hirdetés

A metformin meghosszabbítja a túlélést a rákos diabéteszes betegekben

Egy új metaanalízis szerint azoknak a rákos betegeknek, akiknek 2. típusú diabéteszük is volt és metformint szedtek, hosszabb volt a túlélésük, mint azoknak, akiknek diabéteszét más gyógyszerekkel kezelték.

hirdetés

A vizsgálatot az Oncologist közölte november 20-án online (teljes szöveg).

Másféle terápiákkal összevetve a metformin mellett a rákos relatív túlélési előny 38%-os, a teljes túlélési előny 34%-os volt. Ez igaz volt mind az egyes alcsoportokra, mind pedig a különböző földrajzi helyekre – számolt be róla dr. Ming Yin, a danville-i (Pennsylvania, USA) Geisinger Egészségügyi Központ munkatársa és kollégái.

Amikor az eredményeket a rák típusa szerint elemezték, kiderült, hogy a halálozási kockázat csökkent a hasnyálmirigyrák, a kolorektális rák, az emlőrák, a prosztatarák és egyéb rákok esetében, azonban a tüdőrákosokban ez nem volt megfigyelhető.

Az eredmények akkor is nagyon hasonlóak maradtak, ha a legnagyobb vizsgálatot (ebben vett részt a betegek majdnem 40%-a) kizárták az elemzésből. Emellett egy szenzitivitási elemzést is elvégeztek, amelynek során az egyes vizsgálatokat egyenként kihagyták az elemzésekből, s ez kimutatta, hogy nem létezett olyan vizsgálat, amely döntően befolyásolta volna a következtetéseket.

„Míg az szinte kétségtelennek látszik, hogy a 2. típusú diabétesz növeli a különböző szolid tumorok incidenciáját, az ma már valószínűtlennek tűnik, hogy az inzulinkezelés is hozzájárulna ehhez” – mondta dr. Bruce Chabner, az Oncologist főszerkesztője. Ez a metaanalízis „egy relevánsabb és informatívabb témával foglalkozik – a 2. típusú diabétesz egy elterjedt orális gyógyszerének, a metforminnak rákellenes hatásával, amellyel kapcsolatosan egyre gyűlnek a bizonyítékok”.

A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy azokat a rákos betegeket, akiknek diabéteszük is van, metforminnal (is) kell kezelni.

A közleményhez kapcsolódó szerkesztőségi kommentárban dr. Carlo La Vecchia és Cristina Bosetti, PhD, a milánói „Mario Negri” Farmakológiai Kutatóintézet munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy az adatok értelmezését legalább két komoly probléma nehezíti. Az egyik az, hogy az adatok megfigyeléses vizsgálatokból származnak, mivel az antidiabetikus kezelés egyénre szabott és randomizálásra nincs lehetőség. A másik gond az, hogy azoknak a betegeknek a klinikai jellemzői, akiket metforminnal kezelnek, nagyban különböznek a más szerekkel kezeltekéitől. Ezért igen nehéz összehasonlítani a szerek hatását, még ha a legjobb statisztikai módszereket használják is. Ugyanakkor elismerik, hogy a betegek eltérő jellemzői aligha lehetnek felelősek a rákos túlélésben mutatkozó közel 40%-os különbségért, s lehetségesnek tartják ők is a metformin jótékony hatását.

Dr. Yin és kollégái 20 vizsgálatot vettek be a metaanalízisbe, amelyekben összesen 13 008 beteg vett részt; valamennyien diabéteszesek voltak és rákjuk volt. Az adatokat korrigálták a zavaró tényezőkre, a vizsgálatok heterogenitására és a publikációs torzításra nézve.

A betegeknek nagyjából a fele kapott metformint, vagy önmagában, vagy más glükózszint-csökkentő gyógyszerrel kombinálva; a többieket más szerekkel kezelték.

Az egyik alcsoport-elemzésben, amelyben külön-külön vizsgálták az ázsiai és a nyugati országok betegeit, az ázsiaiakban a halálozási kockázatot 51%-kal csökkentette a metformin, a nyugati országokban élőkben pedig 27%-os volt a kockázatcsökkenés.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.