hirdetés

Ultrahangvizsgálattal a biopsziák számának csökkentéséért

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálatával hatékonyan csökkenthető a biopsziák iránti igény kis kockázatú pajzsmirigytumorok esetében – írja a JAMA Internal Medicine.

hirdetés

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata alkalmas azon betegek kiválasztására kis kockázatú pajzsmirigybetegségben, akiknél a biopszia halasztható – írja Rebecca Smith-Bindman és munkatársai, a California Egyetem kutatói retrospektív esetkontroll-vizsgálatuk alapján, melybe 8806 beteget vontak be. Összesen 11618 pajzsmirigy-ultrahangvizsgálatra került sor 2000 januárja és 2005 márciusa között, melynek során 105 betegnél diagnosztizálták a pajzsmirigy rosszindulatú daganatát.

A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknél (96,9 százalékban) gyakran mutathatók ki a mirigyállományban göbök, míg pajzsmirigyrák nélkül a göbök előfordulásának aránya 56,4 százalék. A pajzsmirigyrák kockázatával összefüggő ultrahangos tényezőknek találták az alábbiakat: mikromeszesedések (esélyhányados [OR, odds ratio] 8,1), 2 centiméternél nagyobb átmérő (OR 3,6) és teljes egészében szolid morfológia (OR 4,0). Amennyiben a felsorolt három tényező közül legalább kettőnek a fennállását tekintik az azonnal biopszia kritáriumának ahelyett a megközelítés helyett, mely szerint minden 5 milliméternél nagyobb pajzsmirigygöb esetén szöveti mintavételre kerül sor, a felesleges biopsziák száma 90 százalékkal csökkenthető, miközben nem emelkedik a rosszindulatú daganat kockázata – írják a szerzők.

„Bár a pajzsmirigygöb jelenléte gyakori lelet, többségük (98,4 százalékuk) jóindulatú, ami kellő körültekintésre és önmérsékletre int, amikor a göbök biopsziájáról döntünk, hogy csökkenjen a szükségtelen beavatkozások száma – szól a vizsgálat végkövetkeztetése. – A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata során az egységes kritériumok alkalmazása lehet az első lépés a pajzsmirigyrák diagnosztikájának és terápiájának standardizálásához, valamint a felesleges vizsgálatok és kezelések számának csökkentéséhez.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.