hirdetés

A Cochrane-áttekintések metaepidemiológiai vizsgálata

Csak minden tizedik orvosi eljárás hasznát támasztja alá kiváló minőségű evidencia, írja a Journal of Clinical Epidemiology tanulmánya.

hirdetés

Az orvosi célú beavatkozások hatékonyságát alátámasztó bizonyítékok minősége nem javult az elmúlt 5 évben, írják Jeremy Howick és munkatársai, akik annak jártak utána, hogy megtörtént-e az átlagosan 5,5 évenként felújításra szoruló szisztematikus áttekintések frissítése, és a frissítés hatására változott-e a bizonyítékok minősége. 

A szerzők megjegyzik: számos metaepidemiológiai vizsgálat próbálta kideríteni, hogy az egészségügyi beavatkozások hány százalékát támogatják bizonyítékok. Egy 2001-es becslés 160 Cochrane-áttekintés alapján 26,7%-ot állapított meg, egy más módszeren alapuló 2007-es becslés 50%-ot, egy szintén 2007-es tanulmány pedig 44%-ban határozta meg azon intervenciók arányát, amelyek alkalmazása valószínűleg előnnyel jár. A bizonyítékok minőségét értékelő, 2007-ben kifejlesztett aranystandard (GRADE-megközelítés: The Grades of Recommendation, Assessment, Development and Evaluation) több mint 20 szervezet közreműködésével készült el, a BMJ azt ajánlja a klinikai irányelvek szerzőinek, hogy a Grade-rendszert alkalmazzák, és a Cochrane Collaboration is átvette használatát. (A GRADE-et kifejlesztő szervezetek között van többek között a WHO, az Amerikai Orvoskollégium, az Amerikai Endokrinológiai Társaság, az Amerikai Mellkastársaság, a Kanadai Gyógyszerértékelő Hivatal, a brit National Institute for Health and Clinical Excellence/NICE, a BMJ.) A Grade-rendszer a bizonyítékok objektívebb értékelését teszi lehetővé; használatával a 2013-2014-ben megjelent Cochrane-áttekintésekben publikált bizonyítékok 13,5%-át értékelték kiváló minőségűnek.

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a szisztematikus áttekintéseket a tudás napra készen tartása érdekében időnként frissíteni kell; korábbi vizsgálatok ezt az időtartamot átlagosan 5,5 évben határozták meg, ezért Howick és munkatársai ellenőrizték, hogy elkészültek-e a 2013-2014-ben megjelent Cochrane-áttekintések frissítései, és ha igen, az eltelt 6-7 év alatt javult-e az áttekintésekben közölt bizonyítékok minősége.

Az eredmények szerint mindössze a frissítések negyede készült el (608-ból 154), és ezek harmadában változott – trendszerűen romlott – a korábbiakhoz képest a GRADE minősítés. Mint a tanulmány első szerzője nyomatékosítja, az akadémiai világban érvényesülő „publikálj vagy pusztulj” elv miatt egyre több klinikai vizsgálatot végeznek, és ezek között sok az igen rossz minőségű. Csak a PubMed – a publikált orvosi tanulmányok adatbázisa – évente több mint 12.000 új klinikai vizsgálattal bővül – ez napi 30 új vizsgálatot jelent. A szisztematikus áttekintéseket arra találták ki, hogy szintetizálja ezt a tudást, de ma már azokból is túl sok van: csak a PubMed-en évente 2.000 jelenik meg belőlük. Az evidencia alapú medicina mozgalom 30 éve próbálja javítani a kutatás minőségét, azonban nem jár sok sikerrel, ezért nem lehetünk benne biztosak, hogy a módszerek, amiket használunk, valóban működnek.

Mindazonáltal az is igaz, hogy bizonyos kontextusokban a GRADE-minősítés túlságosan szigorú. Így pl. majdnem lehetetlen, hogy egy torna- vagy testmozgás-típus hatékonyságát bizonyítani akaró vizsgálat kiváló minősítést kapjon, az ilyen vizsgálatot ugyanis nyilvánvalóan nem lehet vak elrendezésben végrehajtani. A testmozgást ráadásul nem tudja mindenki azonos módon végrehajtani, míg mindenki be tudja venni ugyanazt a tablettát. Ezek az inherens problémák a testmozgással kapcsolatos bizonyítékok rosszabb minőségét eredményezik.

Howick és munkatársai vizsgálata szerint a szisztematikus áttekintésekben tárgyalt orvosi eljárások 9,9%-ának hatékonyságát támasztja alá kiváló, 37,1%-áét közepes, 31,1%-áét alacsony, míg 21,9%-áét csak nagyon alacsony minőségű bizonyíték. A szerzők hozzáteszik: kevesebb, de jobb minőségű klinikai vizsgálatra van szükség.  

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.