hirdetés

A tömeges szűrés nem kezelt pitvarfibrillációra deríthet fényt

A világszerte egyik vezető halálokként szereplő stroke hátterében gyakran pitvarfibrilláció húzódik meg. Az európai adatok szerint e gyakori ritmuszavar a populáció 1,5−2 százalékát érinti, mégis gyakran felismerés, így kezelés nélkül marad.

hirdetés

A pitvarfibrillációban szenvedő betegek csoportjában ötszörös az ischaemiás stroke előfordulásának kockázata, noha az esetek körülbelül 30 százaléka tünetmentes. Pitvarfibrilláció kapcsán megváltozik a vér szíven belüli áramlása, ami kedvező körülményeket teremt a vérrögképződéshez, melyek leszakadva és az agyi erekbe jutva nagy ischaemiás elhalásokat, stroke-ot okozhatnak. A pitvarfibrillációhoz társuló stroke gyakran végzetes kimenetelű, a túlélőknél pedig súlyos fokú rokkantság marad vissza, és igen nagy az esély egy újabb stroke kialakulására is.

„Reményt kelt ugyanakkor, hogy orális alvadásgátló kezeléssel 64−70 százalékkal csökkenthető a pitvarfibrilláció következtében fellépő stroke előfordulása. A pitvarfibrillációban szenvedő, nagy kockázatú betegek több mint 50 százaléka azonban semmilyen terápiában nem részesül. A pitvarfibrilláció okozta stroke „járványszerű” terjedésének lehetünk szemtanúi akkor, ha semmit nem teszünk a kezelt betegek arányának növelése érdekében” – figyelmeztet a vizsgálatot vezető dr. Svennberg.

A STROKESTOP vizsgálat egy tömegszűrési program volt, mely Stockholm körzetében és a svédországi Halland régióban minden 75−76 éves lakosra kiterjedt. A program célja a nem kezelt pitvarfibrilláció eseteinek azonosítása volt, illetve azt kívánták tisztázni, hogy az orális alvadásgátló kezelés csökkenti-e az ischaemiás stroke előfordulásának esélyét. Az 1936-ban és 1937-ben született több mint 25 ezer főt 1:1 arányban randomizálták a pitvarfibrilláció felismerését célzó szűrővizsgálatra, illetve a kontrollcsoportba. A szűrés a vizsgált személy otthonában történt kézi EKG-berendezés segítségével, és 2 héten keresztül napi 1 percet vett igénybe. Amennyiben pitvarfibrillációra derült fény, a beteg számára orális alvadásgátló kezelés lehetőségét ajánlották fel. Mind a szűrt, mind a kontrollcsoport tagjait prospektív módon követték 5 éven keresztül, hogy felismerjék a thromboemboliás eseményeket és a vérzéseket, illetve meghatározzák a halálozást.

A STROKESTOP vizsgálat előzetes eredményeit most hozták nyilvánosságra. A vizsgálatba való belépés évében a 13 ezer lakos 50 százaléka (6496 fő) egyezett bele, hogy részt vesz a pitvarfibrilláció szűrésén. A részvételi hajlandóság Stockholmban kisebb (49 százalék) volt, mint a vidéki régiókban (65 százalék). A kutatók a részvételi hajlandóságot befolyásoló tényezőket is elemezték annak érdekében, hogy növeljék a részvételi arányt.

A szűrővizsgálati csoportban több mint 11 százaléknak bizonyult a pitvarfibrilláció előfordulása. Közülük 192 betegnél (3 százalék) korábban még nem állították fel a pitvarfibrilláció diagnózisát, míg 129 beteg (2 százalék) ritmuszavara korábban is ismert volt, azonban orális alvadásgátló kezelésben még nem részesült. A nem diagnosztizált pitvarfibrilláció eseteinek több mint 90 százalékában orális alvadásgátló kezelést indítottak.

„Azt találtuk, hogy a szűrővizsgálati csoportban a betegek 5 százalékánál korábban még nem merült fel a pitvarfibrilláció diagnózisa. Az újonnan diagnosztizált esetek több mint 90 százalákéban eredményes orális alvadásgátlást kezdtünk. Ily módon a stroke kockázata akár 70 százalékkal is csökkenthető. Jelenleg is gyűjtjük a tapasztalatokat abban a csoportban, ahol a pitvarfibrillációra már korábban fény derült, orális alvadásgátló kezelésre azonban még nem került sor” – mondja dr. Svennberg.

Mårten Rosenqvist professzor, a STROKESTOP felügyelőbizottságának vezetője így fogalmaz: „Megfelelő kezelés nélkül a pitvarfibrilláció olyan, mint egy időzített bomba. Azt reméljük, hogy a STROKESTOP vizsgálat igazolja majd, hogy a pitvarfibrilláció szűrésével csökkenthető a stroke előfordulásának esélye. Vizsgálatunk végső eredményei 2018 novemberében várhatók.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.