hirdetés

Univerzális CAR-T sejtes terápia?

Egy új immunológiai megközelítés felerősített, tömeggyártott gamma-delta T-sejtekkel váltaná ki a jelenlegi onkológiai kiméra antigénreceptoros T-sejtes kezeléseket.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban november 8-án jelent meg a University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak cikke, amelyben az immuno-onkológiai terápiák egy új megközelítéséről, “készen kapható”, olcsón, nagy tömegben gyártható, és ráktípusok széles skálájának kezelésében használható gamma-delta T-sejtek fejlesztéséről számolnak be.

Az allogén terápiának is nevezett sejtterápia a betegek saját sejtjei helyett egészséges donorokból származó immunsejteket használ. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a sejtterápiák, mint például a kiméra antigénreceptoros (CAR) T-sejtterápia, több beteghez jusson el még a megfelelő időben, ugyanis pont az időzítés számít ezen életmentő kezelések egyik legfőbb korlátjának.

“Az idő általában kulcstényező, amikor az előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegek kezeléséről van szó” - fejtette ki az elgondolás lényegét Dr. Lili Yang a UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center munkatársa, a cikk vezető szerzője. “Jelenleg a CAR-T terápiákat személyre kell szabni, az adott beteg immunrendszeréhez kell adaptálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fehérvérsejteket kell kivonnunk a betegből, genetikailag meg kell változtatnunk a sejteket, majd vissza kell juttatnunk őket a betegbe. Ez a folyamat hetekig vagy hónapokig is eltarthat, nem is beszélve arról, hogy több százezer dollárba kerülhet egy-egy beteg kezelése.”

A mostani cikkben ismertetett új megközelítés döntő lépés lehet a hatékonyabb, nagyságrendekkel olcsóbb és sokkal gyorsabban, felhasználásra készen alkalmazható sejtterápiák kifejlesztése felé. Ennek lényege, hogy ezek a terápiás sejtek tömegesen gyárthatók és szállíthatók a világ kórházaiba, így a CAR-T sejtterápia egyrészt megfizethetőbbé válik, másrészt a betegek sokkal szélesebb köre számára lehet elérhető.

A tanulmányban Yang és csapata a gamma delta T-sejtekre összpontosított, egy olyan immunsejt típusra, amely arról ismert, hogy rákos megbetegedések széles körét - beleértve a szolid tumorokat is - képes megcélozni anélkül, hogy graft-versus-host betegséget okozna, ami az allogén sejtterápiák gyakori szövődménye.

Bár a gamma delta T-sejt alapú kezeléseket már korábban is vizsgálták, ezek akkor még csak korlátozott klinikai sikerrel jártak részint a donorok változékonysága, részint a rövid ideig tartó perzisztencia, illetve a rákos sejtek azon képessége miatt, hogy képesek elkerülni a szervezet immunválaszát.

Yang és munkacsoportja azonban azt találta, hogy a CD16 sejtfelszíni markert nagy mennyiségben expresszáló donor gamma delta T-sejtek igen hatásosan képesek elpusztítani a rákos sejteket.

“A magas CD16-expresszióval rendelkező gamma delta T-sejtek olyan egyedi tulajdonságokkal bírnak, amelyek növelik tumorfelismerő képességüket” - fejtette ki Yang. “Kimutattuk, hogy az effektor molekulák szintje ezeknél a sejteknél igen magas, és rendelkeznek azzal a képességgel, hogy antitest-függő sejtes citotoxicitást fejtsenek ki a rákos sejtekkel szemben. Úgy találtuk, hogy a CD16-ot biomarkerként használva a donorok kiválasztásához javíthatjuk rákellenes tulajdonságaikat.”

Yang és kutatócsoportja a gamma delta T-sejtes kezelésekkel kapcsolatos korábbi tanulmányokban tapasztalt problémák egy részét is leküzdötte azzal, hogy a sejteket úgy alakították ki, hogy CAR és IL-15 receptorokkal legyenek felszerelve, azaz két olyan alapvető komponenst tartalmazzanak, amelyek segítenek a gamma delta T-sejtek rákellenes képességének fokozásában.

A kutatók ezt követően kidolgozták a sejtek hatékony, nagy mennyiségben történő előállításának technológiáját, majd a létrehozott sejteket két különböző preklinikai petefészekrák-modellen is tesztelték. Megállapították, hogy a sejtek képesek voltak megtámadni a daganatokat, és hosszú ideig megmaradtak a modellekben, lehetővé téve, hogy perzisztensen fejtsék ki daganatellenes hatásukat. Igen jó hír, hogy graft-versus-host betegségre utaló szövődményt nem tapasztaltak a vizsgálatok során.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists engineer potent immune cells for 'off-the-shelf' cancer immunotherapy

Unlocking the potential of allogeneic Vδ2 T cells for ovarian cancer therapy through CD16 biomarker selection and CAR/IL-15 engineering

Irodalmi hivatkozás:

Derek Lee et al.: Unlocking the potential of allogeneic Vδ2 T cells for ovarian cancer therapy through CD16 biomarker selection and CAR/IL-15 engineering, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-42619-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.