hirdetés

Alpelizib emlőrák kezelésére

Az FDA 2019. május 24-én engedélyezte az előrehaladott vagy áttétes HR+, HER2-, PIK3CA mutációval rendelkező emlőrák kezelésére szolgáló Piqray (alpelizib) tablettát.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 24-én elsőbbségi felülvizsgálat eljárás (priority review) keretében engedélyezte az előrehaladott vagy áttétes, korábban már endokrin terápiával kezelt, HR+, HER2-, PIK3CA mutációval rendelkező emlőrák kezelésére fulvesztranttal kombinációban javallott Piqray (hatóanyag: alpelizib, gyógyszerforma: tabletta) nevű készítményt (kérelmező: Novartis Pharmaceuticals Corporation). A Piqray posztmenopauzális nőknél illetve férfi betegeknél alkalmazható olyan esetekben, amikor az FDA által szintén most engedélyezett diagnosztikai teszt, a Therascreen PIK3CA RGQ PCR Kit (gyártó: QIAGEN Manchester, Ltd.) igazolja a PIK3CA mutációt szövet és/vagy folyadék (liquid) biopszia során. A teszten negatívnak bizonyuló betegeknél tumorbiopszia végezhető a PIK3CA mutáció további vizsgálatára.

A hatóanyagról (alpelizib)

A Piqray hatóanyaga, az alpelizib (BYL719) egy kinázgátló, a PI3K (foszfatidilinozitol-3-kináz) szelektív inhibitora. A HR-pozitív emlőrákban szenvedő betegek 40%-ánál detektálható PIK3CA mutáció, mely a PI3K útvonalat aktiválva nem csak a rák progressziójához vezet, hanem az endokrin terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is eredményezi. Az alpelizib a PI3K alfa izomerjére specifikus, mivel emlőrákban csak az alfa izoforma mutációja jelentkezik. A korábbi PI3K-gátlók még nem voltak szelektívek, mind a négy izoforma célpontnak minősült, ezért alkalmazásuk során igen jelentős volt a toxicitás. A Piqray mellékhatásprofilja sem nevezhető éppen betegbarátnak (lásd lejjebb), de a korábbi szerekhez képest sokkal kezelhetőbbnek számít.

 Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A Piqray hatásosságát a fázis III SOLAR-1 elnevezésű randomizált, 572 beteg bevonásával végzett vizsgálatban értékelték. A bevont betegek olyan posztmenopauzális korú nők illetve férfiak voltak, akik HR+, HER2- előrehaladott vagy áttétes emlőrákban szenvedtek, és akiknél a betegség progressziót mutatott aromatázgátlóval történő kezelés ellenére is. A vizsgálat eredményei szerint a Piqray-fulvesztrant kombináció alkalmazásával a progressziómentes túlélés mediánja 11 hónap, míg a fulvesztrant monoterápiában történő használata esetén 5,7 hónap volt a PIK3CA-pozitív tumorral rendelkező betegeknél. A Piqray leggyakrabban jelentkező mellékhatásai a következők voltak: megemelkedett, magas vércukorszint, megemelkedett kreatininszint, hasmenés, kiütések, limfocitaszám csökkenése a vérben, megemelkedett májenzimszintek, émelygés, kimerültség, alacsony vörösvérsejtszám, lipáz enzimszint megemelkedése, étvágytalanság, sztomatitisz, hányás, testsúlycsökkenés, alacsony kalciumszint és hajhullás.

 A HR+, HER2-, PIK3CA mutációval rendelkező emlőrákról

Az előrehaladott emlőrák, beleértve ennek a lokálisan előrehaladott és a metasztatikus formáját is, kezelhető, de még mindig nem gyógyítható betegség. A betegek 5 éves túlélése alig 25%-ra tehető, így a kezelés elsődleges célja a palliáció, azaz a túlélés meghosszabbítása, az életminőség fenntartása és a kemoterápia bevezetésének késleltetése. Az emlőrák heterogén betegség, melyet klinikailag a molekuláris jellemzők alapján humán epidermális növekedési faktor receptor-2 (HER2) pozitív, ösztrogénreceptor- (ER) pozitív/HER2-negatív vagy -pozitív (ún. luminális A és B) és tripla-negatív alcsoportokba sorolnak. Az emlődaganatok legnagyobb alcsoportját a HR+/HER2- emlőrákok képezik. Az emlődaganatok kb. 60-70%-ában mutatható ki az ER és/vagy a progeszteronreceptor (PR) fokozott expressziója, és ezek a tumorok potenciálisan érzékenyek endokrin terápiára. Az előrehaladott ER+/HER2– emlőrákok kezelésében, amennyiben a betegség indolens lefolyású, első választási opcióként javasolják az endokrin terápiát a kemoterápiával szemben. Megfelelő terápiás válasz esetén az endokrin terápiát legalább három vonalban lehet alkalmazni, még viszcerális áttétek fennállásakor is, amennyiben ezek nem okoznak jelentős tüneteket. Gyorsan progrediáló, viszcerális krízist eredményező tumoroknál, vagy hormonrezisztencia kritériumainak fennállásakor citotoxikus kemoterápia adása szükséges. Fontos megjegyezni, hogy az iniciális kemoterápia után, megfelelő tumorkontroll elérése után ún. fenntartó endokrin terápia (maintenance therapy) alkalmazása ma már széles körben elfogadott az irányelvek alapján. A HR+/HER2– emlőrákok kezelésében a klasszikus endokrin terápiák képviselőinek, a szelektív ER-modulátor (SERM) tamoxifennek, mely az ER-t blokkolja, a szelektív ER-downregulátor (SERD) fulvesztrantnak és az ösztrogén perifériás szintézisének gátlásán keresztül ható nem szteroid és szteroid típusú aromatázgátlóknak (anasztrozol, letrozol és exemesztán) továbbra is fontos szerepük van, vagy monoterápiában, vagy újabban más célzott terápiákkal kombinációkban. Egyre gyakoribb, hogy bizonyos terápiák a beteg valamely specifikus genetikai mutációját vagy biomarkerét használják célpontként, ilyen célzott terápia a PIK3CA mutációt gyógyszercélpontként alkalmazó Piqray+fulvesztrant kombináció is, mivel észrevették, hogy a HR+ emlőrákban szenvedő betegek 40%-ánál detektálható PIK3CA mutáció. Ez az első olyan új készítmény, melyet az FDA a Real-Time Oncology Review próbaüzemben lévő programjának keretében engedélyezett.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Piqray

Palbociclib kombinációs kezelések: új kezelési stratégiák a HR+/HER2– előrehaladott emlőrák terápiájában

ESMO 2018: SOLAR-1: Alpelisib in Patients With PIK3CA-Mutated HR-Positive, HER2-Negative Advanced Breast Cancer

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.