hirdetés

Alacsony szerotonin-szint és depresszió

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték mely szerint a depresszió a szerotonin alacsony szintje, vagy csökkent aktivitása miatt következne be.

hirdetés

Dr. Mark Horowitz (Division of Psychiatry, University College London, UK) és munkatársainak a Molecular Psychiatry c. folyóiratban megjelent tanulmánya szerint nem lehetett egyértelműen igazolni a szerotonin és a depresszió közötti összefüggést és nem nyert támogatást az a vélemény sem, hogy az alacsony szerotonin koncentrációk lennének felelősek a depresszióért.

Az 1960-as években merült fel először egyik lehetséges hipotézisként, hogy az alacsony szerotonin-szintek okozzák a depressziót. Ez a vélemény évtizedeken keresztül fennmaradt, és a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók 1990-as években történt megjelenésével terjed el széles körben a szerotonin-hipotézis. Friss felmérések szerint a nyilvánosság 80%-ban ezt az elméletet fogadja el. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a depressziót az agy „kémiai egyensúlyvesztése”, vagy az alacsony szerotonin-szint okozza, és az orvosok is ezt mondják a depressziós betegeknek. Tudományos körökben elismerik, hogy nincs elegendő bizonyíték az alacsony szerotonin-szintek depressziót kiváltó hatására.

Felmerülő kérdések

Dr. Horowitz és munkatársai 2020 decemberig bezárólag szisztematikusan átnézték azokat a tanulmányokat, melyek az alacsony szerotonin-szintek és a depresszió összefüggéséről szóltak. Hat hipotézist állítottak fel:

  • A depressziós személyek vérében alacsony lehet a szerotonin-, vagy metabolitjának (5-HIAA) szintje.
  • A depressziós személyekben megváltozott a szerotonin-receptorok szintje.
  • Depressziós egyénekben magasabbak a SERT-szintek (szerotonin-transporter, vagy 5-HTT).
  • A depresszió a (rendelkezésre álló szerotonint csökkentő) triptophan depléció miatt következik be.
  • Depressziós egyénekben magas a SERT gén szintje.
  • Depressziós egyénekben kölcsönhatás áll fenn a SERT-gén és a stressz között.

361 megjelent közlemény közül a 17, alaposabb elemzésre kiválasztott közlemények között voltak meta-analízisek, szisztémás feldolgozások, és genetikai összefüggések leírása is – és összesen 165.000 beteg adatait tartalmazták.

A szerotonin és 5-HIAA hipotézis tekintetében három nagy megfigyeléses vizsgálatot találtak, melyekben posztmenopauzális nőkben mérték a szerotonint, az 5-HT-t, vagy az 5-HIAA-t a plazmában és a cerebrospinális folyadékban (CSF). Bár a depressziósokban valóban alacsonyabb volt a plazma 5-HT értéke, a különbség – különböző összeshasonlításokban – nem érte el a statisztikai szignifikancia határát. 19 meta-analízisben mérték a CSF-ben az 5-HIAA-t, de nem találtak összefüggést az 5-HIAA koncentrációk és a depresszió között.

Az 5-HT1A receptorok gátolják a szerotonin preszinaptikus kibocsájtását, így, ha a depressziót az alacsony szerotonin aktivitás okozza, a depressziós egyéneknek az 5-HT1A fokozott aktivitásával kellene rendelkezniük azokhoz képest, akiknél ez nem áll fenn. De két meta-analízis szerint nincs különbség a depressziós egyének és a kontroll egyének 5-HT1A receptoraiban, ill. ezen gátló receptorok szintjében sem, melynek alapján depressziós személyekben magasabb lenne a szerotonin koncentrációja, vagy aktivitása. (A vizsgálatokban lévő betegek antidepresszánsokat szedtek, ami befolyásolhatta az eredményeket).

A SERT protein kiszállítja a szerotonint a szinapszisokból, tehát csökkenti annak szinaptikus hozzáférését. Három – egymást részben átfedő – meta-analízis az agy néhány területén a SERT kötődés lehetséges redukcióját mutatta ki, de a vizsgálatok alapján az „antidepresszánsok, vagy egyéb gyógyszerek hatása nem zárható ki”. Amennyiben az 5-HT1A receptorok befolyásolják a depressziót, a kevesebb receptor következménye a csökkent szerotonin-aktivitás lehet. De képalkotó vizsgálatokkal nem volt különbség az agy szerotonin-receptorai tekintetében a depressziós- és a depresszió nélküli személyek között.

