hirdetés

A reggeli kávé szívvédő hatásai

Az egész napos kávézáshoz képest a csak reggel fogyasztott kávé jobb szívvédő hatással rendelkezik.

hirdetés

A European Heart Journal folyóiratban január 8-án jelent meg a European Society of Cardiology kutatóinak cikke, amelynek eredményei szerint a reggeli kávéfogyasztók körében alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata, és az egész napos kávéfogyasztókhoz képest alacsonyabb az általános halálozási kockázat is. A kutatást vezető Dr. Lu Qi professzor így nyilatkozott:

“Az eddigi kutatások eredményei szerint a kávéfogyasztás nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, úgy tűnik, hogy csökkenti egyes krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Tekintettel a koffein szervezetünkre gyakorolt hatásaira, most azt szerettük volna megvizsgálni, hogy a kávéfogyasztás idejének (napszakának) van-e bármilyen hatása a szív egészségére”.

A vizsgálatban 40.725 felnőtt adatai szerepeltek, akik 1999 és 2018 között részt vettek az Egyesült Államokban végzett NHANES (US National Health and Nutrition Examination Survey) felmérésben. A vizsgálat részeként a résztvevőket megkérdezték minden olyan ételről és italról, amelyet legalább egy napon fogyasztottak, beleértve azt is, hogy ittak-e kávét, mennyit és mikor. A vizsgálatba bevontak egy olyan, 1463 főből álló alcsoportot is, akiket arra kértek, hogy egy teljes héten keresztül töltsenek ki részletes étel- és italfogyasztási naplót. A kutatók ezeket az információkat össze tudták kapcsolni a kilenc-tíz év alatt bekövetkezett halálesetekkel és a halál okával kapcsolatos nyilvántartásokkal. A vizsgálatban részt vevők mintegy 36%-a volt reggeli kávéfogyasztó (elsősorban délelőtt kávézott), 16%-uk egész nap (reggel, délután és este) kávézott, 48%-uk pedig nem volt kávéfogyasztó.

A reggeli kávéfogyasztók a nem kávézókhoz képest 16%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, és 31%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív-érrendszeri betegségben. Az egész nap kávézók esetében azonban nem volt kockázatcsökkenés a nem kávézókhoz képest.

A reggeli kávéfogyasztók csökkent halálozási aránya a közepes (délelőtt két-három csésze) és az erős (több mint három csésze) kávéfogyasztók körében egyaránt határozottan jelentkezett, míg a reggelente csak egy csészével fogyasztók körében a kockázat csökkenése kisebbnek bizonyult.

Dr. Qi így összegezte az eredményeket: “Ez az első olyan tanulmány, amely a kávéfogyasztás napon belüli időzítését és az egészségi állapot közötti összefüggést vizsgálta. Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap melyik szakában kávézunk. A táplálkozási irányelvekben általában nem adunk tanácsokat az időzítéssel kapcsolatban, de talán a jövőben el kellene gondolkodnunk ezen. Ez a tanulmány nem képes feltárni azt, hogy a reggeli kávéfogyasztás miért csökkenti a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a délutáni vagy esti kávézás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin. Ez viszont a szív-érrendszeri rizikófaktorok, például a gyulladás és a vérnyomás változásához vezet. További vizsgálatokra van szükség ahhoz is, hogy megállapításainkat más populációkra is kiterjeszthessük, és klinikai vizsgálatokkal kellene tesztelni, hogy a kávéfogyasztás időpontjának megváltoztatásának milyen további lehetséges hatásai vannak.”

Thomas F. Lüscher professzor szerint “a napszak azért fontos a kávézás esetében, mert a reggeli órákban általában jelentősen megnő a szimpatikus aktivitás, ahogy felébredünk és kikászálódunk az ágyból, ám ez a hatás napközben egyre csökken, és alvás közben éri el a legalacsonyabb szintet. Így lehetséges, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarja a szimpatikus aktivitás cirkadián ritmusát. Ezt az a megfigyelés is alátámasztja, hogy sok egész nap kávézó ember szenved valamilyen alvászavarban. Ebben az összefüggésben az az érdekes, hogy a kávé a jelek szerint elnyomja a melatonint, amely az agy fontos alvásindukáló mediátora. Összességében el kell fogadnunk a most már jelentős bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kávéfogyasztás, különösen a reggeli órákban, valószínűleg egészséges. Igyunk tehát kávét, de lehetőleg csak reggel.”

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Morning coffee may protect the heart better than all-day coffee drinking, study suggests

Coffee drinking timing and mortality in US adults

Irodalmi hivatkozás:

Lu Qi et al, Coffee drinking timing and mortality in US adults, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehae871

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.