hirdetés

Akut myeloid leukémia túlélését jelző markerek

A perifériás vérsejtek fehérjeváltozásainak kemoterápia megkezdése után 24 órával történő vizsgálata előre jelezheti az akut myeloid leukémiában szenvedők várható 5 éves teljes túlélését, ami lehetővé teszi a kezelés esetleges megváltoztatását.

hirdetés

Dr. Benedicte Sjo Tislevoll (University of Bergen, Bergen, Norway) és munkatársai az akut myeloid leukémiában (AML)-ben szenvedő betegek és egészséges kontrollok perifériás vérmintáinak tanulmányozásakor több különböző sejtcsoportot találtak az egészségesekből és a betegekből származó mintákban. A Nature Communications című folyóiratban január 7-én online közzétett eredmények azt mutatták, hogy azoknak a betegeknek, akiknél ezekben a sejtekben 24 órán belül magas az extracelluláris szignál-szabályozott kináz (ERK)1/2 szintje, rosszabb volt a teljes túlélés 2, és 5 év után is. Úgy gondolják, hogy ez a fehérje felelős a rákos sejtek kemoterápiával szembeni rezisztenciájáért, és felhasználható a reagálók és a nem reagálók megkülönböztetésére, így a kezelés már idejekorán megváltoztatható azoknál a betegeknél, akik nem reagálnak a terápiára.

Tanulmány részletei

Az AML-t számos genetikai mutáció és rossz általános túlélés jellemzi. Az újonnan diagnosztizált, jó általános állapotú betegek standard kezelése az antraciklin és citarabin kombinációját tartalmazó kemoterápia. Míg a kezdeti remissziós arány elérheti a 80%-ot is, a betegek több mint 40%-ánál jelentkezik relapszus. Becslések szerint az AML-ben szenvedő betegek 60%-a mutációkat hordoz a jelátviteli útvonalakban, és a génexpresszióban bekövetkezett változásokat a kemoterápia megkezdése után "órákon belül" észlelték, beleértve a sejthalált és a túlélést szabályozó betegeket is. A leukémiás betegek kezelésekor azonban nehéz gyorsan nyomon követni, hogy a beteg reagál-e a terápiára. A válaszadók és nem reagálók korai felismerését elősegítő eszközök tehát létfontosságúak a rákos betegek túlélésének javításához, mivel beteg-specifikus információkat biztosítanak az orvosoknak a kezelési stratégia korai megváltoztatásához és a szükségtelen káros hatások elkerüléséhez.

Az AML intratumor heterogenitása szükségessé teszi az egysejtű felbontást, a kutatók tömegspektrometriával vizsgálták a betegséggel újonnan diagnosztizált 32 olyan beteg perifériás vérmintáját, akik az előző 24 órában standardizált indukciós kemoterápiát kezdtek. A betegek medián életkora 56,3 év volt; 19 férfi, 13 nő volt. A mintákat közvetlenül a kemoterápia előtt, illetve 4 és 24 órával annak megkezdése után vettük. Referenciamintaként négy perifériás vérmintát és három egészséges önkéntesektől származó csontvelőmintát használtak, és további hét egészséges donor perifériás vérmintája szolgált kontrollként. A mintákat az intracelluláris jelátviteli hálózatok megőrzése érdekében levételük után 20 percen belül feldolgozták, majd 21 felszíni és 15 intracelluláris markert tartalmazó antitest panellel festették meg.

A perifériás vérminták elemzése során a kutatók 10 sejt metaklasztert azonosítottak, amelyek megkülönböztethetik a fő egészséges sejtpopulációkat az AML blaszt sejtektől. Ezek közül az egyik, az MC9 myeloid fenotípusú minden AML-ben szenvedő betegből és az egészséges egyének csontvelőjéből is kimutatható volt, azonban az egészséges egyének perifériás vérében nem fordult elő.

A LASSO Cox regressziós modell feltárta, hogy a 24 órás mérésnél az MC9 sejtekben kimutatott foszforilált (p-)ERK1/2 szintje a 2 éves teljes túlélés (illesztett P = 0,0004) és az ötéves teljes túlélés legjelentősebb előrejelzője (illesztett P=0,0003). Ha a betegeket a 24 órás medián p-ERK1/2 szint alapján csoportokra osztották, akkor azt tapasztalták, hogy ha az az MC9 sejtekben a foszforilált (p-)ERK1/2 szint magas volt, akkor a betegeknél 2 éves (p=0,0048) és az 5 éves teljes túlélése szignifikánsan rosszabb volt, mint azoké, akik MC9 sejtjeiben e szint a medián alatt volt (P =0,0015).

Egy további Cox-regressziós elemzés, amely figyelembe vette a European Leukemia Net 2017 kockázati besorolását, az életkort, a fehérvérsejtszámot a diagnózis időpontjában és az allogén őssejt-transzplantációt, azt mutatta, hogy az MC9 sejtekben a 24 órás perifériás ERK1/2 szint volt az 5 éves teljes túlélés egyetlen prediktív markere (P=0,000581). Érdekes módon a perifériás ERK1/2 szintek a kemoterápia megkezdése utáni 24 órával mért csökkenésének mértéke- a kezelés előtti szinthez képest- szintén előre jelezte az 5 éves teljes túlélést (P = 0,0333).

A második legfontosabb marker a p38 mitogén-aktivált protein kináz (MAPK) foszforilációja volt az MC9 sejtekben 24 órával a kemoterápia megkezdése után, amely szintén előre jelezte mind a 2 éves (illesztett P=0,0013), mind az 5 éves teljes túlélést (illesztett P=0,0005).

Egy további vizsgálat kimutatta, hogy a magas p-ERK1/2-szintű betegeknél 24 órával a kemoterápia megkezdése után MAPK-célgén-expressziót indukálódott, a p38 taget MAPK-aktivált protein-kináz 2 növekedése mellett.

 

Forrás:

Tislevoll, B.S., Hellesøy, M., Fagerholt, O.H.E. et al. Early response evaluation by single cell signaling profiling in acute myeloid leukemia. Nat Commun 14, 115 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35624-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.