hirdetés

A nyugati típusú diéta súlyosbíthatja a sepsist

Egy most megjelent vizsgálat szerint az úgynevezett nyugati típusú diéta magyarázatot adhat arra, hogy a sepsis egyes embereket miért érint súlyosabb formában, mint másokat.

hirdetés

A fertőzések életveszélyes szövődményeként fellépő sepsis továbbra is a vezető halálokok közé tartozik a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban is. A köznyelvben vérmérgezésként is emlegetett kórállapot akkor lép fel, ha a szervezet immunválasza nyomán szerv- és szövetkárosodások alakulnak ki. Nem kezelt esetekben a vérnyomás fatális mértékben leesik, és kialakul a szeptikus shock. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint évente 1,7 millió felnőtt korú betegnél lép fel sepsis évente, ami körülbelül 270 ezer halálesettel hozható összefüggésbe. A kórházban elhunyt betegek egyharmadánál a halálok valójában sepsis.

A sepsisre vonatkozóan még mindig sok a megválaszolásra váró kérdés. Nem tisztázott például, hogy egyes személyeknél miért alakul ki sepsis, míg másoknál miért nem. Ezen túlmenően nehéz előre jelezni azt is, mely esetekben megy át a sepsis súlyos formába.

Az azonban bizonyítottnak látszik, hogy a sepsises esetek száma folyamatosan emelkedik. Ennek oka lehet részben a populáció öregedése, hiszen tudott, hogy a 65 évesnél idősebbek körében nagyobb a sepsis kialakulásának kockázata, és a betegségből eredő halálozási arány is magasabb. Tekintettel arra, hogy a sepsis fatális következményekkel járhat, és előrejelzése nehézkes, jelentős kutatások folynak annak tisztázására, mi befolyásolja a kórállapot kialakulását és hogyan lehet megelőzni azt.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint az étrend segíthet annak előrejelzésében, mely esetek progrediálhatnak súlyos formába. Kísérleteikben az egerek egyik csoportját nyugati típusú étrendnek megfelelő diétán tartották (a táplálék nagy mennyiségben tartalmazott zsírt és cukrot, ugyanakkor rostban szegény volt), míg a másik, kontrollként szolgáló csoport állatai a szokványos ételt kapták.

Megfigyeléseik szerint a nyugati típusú diétát fogyasztó egerek szervezetében már a sepsis jelentkezése előtt is magasabb szintű gyulladás zajlott. Ez egybecseng azokkal a korábbi tapasztalatokkal, melyek szerint a nyugati típusú diéta számos szervrendszerben, többek között a szív- és érrendszerben, az agyban és a bélrendszerben fokozza a gyulladást. Ennél is fontosabb megfigyelés volt, hogy a nyugati típusú diétán tartott állatoknál súlyosabb volt a sepsis, és nagyobb arányú volt a halálozás.

„Az étrend valószínűleg olyan irányban változtatja meg az immunsejtek működését, hogy az fogékonyabbá válik a sepsis iránt, és ha létrejön a sepsis, a szervezet könnyebben esik a betegség áldozatává – fogalmaznak a szerzők. – Ha tudjuk, hogy a sok cukrot és zsírt tartalmazó táplálkozás összefüggésben áll a sepsis kialakulásának esélyével és a magasabb mortalitással, akkor az intenzív osztályra kerülő betegeknél különös gondot fordíthatunk arra, hogy étrendjük a megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat.”

Közleményükben a szerzők néhány olyan markert is felsorolnak (pl. hipotermia, neutrofil granulociták száma a vérben), melyek segítséget nyújthatnak az extrém immunválasz szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek azonosításához. E biomarkerek vérből történő meghatározása alapján a sepsis nagyobb rizikójának kitett betegek kezdettől fogva agresszívabb kezelésben részesülhetnek.

Következő lépésként a szerzők arra keresik majd a választ, hogy pontosan mely alkotóelemek befolyásolják a sepsis kialakulását és lefolyását, például hogy pontosan melyek azok a zsírfajták, melyek az immunsejtekkel interakcióba lépve befolyásolják azok működését.

Az már eddig is ismert volt, hogy a nyugati típusú étrend fokozza a cukorbetegség és a kardiovaszkuláris kórképek, valamint néhány további betegség kialakulásának valószínűségét. Úgy tűnik, hogy mostantól a sepsist is fel kell venni erre a listára.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.