hirdetés

A ketogén étrend veszélyei

Az egyébként számos szempontból előnyös étrendbe célszerű időnként szünetet beiktatni az elöregedő sejtek kedvezőtlen hatásainak kiküszöböléséhez.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban május 17-én jelent meg a University of Texas Health Science Center at San Antonio kutatóinak cikke, amelyben a fogyókúrákban és a cukorbetegség kezelésében egyaránt gyakran alkalmazott ketogén étrend élettani hatásait vizsgálva annak kockázatait tárták fel.

A mostani tanulmány szerint a folyamatosan, hosszú ideig követett ketogén étrend szeneszcenciát, azaz elöregedést idézhet elő a normál szövetekben, ami különösen a szív- és veseműködésre van kedvezőtlen hatással. Az időszakos ketogén diéta azonban, melybe egy előre betervezett keto-szünetet iktatnak be, a kutatás szerint már nem mutatott az elöregedett sejtek miatt bekövetkező gyulladáskeltő hatást. Az eredményeknek jelentős klinikai következményei vannak, például erősen utalnak arra, hogy a ketogén étrend kétségbevonhatatlanul jótékony hatásai tervezett szünetekkel fokozhatók, kockázatai kiküszöbölhetők.

“Hogy ezt egy kicsit a való életbeli gyakorlat oldaláról is megközelítsük: jelenleg 13 millió amerikai követ ketogén étrendet, és nekik azt javasoljuk, hogy érdemes szüneteket tartani ebben a diétában, különben hosszú távú, nem várt következményei lehetnek” - mondta David Gius, a cikk első szerzője.

A ketogén diéta vagy ketogén étrend egy magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely a szervezetben ketonok keletkezéséhez vezet. Ezek olyan kémiai anyagok, amelyeket a máj akkor termel, amikor a zsírok lebontását végzi. A ketogén étrend képes javítani bizonyos egészségügyi állapotokat, és népszerű a fogyásra vágyók körében is, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásairól is beszámoltak.

Az új tanulmány viszont azt mutatta ki, hogy két különböző ketogén étrenden tartott, különböző életkorú egér modellszervezetekben több szervben, köztük a szívben és a vesében is sejtszintű öregedést (p53-dependens sejt-szeneszcenciát) idézett elő. Ezt a sejtszintű öregedést azonban egy szenolitikummal, vagyis az öregedő sejteket elpusztítani képes kismolekulás hatóanyaggal (Navitoclax [ABT-263]) sikerült megszüntetni, de gyógyszer nélkül ugyanezt a hatást érték el a kutatók a ketogén étrend szakaszos alkalmazásával is.

“Mivel a sejtek öregedése fontos szerepet játszik a szervi betegségek patológiás folyamataiban, eredményeinknek jelentős klinikai vonatkozásai vannak a ketogén étrend helyes alkalmazásának pontosabb megértéséhez” - összegzett Gius. “Mint az összes többi, tápanyag-bevitelt érintő beavatkozásnál, itt is célszerű időnként szünetet tartani; igaz tehát a mondás: a kevesebb néha több.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A long-term ketogenic diet accumulates aged cells in normal tissues, new study shows

Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs

Irodalmi hivatkozás:

Sung-Jen Wei et al, Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.ado1463. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ado1463

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.