A reggeli kávé szívvédő hatásai
Az egész napos kávézáshoz képest a csak reggel fogyasztott kávé jobb szívvédő hatással rendelkezik.
- A kávé agyműködést fokozó hatása túlmutat a koffeinen
- A koffein javíthatja a pajzsmirigy működését
- A koffein, a testzsír és a 2-es típusú cukorbetegség
- A kávé kedvező egészségügyi hatásai
- A kávé felére csökkentheti a halálozást HIV- és hepatitis C-fertőzésben
- Koffein és a férfiak reprodukciós képessége
A European Heart Journal folyóiratban január 8-án jelent meg a European Society of Cardiology kutatóinak cikke, amelynek eredményei szerint a reggeli kávéfogyasztók körében alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata, és az egész napos kávéfogyasztókhoz képest alacsonyabb az általános halálozási kockázat is. A kutatást vezető Dr. Lu Qi professzor így nyilatkozott:
“Az eddigi kutatások eredményei szerint a kávéfogyasztás nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, úgy tűnik, hogy csökkenti egyes krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Tekintettel a koffein szervezetünkre gyakorolt hatásaira, most azt szerettük volna megvizsgálni, hogy a kávéfogyasztás idejének (napszakának) van-e bármilyen hatása a szív egészségére”.
A vizsgálatban 40.725 felnőtt adatai szerepeltek, akik 1999 és 2018 között részt vettek az Egyesült Államokban végzett NHANES (US National Health and Nutrition Examination Survey) felmérésben. A vizsgálat részeként a résztvevőket megkérdezték minden olyan ételről és italról, amelyet legalább egy napon fogyasztottak, beleértve azt is, hogy ittak-e kávét, mennyit és mikor. A vizsgálatba bevontak egy olyan, 1463 főből álló alcsoportot is, akiket arra kértek, hogy egy teljes héten keresztül töltsenek ki részletes étel- és italfogyasztási naplót. A kutatók ezeket az információkat össze tudták kapcsolni a kilenc-tíz év alatt bekövetkezett halálesetekkel és a halál okával kapcsolatos nyilvántartásokkal. A vizsgálatban részt vevők mintegy 36%-a volt reggeli kávéfogyasztó (elsősorban délelőtt kávézott), 16%-uk egész nap (reggel, délután és este) kávézott, 48%-uk pedig nem volt kávéfogyasztó.
A reggeli kávéfogyasztók a nem kávézókhoz képest 16%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, és 31%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív-érrendszeri betegségben. Az egész nap kávézók esetében azonban nem volt kockázatcsökkenés a nem kávézókhoz képest.
A reggeli kávéfogyasztók csökkent halálozási aránya a közepes (délelőtt két-három csésze) és az erős (több mint három csésze) kávéfogyasztók körében egyaránt határozottan jelentkezett, míg a reggelente csak egy csészével fogyasztók körében a kockázat csökkenése kisebbnek bizonyult.
Dr. Qi így összegezte az eredményeket: “Ez az első olyan tanulmány, amely a kávéfogyasztás napon belüli időzítését és az egészségi állapot közötti összefüggést vizsgálta. Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap melyik szakában kávézunk. A táplálkozási irányelvekben általában nem adunk tanácsokat az időzítéssel kapcsolatban, de talán a jövőben el kellene gondolkodnunk ezen. Ez a tanulmány nem képes feltárni azt, hogy a reggeli kávéfogyasztás miért csökkenti a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a délutáni vagy esti kávézás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin. Ez viszont a szív-érrendszeri rizikófaktorok, például a gyulladás és a vérnyomás változásához vezet. További vizsgálatokra van szükség ahhoz is, hogy megállapításainkat más populációkra is kiterjeszthessük, és klinikai vizsgálatokkal kellene tesztelni, hogy a kávéfogyasztás időpontjának megváltoztatásának milyen további lehetséges hatásai vannak.”
Thomas F. Lüscher professzor szerint “a napszak azért fontos a kávézás esetében, mert a reggeli órákban általában jelentősen megnő a szimpatikus aktivitás, ahogy felébredünk és kikászálódunk az ágyból, ám ez a hatás napközben egyre csökken, és alvás közben éri el a legalacsonyabb szintet. Így lehetséges, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarja a szimpatikus aktivitás cirkadián ritmusát. Ezt az a megfigyelés is alátámasztja, hogy sok egész nap kávézó ember szenved valamilyen alvászavarban. Ebben az összefüggésben az az érdekes, hogy a kávé a jelek szerint elnyomja a melatonint, amely az agy fontos alvásindukáló mediátora. Összességében el kell fogadnunk a most már jelentős bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kávéfogyasztás, különösen a reggeli órákban, valószínűleg egészséges. Igyunk tehát kávét, de lehetőleg csak reggel.”
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Morning coffee may protect the heart better than all-day coffee drinking, study suggests
Coffee drinking timing and mortality in US adults
Irodalmi hivatkozás:
Lu Qi et al, Coffee drinking timing and mortality in US adults, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehae871