hirdetés

A kúpcsiga inzulinja lehet a segítség

Létezik egy különösen gyors hatású inzulin, amit a tengeri élőlények használnak zsákmányuk megbénításához. A kutatók most arra keresik a választ, hogyan lehetne ezt a cukorbetegek kezelésére használni.

hirdetés

Néhány kúpcsiga a zsákmányejtéshez speciális inzulint használ. A vízbe kibocsátott hormon extrém gyorsan hat. A halak kopoltyúján át jut a szervezetbe, majd hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet. Így az inzulinsokktól megbénult állatokat a csiga könnyen fel tudja falni.  Egy ilyen gyorsan ható inzulinra, mint vércukorszint-csökkentő gyógyszerre, nagy érdeklődés lenne a humán orvoslásban. Ezért amerikai kutatók meghatározták a kúpcsiga-inzulin pontos kémiai szerkezetét, és kémiailag előállították a hormont. Habár a molekulaszerkezet eltér az emebri inzulinétól, a kúpcsiga inzulinja az emberi sejtekre is hatással van, deül ki a Nature Structural & Molekular Biology című szaklapban megjelent közleményből.

A jelenleg zajló vizsgálatok arra irányulnak, hogyan lehet a humán inzulint a kúpcsiga inzulinjához hasonló gyors hatásúvá tenni. A fehérje természetű inzulinok valamennyi állatnál két egymással összekapcsolódó aminosavláncból állnak. A szarvasmarha-inzulin három aminosavban különbözik a humán hormontól, a sertés-inzulin csak egyben. Az inzulinmolekulák – mind a természetes termelődési helyen, a hasnyálmirigyben, mind az orvosi inzulinkészítményekben – hatos kötegben tárolódnak. Ahhoz, hogy a hatását ki tudja fejteni, ebből újra egyetlen molekulára kell szétválnia. Csak így tud az izom- és zsírsejtek inzulinreceptoraihoz kapcsolódni, hogy aztán a sejtmembránon kis pórusokat nyitva segítse a sejtek glükózfelvételét. A folyamat, amíg az inzulin injekció lecsökkenti a vércukorszintet, sokáig tart. Néhány készítménynél 15-30 perc, de akár egy óra is szükséges ahhoz, hogy a kívánt hatást kifejtse a gyógyszer.

Safavi kutatócsoportja, valamint az ausztrál Michael Lawrence (Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, Melbourne) és kollégái a térképes kúpcsigából (Conus geographus) származó, és az ennek mintájára mesterségesen előállított inzulin felépítését és hatását vizsgálta. Kiderült, hogy a molekula úgynevezett B-lánca hiányzik, ami a humán hormonnál az egyes molekulák összekapcsolódásáért felelős. A csiga-inzulin különálló molekula formájában van jelen az állat szervezetében, ezért az aktiváláshoz szükséges szétválási fázis hiányzik. Laboratóriumi kísérletekben a hormon a humán sejtek inzulin-receptorait már öt perc után aktiválta. Azonban összehasonlítva a humán inzulinnal, a hatása tízszer gyengébb. Az, hogy a csiga-hormon az injekció után milyen gyorsan hatna az emberi szervezetben, még nem ismert.

A kutatók további kísérleteket végeznek annak érdekében, hogy javítsák a csiga-inzulin emberi sejtekre kifejtett hatását, illetve hogy a humán inzulint meg tudják úgy változtatni, hogy olyan gyorsan hasson, mint a kúpcsiga hormonja. A kutatócsoport munkájának eredményei hozzájárulhatnak a jelenleg is zajló, mesterséges hasnyálmirigy előállításával foglalkozó fejlesztésekhez. A mesterséges szerv prototípusa, ami a vércukorszint emelkedésekor automatikusan kioldja az inzulint, egy éven belül elkészül.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.