hirdetés

A fogyás kíméli a térdízületet

A túlsúlyos és elhízott betegekben a testsúly 10%-os csökkenése lelassította a térdízületi porc degenerációját.

 

hirdetés

Egy retrospektív képalkotó vizsgálat eredményei szerint azokban, akik többet fogytak, jobban csökkent a porcréteg károsodásának üteme, amit az MRI T2 alapján mértek – erről számoltak be dr. Alexadra Gersing (Kaliforniai Egyetem, San Francisco, USA [UCSF]) és munkatársai az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság találkozóján.

„A jelentős testsúlycsökkenés nemcsak a térdízület degenerációját lassítja le, hanem csökkenti az oszteoartritisz kialakulásának kockázatát is” – mondta dr. Gersing. „A vizsgálatok szerint a fogyásnak védő hatása van a térdízület porcára.”

Dr. Gersing és kollégái 506 személyt vontak be vizsgálatukba, olyanokat, akik részt vettek az Osteoarthritis Initiative nevű kutatásban. A betegek átlagos életkora 62 év volt, 60%-uk volt a nő, 30,2 kg/m²-es átlagos testtömegindexszel. A négy évig tartó vizsgálat során 177 személy testsúlya 5–10%-át vesztette el, és 76-an 10%-nál többet. Az a 253 beteg, aki nem fogyott, képezte a kontroll csoportot.

A kutatók megmérték az MRI T2 relaxációs időt, hogy már korai stádiumban meghatározzák a porc minőségét. A T2 kisebb mértékű növekedése kisebb fokú porcdegenerációnak felel meg. Az eredmények azt mutatták, hogy az eltelt idő alatt azokban, akik többet fogytak, mérsékeltebb volt a porc károsodása. Azokban a betegekben, akik nem fogytak, a 4 év alatt 0,9-cel nőtt a T2 értéke, és az 5-10%-ot fogyókban hasonló mértékű volt a növekedés.

Azokban, akik testsúlyuk legalább 10%-ától megszabadultak, a T2 pontszám 0,4-nél kevesebbel nőtt, ami 55,6%-kal kisebb ütemű porcréteg károsodásának felel meg. Még kifejezettebb volt a fogyás hatása, ha csupán a sípcsont mediális részén vizsgálták a porcot. A nem fogyó betegekben 4 év alatt 1,1 pont volt a T2 növekedése, és mintegy 0,8 pont volt azokban, akiknek testsúlya 5–10%-kal csökkent. Csupán 0,1 pontnyi volt a T2 növekedése azonban azokban a betegekben, akik legalább 10%-nyit fogytak, ami a degeneratív változások ütemének 90,8%-os csökkenését jelenti.

A kutatók azt találták, hogy a testsúlycsökkenés a térdfájdalommal is korrelált. A térd fájdalmát a Western Ontario & McMaster Universities Osteoarthritis Index-szel (WOMAC) mérték, s ez a pontszám kissé emelkedett azokban, akiknek nem csökkent a testsúlya, míg az 5–10%-ot fogyókban kb. 2,5 ponttal lett kevesebb, és a 10%-nál nagyobb testsúlycsökkenés esetén 0,9 pont volt a csökkenés.

„Populációnkban a fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyik fő oka a degeneratív ízületi betegség, és az elhízás ennek jelentős kockázati tényezője” – mondta dr. Gersing. „Ha az ízület az oszteoartritisz miatt tönkremegy, a folyamat már nem fordítható meg.”

Az egyik hozzászóló szerint, bár az eredmények retrospektívek, mégis elég információt szolgáltatnak ahhoz, hogy az orvosok rábeszéljék elhízott betegeiket a fogyásra. A vizsgálat újszerűsége nem abban van, hogy kimutatták a fogyás előnyös hatását, hiszen a testsúlycsökkenésnek számos jó hatása van, hanem abban, hogy igazolták, a testsúlycsökkenés mértékének is fontos jelentősége van.

 

Forrás: MedPage Today

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.