hirdetés

A candesartan csökkenti az emlőrák-kemoterápia okozta szívkárosodást

Az emlőrák-kemoterápia egyik mellékhatása a szívelégtelenség veszélyét rejtő kardiotoxicitás. A PRADA tanulmányban a béta-blokkoló metoprolollal ellentétben az angiotenzinreceptor-blokkoló candesartan gátolta a bal kamrai ejekciós frakció epirubicin (+ trastuzumab) alkalmazása esetén.

hirdetés

A női emlő rosszindulatú daganata az egyik leggyakoribb malignus folyamat. Első lépésben legtöbbször műtéti úton igyekeznek eltávolítani, de az esetek egy részében a beavatkozást sugárkezeléssel, illetve gyógyszeres terápiával folytatják. Ilyenkor a rosszindulatú folyamat kiújulásának megakadályozása a cél.

Nálunk a statisztikai adatok szerint évente átlagosan 700 nő betegszik meg emlőrákban, és közülük mintegy félezernek van szüksége kemoterápiára. Az utóbbival kapcsolatban jelentős gond, hogy a jelenleg forgalomban lévő készítményeknek sok a mellékhatása, kiváltképp a kardiológiai szövődmény: a szívizomzat teljesítményének romlása következtében megjelenő keringési elégtelenség. Az American Heart Association 2015 novemberében tartott kongresszusán ismertették a PRADA vizsgálat erre vonatkozó eredényeit.

A „Prevention of Cardiac Dysfunction During Adjuvant Breast Cancer Therapy” (PRADA) adatait Geeta Gulati vezető norvég kutató mutatta be. A randomizált vizsgálat azt igazolta, hogy emlőrák miatt napi 32 mg candesartan kezelésben részesült nők bal kamrai ejekciós frakciója (LVEF) a kiindulási állapothoz képest szignifikánsan kisebb mértékben csökkent daganatellenes gyógyszeres terápia hatására, mint azoké, akik placebót szedtek (primer végpont: p=0,03). A placebocsoport tagjainak LVEF-értéke 2,6%-kal romlott, a candesartan-csoport erre vonatkozó adata 0,8% (p=0,026).

A placebocsoporton kívül kontrollként szerepeltek azok a betegek is, akik béta-blokkolót (metoprololt) szedtek, kezdetben napi 25 mg-os dózisban, amit napi 100 mg-ra növeltek. A 120 beteg átlagéletkora 51 év volt. A betegek ellátása egyetlen szakintézetben történt, 2011 szeptembere és 2014 szeptembere között.

A daganatellenes kemoterápia antraciklint tartalmazó készítménnyel történt, amit 22%-ban trastuzumab adásával is kiegészítettek. A betegcsoport tagjai közül csupán 1,5% szenvedett cukorbetegségben és 6,3%-nak volt magas a vérnyomása.

A béta-blokkoló nem gátolta a daganatellenes terápiának a szívizom teljesítményét csökkentő tulajdonságát. Az LVEF meghatározása mágnesesrezonancia-méréssel (MRI) történt.

A vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy további kutatásnak kell megerősíteni ezeket az eredményeket, de ha a korai angiotenzingátlás ilyen kedvező adatokat eredményez, ezzel lehet kezdeni a daganatellenes terápiát, mivel a cél a megelőző kezelés lenne.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.