hirdetés

A családban étkező tizenévesek egészségesebbek

Nagy kanadai tanulmány igazolta, hogy azoknak a tizenéveseknek, akik hetenként legalább egyszer felnőtt családtaggal együtt esznek, kisebb a kardiovaszkuláris kockázatuk, mint a mindig a családjuktól függetlenül étkező kortársaiké.

hirdetés

A kardiológiai kongresszusokon évek óta rendszeresen elhangzanak táplálkozástudományi előadások arról, hogy az étkezés, italfogyasztás hogyan függ össze a kardiovaszkuláris betegségekkel. Idén Torontóban, a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszuson nagy figyelmet keltett a Dr. Michael Khoury vezette munkacsoport előadása arról, hogyan függnek össze az étkezési mód változatai és a szív-ér rendszeri betegségek kockázati tényezői a tizenéves, iskolás népességben.

A vizsgálat résztvevőinek száma 14 280 volt, akiket 14-15 éves koruktól, 4 éven keresztül követtek a Niagara Healthy Heart Schools programban. Ez az iskolákban szervezett megfigyelés részletes szűrést jelentett, mely fölbecsülte a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket és azt, hogy a szívet védő viselkedés tényezői hogyan befolyásolják a betegség kockázatát. Rendszeresen kiadott kérdőívek útján követték, hogy a fiatalok milyen arányban veszik az ebédet az iskolában, hányszor esznek valamelyik gyorsbüfében, vagy milyen gyakori, hogy házi kosztot fogyasztanak valamelyik felnőtt családtagjukkal együtt.

„A gyerekek a rizikófaktorokat magukkal viszik, mert a kedvezőtlen hatások ma már a korai időszakban elkezdődnek, példa erre a vérnyomás-emelkedés vagy a hiperkoleszterinémia” – mondotta a vizsgálat vezetője. A résztvevők 52%-a fiú volt, a megfigyelés kezdetén átlagéletkoruk 14,6±0,6 év. Súlytöbbletet 17% viselt magán, 14% kövérnek minősült. A tizenévesek 9%-a legfeljebb hetenként egyszer vacsorázott otthon, és kb. ugyanennyien csaknem mindig az iskolában ebédeltek. Hetenként legalább kétszer 27% evett vendéglőben, gyorsbüfében.

A vizsgálat eredményei szerint nem észleltek kapcsolatot az elhízással, a koleszterinszinttel és a magasabb vérnyomással abban a csoportban, amelynek tagjai gyakran ettek vendéglőben, gyorsbüfében. „Ez talán meglepő, mivel tudjuk, hogy az éttermi koszt általában sós, zsíros, telített zsírokban gazdag, cukros, és sok, rejtett kalóriát tartalmaz. A veszélyt azonban inkább akkor érzékeljük, amikor a páciens kinő a gyermekkorból” – hangsúlyozta Dr. Khoury.

Azok a tizenévesek, akik rendszeresen családi körben ettek, jobb testsúllyal éltek, koleszterinszintjük alacsonyabbnak bizonyult, szisztolés vérnyomásuk normális volt. A kutatók nem gyűjtöttek adatokat arról, hogy az otthoni étel összetétele mennyire volt kedvező – most ilyen vizsgálatot terveznek. Azt is kiemelik, hogy a családi, együttes étkezés kifejezetten kedvező alkalmat teremt a stressz érvényesülésének csökkentésére, márpedig mind több adat jelzi, hogy a stressz jelenléte súlyos kockázati tényező.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.