hirdetés

A kutya mint az idősek személyi edzője?

Nem meglepő, hogy a kutyatartás nem csak a mentális egészség megőrzésében és az allergiás betegségek csökkentésében játszik fontos szerepet, hanem egyben fokozott fizikai aktivitásra is késztet.

hirdetés

 A BMC Public Health című lapban most megjelent tanulmány szerint a kutyát tartó idősebb személyek körében nagyobb annak esélye, hogy fizikai aktivitásuk eléri az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt szintet, mint azok esetében, akiknek nincs kutyájuk. A WHO irányelvei szerint 65 éves kor felett hetente legalább 150 percnyi közepes intenzitású vagy legalább 75 percnyi intenzív testmozgás javasolt.

A rendszeres fizikai aktivitás, például gyaloglás, csökkenti az egészségi kockázatokat, többek között a kardiovaszkuláris kórképek, a cukorbetegség, bizonyos rosszindulatú daganatok és a depresszió előfordulásának esélyét.

A legutóbbi tanulmány szerzői bizonyítékokat idéznek arra, hogy a kutyatartás javíthatja az időskorúak fizikai aktivitását, ugyanakkor kiemelik, hogy a korábbi vizsgálatokban pontatlan volt a fizikai aktivitás monitorozása, mivel az a résztvevők által közölt adatokon vagy hiányos regisztereken alapult.

Mostani vizsgálatukban a szerzők activPAL monitorral látták el a résztvevőket. A combra erősített eszköz a gravitáció érzékelése révén regisztrálja, hogy viselője álló helyzetből éppen leült vagy lefeküdt. A kutatók szerint ez a berendezés „gold standardnak” tekinthető az ülő életmód mértékének meghatározásában.

A vizsgálatban 65 évesnél idősebb személyek vettek részt, 43 kutyatartó és 43 kontrollszemély. A résztvevőket az Egyesült Királyság három régiójából toborozták, akik 2013-ban és 2014-ben három 1 hetes periódusban viselték az activPAL-t. Ez alapján történt a járással, állással és üléssel töltött idő meghatározása, illetve regisztrálták azt is, hogy az idős ember hányszor és mennyi időre ült le.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyát tartó idős személyek naponta átlagosan 22 perccel többet töltöttek sétával, mint a kontrollcsoport tagjai, ami naponta 2760-nal több lépés megtételét jelentette.

„Egy hét távlatában nézve, a gyaloglással töltött többletidő önmagában elegendő ahhoz, hogy megvalósuljon a WHO által javasolt heti 150 perces közepes intenzitású vagy intenzív fizikai aktivitás” – mondja a tanulmány egyik társszerzője, Philippa Dall, a skóciai Glasgow Caledonian University munkatársa.

Ezen túlmenően az is kiderült, hogy a kutyatartó idősek rövidebb időt töltenek folyamatos üléssel, mint a kutyát nem tartók. Ugyanakkor az ülőtesthelyzet időtartama összességében nem különbözött lényegesen a két csoportban.

Az adatok alapján a szerzők azt javasolják, hogy az egészségügyben dolgozók népszerűsítsék betegeik körében hogy egyedül vagy másokkal társulva vállaljanak kutyát, ezzel ugyanis sokat tehetnek fizikai aktivitásuk és erőnlétük javításáért.

A vizsgálat erősségei – nevezetesen a megbízható aktivitásmonitorozás – mellett nem hallgatják el kutatásuk gyengéit sem. A vizsgálat obszervációs jellege miatt nem volt alkalmas ok-okozati összefüggések levonására. A részvétel önkéntes alapon történt, így nem zárható ki, hogy a jelentkezők eleve aktívabb életmódot folytattak, mint az átlagpopuláció tagjai.

Mindazonáltal a vizsgálat adatai ismét megerősítik azt, hogy az egészségi állapot szempontjából is hasznos házi kedvencek tartása. „Vizsgálatunk rávilágított, hogy a kutyás életmód idősebb korban is segíthet a kellő fizikai aktivitás hosszú távú fenntartásához, sőt fokozásához” – hangsúlyozza a közlemény másik társszerzője, Nancy Gee, a WALTHAM Centre for Pet Nutrition képviseletében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.