hirdetés

A pikkelysömör legjobban bevált kombinált kezelése

Az eddigi több ezer cikkből álló szakirodalom részletes elemzésével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az etanercept methotrexat kombináció a leghatásosabb az egyéb kezelésekkel dacoló psoriasisban, de a kezelést folyamatosan monitorozni kell a mellékhatások csökkentése céljából.

hirdetés

A psoriasis (magyar nevén találóan pikkelysömör) a bőr olyan – elég gyakori – állapota, amikor a bőrsejtek életciklusa megváltozik. A sejtek tömegesen jelennek meg a bőr felszínén, vastag, ezüstös lemezeket, pikkelyeket és száraz, viszkető, vörös, esetleg fájdalmas foltokat okozva. Hosszantartó, krónikus betegség, ami néha szinte teljesen eltűnik, máskor hetekig fellángolva újra romlik. A pikkelysömör ma még véglegesen nem meggyógyítható, de a különféle kezelések lelassíthatják a sejtek túl gyors növekedését, és jelentős enyhülést hozhatnak a beteg számára. A körmökön is előfordul, de az ízületek duzzadása és merevsége is társulhat hozzá (arthritis psoriatica).

A betegség autóimmun eredetű:a T-lymphocyták tévedésből az egészséges bőrsejteket támadják annak összes következményével. A kockázatot növeli a családi előfordulás, a stressz, a fertőzések, az obesitas, a dohányzás. Mivel a betegség kiváltó oka nem ismert, kezelése is szerteágazó. A helyileg alkalmazható gyógymódok: szalicilsav, kátrány, nedvesítők, calcineurin gátlók (tacrolimus, pimecrolimus), a helyileg használható A-vitamin derivátumok, azaz a retinoidok (pl. tazaroten), a bőrsejtek DNS aktivitását normalizáló anthralin, a D-vitamin analógok (pl. calcitriol), valamint a topikus kortikoszteroidok. Szisztémás kezelések: retinoidok, methotrexate, cyclosporin, az immunrendszerre ható biológiai hatóanyagok (etanercept, infliximab, adalimumab, ustekinumab), thioguanin, hidroxiurea, és a legújabb, még csak klinikai vizsgálati fázisban lévő gyógyszerek. A fényterápiát az ókortól kezdve használják, a tapasztalatok szerint a következők: a kismértékű napozás segíthet, a túlzott napozás viszont rosszabbodást válthat ki. A széles és a keskeny spektrumú UVB fény, ennek a helyi kátrány-kezeléssel való kombinációja (Goeckerman kezelés), a fényérzékenyítő psoralen kezeléssel együtt adott UVA fénykezelés (PUVA), valamint a lézerterápiák egyaránt használatosak.

Logikusnak látszik kihasználni a többféle hatásmechanizmust, és kombinált kezeléseket alkalmazni: vélhetően növekszik a hatásosság, megrövidül a remisszióig eltelt idő, talán csökkennek a mellékhatások – mivel kombinációban az egyes összetevők dózisai csökkenthetők. Azonban új mellékhatások is megjelenhetnek, és nehéz értelmezni a különböző szerek kontraindikációit és interakcióit. Bár számos rendszerező közlemény jelent meg a psoriasisban használt kombinációkról, a kezelési ajánlások mindössze csak néhány randomizált klinikai vizsgálaton, megfigyeléses vizsgálatokon, esetismertetéseken és szakértői véleményeken alapulnak.

A sok-sok lehetséges megoldás között az etanercept és a methotrexat kombináció hatásosságára már 2008-ban is felhívták a figyelmet olyan esetekben, melyekben a methotrexat önmagában hatástalan volt, de az etanercept hozzáadásával szignifikáns javulás volt elérhető (Zachariae). Hasonló sikerekről számolt be egy 2012-es közlemény is, amelyben viszont az etanercept monoterápiához methotrexatot adva javult a hatásosság elviselhető mellékhatások árán (Gottlieb). Busard és mtsai 2014. szeptemberi összefoglaló közleményében a szakirodalom 3 256 psoriasis terápiával foglalkozó közleménye közül csak 17-et ítélt komoly metaanalízisre alkalmasnak. Ezek a közlemények különféle kombinációs kezelések (és adagolások) tapasztalatairól számoltak be, pl.: sulfalazin + pentoxifillin, methotrexat  +  betametason, acitretin  +  calcitriol, UVB  +  methotrexat, PUVA  +  methotrexat, UVB  + calcitriol, UVB  +  etanercept, stb. A sok adat részletes elemzése után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az etanercept-methotrexat kombináció a leghatásosabb az egyéb kezelésekkel dacoló psoriasisban, de a kezelést folyamatosan monitorozni kell a mellékhatások elkerülése, illetve csökkentése céljából. Mivel az etanercept (Enbrel) az autoimmun betegségek kezelésére használt, a tumor necrosis factort gátló (TNF-inhibitor) biofarmakon immunszuppressziót okoz, annak megfelelő mellékhatásokkal számolni kell.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: 

1. Reuters Health Information

2. JAMA Dermatology

3. Acta Dermat Venerology

4. The British Journal of Dermatology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.