Feltételezett állítás

A triptophan depléció vélhetően csökkenti a szerotonint, és felhasználható lehet annak vizsgálatára, hogy az alacsony szerotonin-szint valóban depresszióhoz vezet-e.

De a meta-analízisek és a dolgozatok részletes feldolgozása szerint a triptophan depléció nem okozott depressziót – bár egy kicsi, családi anamnézisre alapozott feldolgozás szerint az aktív depléción átesetteknél jelentősebb hangulati változások következtek be, mint a többieknél. Egy másik vizsgálatban nem volt különbség a depressziós- és a nem depresziós családokból származó személyek között, és a depléciónak nem volt hatása az antidepresszánsokat szedők körében sem.

A genetikai elmélet a depresszió és a SERT gén promoter régiójának ismétlődő hosszúságú polimorfizmusának (5-HTTLPR) „lehetséges összefüggésére” utal, de ma inkább azt tartják, hogy a genetikai polimorfizmus csak az élet sztresszes eseményei kapcsán idéz elő depressziót. Két nagy vizsgálatban sem találtak összefüggést a SERT gén polimorfizmusa és a depresszió között, de a SERT gén és a stressz depresszióban való interakciója között sem.  

A szerzők szerint a depresszió hatterében feltételezett kémiai ok, lehetséges, de egyelőre nem bizonyított, mivel a depresszió egy komplex érzelmi és viselkedési állapot – melyben természetesen vegyületek is szerepet kapnak, de az valószínűtlen, hogy csak egyetlen vegyület lenne kiváltásáért a felelős. Bizonyítékok vannak továbbá arra nézve, hogy az életkörülmények (stressz, szegénység, bizonytalanságok, kapcsolatok) jelentősen befolyásolják a depresszió kockázatát. Jobb lenne a depresszióhoz vezető körülményeken javítani, mint annak kémiai kiegyenlítésével próbálkozni.

Jelenleg az UK lakosságában járványszerű az antidepresszánsok használata. Ezrével szenvednek a mellékhatásokban – köztük a súlyos elvonási tünetekben -, de a receptek száma egyre növekszik. A szerzők szerint tudatosítani kell, hogy annak az állításnak, hogy a depressziót a kémiai egyensúly hiánya okozza, nincs tudományos alapja.

Nincs teljes egyetértés

Dr. Roger McIntyre (University of Toronto, a Mood Disorders Psychopharmacology Unit vezetője) kommentárjában kifejtette, hogy a nagy depresszív zavarok pathogenezisének magyarázatában közel sincs egyetértés. Az elmúlt 7 évtizedben a legtöbb emberre kedvező hatással voltak a szerotonin-rendszerre ható antidepresszánsok. Emiatt úgy gondoltuk, hogy a szerotonin szabályozás zavara okozza a depressziót. Ez valóban logikus következtetés, de azért gondoljunk arra, hogy pl. a Tylenol (paracetamol) csökkenti a fejfájást, de abból nem következik, hogy a fejfájást a Tylenol (paracetamol) hiánya okozza.

Bár nincsenek egyértelmű bizonyítékaink a depresszió hátterében lévő okokra, de nem kell félremagyarázni az eredményeket, és abbahagyni az antidepresszánsok felírását. A depresszió „szerotonin-elmélete” nem teljesen tisztázott, de ez nem jelenti azt, hogy a hatásos, biztonságos, tolerálható szerotoninra alapozott antidepresszánsokat nem használjuk. Persze jobban meg kell értenünk a betegséget és jobb kezeléseket kell majd találnunk ahhoz, hogy túl tudjunk lépni ezen a szerotonin-paradigmán.

Forrás:    

Batya Swift Yasgur. No evidence low serotonin causes depression? Medscape Medical News. July 22, 2022.

Moncrieff J, Cooper RE, Stockmann T, et al. The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence. Mol Psychiatry. Published online 20 July, 2022; https://doi.org/10.1038/s41380-022-01661-0

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.