír, ez leginkább csak a fiatal és karcsú felnőtteknél fordul elő. Ezért a kutatók azt a kérdést tették fel, hogyan lehetne növelni a barna zsír tömegét, miközben egyidejűleg csökkentik a “rossz” fehér zsír mennyiségét. Ennek érdekében a bonni kutatócsoport a Hamburg-Eppendorfi Egyetem, a müncheni Helmholtz és a Toulouse-Paul Sabatier Egyetem kutatóival közösen a zsíranyagcserében központi szerepet játszó cAMP jelátviteli útvonalat kezdte vizsgálni a zsírsejtekben.

Egér modellszervezetek segítségével felfedezték, hogy a barna zsír növekedéséért az EPAC1 fehérje (Exchange Protein directly Activated by cAMP) felelős. Ráadásul az EPAC1 még a fehér zsírban is növeli a barna zsírsejtek képződését, amelyeket átmeneti színük miatt “bézs” sejteknek is neveznek.

Pfeifer professzor csapata először azt mutatta ki, hogy ez a jelátviteli útvonal az emberi zsírsejtekben is aktív, és megállapították, hogy a nem működő humán EPAC1 génváltozat asszociációt mutat a megnövekedett testtömegindexszel (BMI). “Tanulmányunk fő eredménye, hogy az EPAC1 vonzó célpont lehet a barna zsírtömeg és ezáltal az energiafelhasználás növelésére, és olyan újszerű terápiák fejlesztése kezdődhet meg, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak az anyagcsere-betegségek leküzdésében.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers identify protein that increases the formation of good brown fat

EPAC1 enhances brown fat growth and beige adipogenesis

Irodalmi hivatkozás:

Laia Reverte-Salisa et al, EPAC1 enhances brown fat growth and beige adipogenesis, Nature Cell Biology (2024). DOI: 10.1038/s41556-023-01311-9

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.