hirdetés

Vesevédelem sugárterápia alatt

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a LysaKare (arginin/lizin) készítményt, amely védi a vesét alutécium oxodotreotiddel végzett sugárterápia alatt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 29-én pozitív véleményt fogalmazott meg a LysaKare (hatóanyag: L-arginin-hidroklorid és L-lizin-hidroklorid, gyógyszerforma: 25g/25g infúzióhoz való oldat) készítménnyel szemben (kérelmező: Advanced Accelerator Applications, a Novartis leányvállalata), amely a lutécium (177Lu) oxodotreotiddel végzett sugárterápia közben a vesék védelmére szolgál

A hatóanyagokról (L-arginin hidroklorid és L-lizin-hidroklorid) és mellékhatásokról

A LysaKare hatóanyagai, az L-arginin hidroklorid és L-lizin-hidroklorid aminosavak (ATC kód: V03AF11) csökkentik a vesecsatornákban a sugárterápia közben alkalmazott lutécium (177Lu)-oxodotreotid abszorpcióját és retencióját. A lutécium (177Lu)-oxodotreotid nagy affinitással kötődik a szomatosztatin-receptor 2-es altípusához (sst2). Ezáltal kötődik az sst2 receptorokat overexpresszáló malignus sejtekhez. A lutécium-177 (177Lu) β-emittáló radionuklid maximális penetrációs tartománya a szövetekbe 2,2 mm (átlagos penetrációs tartománya 0,67 mm), amely elegendő a tumoros célsejtek elpusztításához anélkül, hogy a szomszédos egészséges sejtekre számottevő hatást gyakorolna. Az Európai Unióban 2017 óta engedélyezett Lutathera volt az első jóváhagyott peptidreceptor radioterápia (PRRT) nem reszekábilis vagy áttétes, progresszív, jól differenciált szomatosztatinreceptor-pozitív neuroendokrin tumorok (GEP-NET-ek) kezelésére. A LysaKare alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a hányinger (25%) és a hányás (10%) valamint a hiperkalémia voltak.

A neuroendokrin tumorok szomatosztatin alapú radiopeptid kezeléséről

A neuroendokrin tumorok az összes humán daganat mintegy 5%-át képezik. A szomatosztatinanalógokat (SSA) 25 éve alkalmazzák a neuroendokrin daganatok kezelésében. A peptidreceptor-radioterápiának (PRRT) alapja az a megfigyelés, hogy a neuroendokrin daganatok sejtjeinek felszínén nagy számban fejeződnek ki specifikus peptidreceptorok. A terápiás felhasználhatóság szempontjából ezen receptorok közül napjainkban a legnagyobb jelentőséggel a szomatosztatinreceptorok bírnak. A radioaktív izotóppal jelzett SSA kapcsolódik a sejtfelszíni szomatosztatinreceptorhoz, majd a receptor-ligand komplex bekerül a sejt citoplazmájába. A neuroendokrin daganatok PRRT-kezelésének a legfontosabb előfeltétele a szomatosztatinreceptorok megfelelő mértékű expressziója a daganatban. Az expresszió mértékét a szomatosztatinreceptor-szcintigráfia (például Octreoscan) során nyert felvételeken ítéljük meg. A szomatosztatinreceptor-radioterápiát β-sugárzó izotóp ittriummal (90-Y) vagy β-γ sugárzó izotóp lutéciummal (177-Lu) jelzett octreotidszármazékokkal végzik. A 90-Y nagyenergiájú β-sugárzást bocsát ki, amely magas target dózist ad le és messzebb hatol a szövetben. A 177-Lu alacsony energiájú β-sugárzó, amely alacsonyabb target dózist ad le és kisebb a hatótávolsága. Napjainkban kezelés céljából az octreotid különböző származékait használják.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) májusi pozitív véleménye a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított körülbelül 60 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC, Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP summary of positive opinion for LysaKare

Lutathera SmPC (EMA)

Advanced Accelerator Applications Receives Positive CHMP Opinion for LysaKare®

Neuroendokrin tumorok szomatosztatin alapú radiopeptid kezelése

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.