hirdetés

A JAK-gátlóval összefüggő akne

A Janus-kináz- gátlók egy kevésbé súlyos, de a betegek számára zavaró mellékhatása az akne.

hirdetés

2011-es első Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatósági (FDA) engedélyezése óta Janus-kináz (JAK)- gátlók száma - és kezelési indikációjuk - folyamatosan nőtt. A felíró orvosok ismerik e gyógyszerek előnyeit és kockázatait, beleértve a szívproblémák és a rosszindulatú daganatok magasabb kockázatát; azonban egy kevésbé súlyos - de a betegek számára problémát okozó - mellékhatásuk, az akne, sokszor figyelmen kívül maradhat, különösen a bőrgyógyászaton kívüli szakterületeken.

„A fizikai megjelenés és az, hogy hogyan mutatjuk meg magunkat a világnak, fontos része az önbizalmunknak és annak, hogy a saját feltételeink szerint éljük az életünket” - mondta Dr. Arash Mostaghimi, a bostoni Brigham and Women's Hospital fekvőbeteg-bőrgyógyászatának igazgatója. A szert szedők tájékoztatása az esetleges akne (a JAKne) kialakulásáról és megjelenése kezelése, a gyógyszeres kezelés normális része kell, hogy legyen.

Mi az a JAKne?

A JAKne általában úgy néz ki, mint másfajta pattanások, ugynazokat a területeket érintheti, amelyeket a tipikus pattanások is, így az arcot, a mellkast, a hátat, a nyakat és a vállak felső részét. Bár megegyezik az akne tipikus formáival, nem világos, hogy a JAK-gátlókat szedő betegeknél miért alakulnak ki ezek a bőrkiütéseket, mi a jelenség patofiziológiája, a pontos mögöttes gyulladásos folyamat megegyezik-e tipikus pattanásokéval.

A klinikai vizsgálatok 2023-as szisztematikus áttekintésében Mostaghimi és munkatársai megállapították, hogy a bármely JAK-gátlót szedő betegeknél közel négyszer nagyobb valószínűséggel fordult elő akne, mint a placebót kapó betegeknél, de a kockázat mértéke az egyes JAK-gátló készítmények esetén különböző. A bőrbetegségek miatt JAK-gátlókat szedő betegeknél nagyobb volt a pattanások kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik más indikációra kapták a gyógyszereket, de a szerzők szerint ez az eredmény a szelekciós torzítás eredménye, ugyanis a reumatológiai vagy gyomor-bélrendszeri betegségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatokban a résztvevők nem említik az olyan mellékhatásokat, mint az akne, míg a bőrbetegségekre adott JAK-gátlókkal kapcsolatos vizsgálatokban ezt viszont megteszik.

Úgy tűnik, hogy az eleve pattanásra hajlamos vagy pattanásos betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a mellékhatás, bár a kockázati tényezőket vizsgáló tanulmányok nem állnak rendelkezésre, de a szerzők saját klinikai tapasztalatai szerint a JAKne a fiatalabb betegeknél is gyakoribb, és bárki esetén, akár 70 éves korban is előfordulhat. A probléma is gyakoribbnak tűnik a kezelés kezdeti szakaszában, és idővel javulhat, ahogy a beteg folytatja a gyógyszeres kezelést.

 

Hogyan kezeljük?

Fontos, hogy más szakterületeken is felfigyeljünk a bőrbetegségekre, tisztában legyünk a JAK-gátlók ezen lehetséges mellékhatásával és ha észleljük a betegnél, megvitassuk vele. Általában a JAKne enyhe vagy közepes mértékű, és a más területen dolgozók általában első vonalbeli helyi kezelést írhatnak fel a betegeknek: 1%-os klindamicin krémet vagy gélt, benzoil-peroxidos lemosót (4%-os vagy 10%-os) egy kíméletes retinoiddal, például adapalénnel kombinálva. A fejbőr vagy hajszálérintettségben szenvedő betegeknél javasolható a ketokonazol 2%-os sampon, amellyel a betegek a zuhany alatt megmoshatják a fejbőrt, az arcot, a mellkast és a hátat. Haa betegek panasza nem oldódik meg ezekkel a kezdeti kezelésekkel, akkor további vizsgálat céljából utaljuk be bőrgyógyászhoz.

Forrás:

Martinez J, Manjaly C, Manjaly P, et al. Janus Kinase Inhibitors and Adverse Events of Acne: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA Dermatol. 2023;159(12):1339–1345. doi:10.1001/jamadermatol.2023.3830

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.