hirdetés

Ultrahang-kezelés prosztatarákban

Milyen esetekben elégséges a prosztatarák MR vezérelt szervmegtartó ultrahangos kezelése, azaz „fokális terápiája”?

hirdetés

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb daganata a tüdőrák után: Gyakorisága az életkorral növekszik. Az USA-ban - ahol az európainál magasabb a férfiak várható élettartama - 6 férfiből 1-nél biztosan diagnosztizálnak prosztatarákot élete során. Az alacsony- vagy mérsékelt kockázatú prosztatarákok esetén lehetőség van a szerv megtartása melletti fokális kezelésre, amely egy közbülső, "félutas" megoldás a terápia nélküli aktív megfigyelés (watch and wait), illetve a prosztata radikális eltávolítása (ill. radikális sugárkezelése) között.

Csak egy kiváló minőségű képalkotó vizsgálattal lehet megítélni, hogy mikor alkalmazható a fokális kezelés. Csak a kiváló minőségű kép alapján tudjuk az arra alkalmas betegeket kiválasztani, a kezelés hatásosságát felmérni, illetve dönteni arról, hogy a betegség a későbbiekben progrediál-e szükségessé válik-e a radikális beavatkozás.

A szingapúri General Hospitalban és National Cancer Centerben Tay és munkatársai 2011 és 2013 között kis kiterjedésű, low-grade prosztatarákos betegeket (T2a, vagy alacsonyabb stádium, Gleason 3 + 3, a daganat kisebb, mint 10 mm³) kezeltek ezzel a fokális módszerrel. A betegek átlagéletkora 62,8 év volt.

A szérum PSA-t és az Expanded Prostate Index Composite-ot (EPIC) a kiinduláskor, majd az 1., a 3., a 6., a 12., a 18. és a 24. hónapban ellenőrizték. Ismételten transzperineális biopsziát végeztek a 6. és a 24. hónapban.Mágneses rezonanciával irányított fókuszált ultrahangkezeléssel 14 beteget kezeltek. A célszövetben átlagosan 60-85 C fokos hőmérsékletet értek el, a kezelés időtartama 117 ± 50 perc volt, ugyanakkor az MR készüléket 267 ± 55 percig vették igénybe az eljárás során. A kezelés megkezdése előtt átlagosan 8,3 ± 4,0 ng/ml volt a PSA értéke, mely hat hónappal később 2,9 ng/ml-el csökkent (3 hónappal a kezelés után átlagosan 39% volt a csökkenés). A vizelési tünetekben és a szexuális funkciókban nem volt szignifikáns eltérés, bár utóbbi a kezelés utáni első hónapokban kissé romlott, de később helyreállt. Összesen 12 beteg fejezte be a vizsgálatot a tervezett 2 év után. A hatodik hónapban végzett „template” biopszia egy betegnél 6-nál magasabb Gleason score-ral rendelkező daganat-progressziót mutatott, a 24. hónapban pedig 3 betegnél volt kimutatható Gleason > 6 prosztatarák.

A kis kiterjedésű, low-grade prosztatarák egyik lehetséges kezelési módjának látszik a „fokális” ultrahangos kezelés. Alkalmazását azoknak a betegeknek lehetne felajánlani, akik kezdetben elutasítják a radikális műtétet, de az aktív megfigyelésnél azért többet szeretnének – vállalva bizonyos kockázatot is. Kiújulás esetén (ami kiindulhat a kezelt daganatos góc progressziójából, vagy a prosztata más területéről) még mindig rendelkezésre áll a szisztémás kezelés, illetve a radikális lokális műtét vagy sugárkezelés lehetősége.

Ezt a fokális ultrahangkezelést - Mazzuchelli 2009-es szellemesen megfogalmazásával - a nők emlőrákjának szervmegtartásos műtétjének mintájára, „férfi lumpectomiának” nevzehetnénk. A „férfi lumpectomia” természetesen jelentősen különbözik a nők lokalizált emlőrákjában alkalmazott emlőmegtartó (lumpectomiás) műtétjétől, leginkább abban, hogy itt jóval kisebb területről van szó, ezt a daganatos területet nem távolítják el, hanem ultrahanggal kezelik, itt nem végeztek posztoperatív sugárkezelést a megmaradt szervre, mint azt az emlő lumpectomiája után teszik, ráadásul a prosztatában jóval gyakoribb a multifokális daganat, mint az emlőben. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.