hirdetés

Vérteszttel korán felismerhető az agysérülés

Egy vérteszt segítségével már nem sokkal a megszületés után azonosítható, hogy a szülés közben elszenvedett oxigénhiány mely csecsemőknél növeli a súlyos a neurológiai károsodás kockázatát.

 

hirdetés

 A magzat különböző okok miatt kerülhet oxigénhiányos állapotba a szülés során; az oxigéndepriváció okozta agykárosodás (például a cerebralis bénulás vagy epilepszia) akár órák alatt kialakulhat, máskor csak hónapok múltán jelentkezik, és az agy különböző területeit érintheti. Emiatt nem könnyű meghatározni, melyik újszülöttnél legnagyobb a szövődmények kialakulásának a veszélye, így kevésbé történhet meg a megfelelő beavatkozás a legrosszabb kimenetelek kivédésére.

A prototípusnak számító teszt alapját bizonyos gének kimutatása képezi, melyek a hosszú távú neurológiai problémákkal összefüggésben kerülnek bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotba. E gének további elemzésre alapján talán új célpontokat lehet majd kijelölni ahhoz, hogy a kezelésre már az előtt sor kerülhessen, hogy a sérülés tartós agykárosodáshoz vezetne.

A Scientific Reportsban közzétett vizsgálatot a szerzők olyan indiai kórházakban végezték, ahol a szülési asphyxia évenkénti előfordulása 1 millió esetre számítva 0,5–1,0. Előzetes vizsgálatukba 45 olyan csecsemőt vontak be, akik a szülés során oxigénhiányt szenvedtek el. A szerzők olyan géneket igyekeztek azonosítani vérvizsgálat alapján, melyek segítségével előre jelezhető a neurológiai funkciókárosodás kialakulása. A megszületés után 6 órán belül vérvételre került sor, majd az másfél éven keresztül követték a kicsiket, hogy kiderítsék, fellépő-e náluk neurológiai funkció károsodás. A vérből génszekvenálással határozták meg a génexpresszióban mutatkozó különbségeket a neurológiai funkciókárosodást elszenvedett, illetve a funkciókárosodás nélkül túlélő csecsemők között.

A szerzők 855 olyan gént azonosítottak, melyek expressziója a két csoportban különböző volt, ezek közül két gén tekintetében mutatkozott szignifikáns különbség. Ezt a két gént elemezték alaposabban, különösen abból a szempontból, hogy expressziójuk milyen sejten belüli folyamatokat befolyásol. „Közismert tény, hogy oxigénhiányos állapotot követően a korai intervenció a legrosszabb kimenetelek kivédésének kulcsa, ám jelenleg még sok buktatót rejt, miként tudjuk azonosítani a segítségre leginkább rászoruló babákat, illetve egyedileg meghatározni, mi a segítség legjobb módja” – hangsúlyozza a közlemény első szerzője, dr. Paolo Montaldo. A szerzők azt is remélik, hogy vizsgálatuk tapasztalatai alapján új terápiás módszereket fejleszthetnek ki vagy a már rendelkezésre álló módszereket tökéletesíthetik.

A mostani kutatás a Hypothermia for Encephalopathy in Low and middle-income countries (HELIX) vizsgálat része volt, melyben arra keresik a választ, hogy oxigénhiánnyal világra jött újszülöttek körében hypothermia segítségével miként előzhető meg az agykárosodás.

A szerzők a későbbiekben nagyobb létszámú vizsgálati csoportra is tervezik kiterjeszteni a vérteszt elvégzését, ami a csoportok közötti különbségek pontosabb elemzésére nyújthat módot.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.