hirdetés

"Egyél kevesebbet, mozogj többet" és az elhízással szembeni előítélet

A szakértők vitatkoznak arról, hogy definiálják-e és hogyan határozzák meg az elhízást, de úgy tűnik, hogy a klinikusok hozzáállása és viselkedése az elhízott betegekkel szemben nem esik hasonló vizsgálat alá.

hirdetés

"Az ellenkezőjét bizonyító tudományos bizonyítékok ellenére a társadalomban az a nézet uralkodik, hogy az elhízás olyan állapot, amelyet a kevesebb evésre és a több testmozgásra irányuló önkéntes döntésekkel meg lehet változtatni" - írta egy 36 nemzetközi szakértőből álló multidiszciplináris csoport a Nature Medicine című szaklapban néhány évvel ezelőtt közzétett, az elhízás megbélyegzésének megszüntetésére irányuló közös konszenzusos nyilatkozatában. "Ezek a feltételezések félrevezetik a közegészségügyi politikát, összezavarják a lakossági médiában megjelenő üzeneteket, aláássák a bizonyítékokon alapuló kezelésekhez való hozzáférést, és veszélyeztetik a kutatásban elért eredményeket".

És sajnos ezek a feltételezések azt is befolyásolják, hogy a klinikusok hogyan tekintenek a pácienseikre és hogyan kezelik őket.

Egy Ausztráliából származó szisztematikus áttekintés és metaanalízis, amely 27 különböző eredményt használt fel a testsúly-előítélet értékelésére, megállapította, hogy "az orvosok, ápolók, dietetikusok, pszichológusok, fizioterapeuták, ergoterapeuták, logopédusok, podológusok és testmozgás-fiziológusok implicit és/vagy explicit testsúly-előítéletekkel rendelkeznek az elhízott emberekkel szemben".

Egy másik, nemrégiben készült brazil szisztematikus áttekintés megállapította, hogy az elhízással kapcsolatos előítéletek mind a klinikai döntéshozatalt, mind az ellátás minőségét befolyásolták. Az elhízott betegeknél kevesebb rákszűrő és kevesebb kismedencei vizsgálatot végeztek és ritkábban intenzifikálták az elhízás kezelését. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy megállapításaik "az elhízás okozta torzítás káros hatásainak mérséklésére irányuló stratégiák átgondolásának és kidolgozásának sürgős szükségességéről árulkodnak".

Az elhízással szembeni előítélet megnyilvánulásai

Az Obesity Action Coalition (OAC), a konszenzus nyilatkozat partnerszervezete, a súlyfelesleggel küzdőkkel szembeni előítéletességet úgy definiálja, mint "azok a negatív attitűdök, hiedelmek, ítéletek, sztereotípiák és diszkriminatív cselekedetek, amelyek az egyénekre itányulnak, pusztán a súlyuk miatt. Ezek lehetnek akár nyílt vagy finom megnyilvánulások, és bármilyen környezetben előfordulhatnak, beleértve a foglalkoztatást, az egészségügyi ellátást, az oktatást, a tömegtájékoztatást, valamint a családi és baráti kapcsolatokat". Az elhízottakkal kapcsolatos előítéletességnek számos, a többi között szóbeli, írásbeli, média és online formája van.

A testsúlystigma "az egyének társadalmi leértékelése és becsmérlése a túlsúlyuk miatt, és negatív attitűdökhöz, sztereotípiákhoz, előítéletekhez és diszkriminációhoz vezethet".

A súlydiszkrimináció "a túlsúlyos vagy elhízott egyénekkel szembeni előítélet és tisztességtelen bánásmód (elfogult viselkedés) nyílt formáira" utal. A szerzők megjegyezték, hogy egyes közegészségügyi erőfeszítések "nyíltan vállalják az elhízott egyének megbélyegzését, azon a feltételezésen alapulva, hogy a szégyen motiválja őket a viselkedés megváltoztatására és a súlycsökkentés elérésére valamilyen diéta és fokozott testmozgás révén".

Az eredmény pedig az, hogy: "Az elhízott egyének nemcsak a súlyos orvosi szövődmények megnövekedett kockázatával szembesülnek, hanem a társadalmi megbélyegzés egy átható, rugalmas formájával is. Gyakran (bizonyítékok nélkül) lustának, falánknak, akaraterő és önfegyelem híján lévőnek tartják a túlsúlyos vagy elhízott egyéneket, akik a munkahelyen, az oktatásban, az egészségügyi intézményekben és általában a társadalomban megbélyegzést és diszkriminációt kell elszenvedjenek."

Miért marad fenn az előítélet?

A szakértők szerint a probléma nagy része abból ered, hogy az elhízás problémájáról kevés szó esik az orvosi egyetemeken, egy nemrégiben készült felmérés szerint az Egyesül Államok orvosi egyetemei az elhízást nem kezelik prioritásként a tantervükben. A felmérésre válaszoló 40 orvosképző hely mindössze 10%-a nyilatkozott úgy, hogy hallgatóik "nagyon felkészültek" az elhízott betegek kezelésére, és egyharmaduknak nincs elhízás-oktatási programja, és nem is tervezik annak kidolgozását. Az amerikai rezidens orvosok körében 49 orvosi egyetemen és 16 klinikai szakterületen a közelmúltban végzett vizsgálat minden szakterületen "problémás szintűnek" találta a testsúllyal kapcsolatos előítéleteket. 

"A legtöbb egészségügyi szolgáltató nem kap sok érdemi oktatást az elhízásról az orvosi egyetem vagy a posztgraduális képzés során, és véleményüket befolyásolhatja a társadalomban elterjedt, a testsúlyra vonatkozó előítélet" - erősítette meg Dr. Jaime Almandoz, a Weight Wellness Program orvosi igazgatója és a dallasi UT Southwestern Medical Center belgyógyász docense. "Prioritásként kell kezelnünk a tantervek frissítését, hogy azok tükrözzék a tudomány jelenlegi állását."

Mi a teendő?

A megbélyegzés ellensúlyozására a túlsúlyos betegekkel való munka során "tisztelettel kell lennünk irántuk, a testükkel és az egészségügyi kívánságaikkal szemben". A betegek testsúlyáról vagy a BMI-ről pedig midig az egészséggel összefüggésben beszéljünk velük, ne pusztán azért, hogy szembesítsük túlsúlyukkal.

"Sok elhízott embernek traumatikus és megbélyegző tapasztalatai vannak a jó szándékú egészségügyi szolgáltatókkal" , ami ahhoz vezet, hogy elkerülik a rutinszerű egészségügyi ellátásokat és szűréseket, ami potenciálisan súlyosbíthatja problémáikat.

Az OAC szerint fontos, hogy a klinikusok legyőzzék az esetleg fennálló súlybeli előítéletességüket önmagukban, az egészségügyi személyzetükben és a kollégáikban. Ahhoz, hogy hatékonyak és empatikusak legyünk az elhízott betegeinkkel, szükség van a saját hozzáállásunk és súlybeli előítéleteink őszinte önvizsgálatára.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.