hirdetés

A zsíros érlerakódások prevenciójának új lehetősége

Állati modellszervezetek után humán sejtekben is bizonyította hatásosságát a zsíros érlerakódások prevenciójában a troduszkemin, így jó az esély a klinikai vizsgálatok megindítására.

hirdetés

A Journal of Translational Medicine folyóiratban október 12-én jelent meg a University of Aberdeen kutatóinak cikke, amelyben a korábbi biztató, egér modellszervezeteken végzett vizsgálatokat követően most már embereknél is igazolták egy erősen szelektív PTP1B-gátló, a troduszkemin (MSI-1436, trodusquemine) hatásosságát az artériák falain keletkező zsírlerakódások visszafordításában.

Az első, 2017-es preklinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a hatóanyag magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereknek adva gátolta a PTP1B (protein-tirozin-foszfatáz 1B) enzimet. A PTP1B aktivitása jelentősen hozzájárul az aorta plakkok kialakulását, azaz az artériák falán a zsír felhalmozódását. A PTP1B szintje gyakran emelkedett elhízott és cukorbeteg embereknél, valamint az elhúzódó gyulladással járó állapotokban, például szepszisben, diabéteszes lábszárfekélyben és allergiás tüdőgyulladásban. A mostani vizsgálatban a kutatók a hatóanyagot 30 egészséges önkéntes és 30 koszorúér-betegségben és érelmeszesedésben szenvedő beteg fehérvérsejtjein értékelték. Az emberektől levett sejtekben ugyanazokat a biokémiai változásokat igazolták, mint az egerekben a PTP1B-gátló alkalmazása után.

Amikor a PTB1B szintje megemelkedik a szervezetben, egy sor olyan esemény következik be, amely ahhoz vezet, hogy a fehérvérsejtek oxidált koleszterint vesznek fel, habsejtekké (foamy cells) alakulnak, amelyek egyenetlenné teszik az ér belső felszínét, ez pedig zsírlerakódások kialakulásához vezet az artériákban, és még több gyulladást okoz. A troduszkemin blokkolta ezt az immunválaszt, ezzel megakadályozta, hogy a fehérvérsejtek (makrofágok) habsejtekké alakuljanak, ami választ adhat arra, hogy ez a hatóanyag milyen mechanizmuson keresztül akadályozza meg a zsírlerakódások felhalmozódását.

A kutatók azt is felfedezték, hogy egerekben a PTP1B genetikai deléciója csökkenti a koleszterinszintet, és különösen az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL, azaz "rossz") koleszterin szintjét. Megfigyelték továbbá a sejtek közötti kommunikáció javulását is, amely a már kialakult szívbetegségben jelentős csökkenést mutat.

Mirela Delibegovic professzor, a vizsgálat vezetője elmondta: “Eredményeink kiegészítik a laboratóriumunk egy korábbi publikációjában bemutatott adatokat, ahol a troduszkemin egyszeri vagy tartós adagolása az aorta plakkok csökkenéséhez vezetett preklinikai modellekben. Ez egy új terápiás mechanizmust jelenthet az ateroszklerózis - a legtöbb szívinfarktust és stroke-ot okozó állapot - elleni prevenció eszköztárában. A korábbi, 2017-es vizsgálatunk már optimizmusra adott okot, de felvetette a kérdést, hogy az emberi szervezetben is ugyanezeket a hatásokat váltja-e a ki a hatóanyag. A mostani eredményeink azt mutatják, hogy a válasz egy nagyon biztató 'igen'. Sikerült kimutatnunk, hogy a gyógyszer az emberi szervezetben is ugyanezen mechanizmusok révén működik, és valóban csökkenti a ‘rossz’ koleszterin szintjét, így a makroszkóposan is látható zsíros csíkok (fatty streaks) felhalmozódása potenciálisan leküzdhető. Ez fontos előrelépés, és kellő alapot szolgáltat ahhoz, hogy a humán klinikai vizsgálatok megkezdődhessenek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Drug shown to block artery fat takes a major step forward

Myeloid PTP1B deficiency protects against atherosclerosis by improving cholesterol homeostasis through an AMPK-dependent mechanism

Irodalmi hivatkozás:

Helk Oliver et al, Myeloid PTP1B deficiency protects against atherosclerosis by improving cholesterol homeostasis through an AMPK-dependent mechanism, Journal of Translational Medicine (2023). DOI: 10.1186/s12967-023-04598-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.