hirdetés

Az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb okai

A testtömegindex, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a fizikai aktivitás és az életkor egyaránt közrejátszik az alacsony tesztoszteronszint kialakulásában.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine folyóiratban augusztus 29-én jelent meg a University of Western Australia (UWA) kutatóinak szisztematikus irodalmi áttekintése (review), amelyben 25 ezer férfi - összesen 9 tanulmányban szereplő 11 betegcsoport - betegadatain vizsgálták meg azt, hogy milyen tényezők befolyásolják a vérben keringő tesztoszteron szintjét. A cikk vezető szerzője, Bu Yeap professzor, az UWA munkatársa szerint a tanulmány egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy mélyebben megvizsgáljuk a tesztoszteron és az olyan tényezők közötti összetett kapcsolatot, mint az életkor, az életmód és a különböző egészségügyi állapotok.

"Eredményeink azt mutatják, hogy míg a 17 és 70 év közötti férfiak körében a tesztoszteron szintje viszonylag stabil maradt, a 70 év feletti férfiaknál jelentős csökkenés volt megfigyelhető, ami kérdéseket vet fel a herék hormontermelő funkciójának 70 éves kor feletti megőrzésével kapcsolatosan, illetve a férfiak egészségére gyakorolt lehetséges következményei is vizsgálandók" - összegezte a tanulságokat Yeap professzor.

"A kutatás azt is kimutatta, hogy különböző szociodemográfiai, életmódbeli és egészségügyi tényezők szignifikáns mértékben befolyásolták a tesztoszteron-koncentrációt, ezek közül a legfontosabbak a magasabb testtömegindex, a cukorbetegség, a rákos megbetegedések, a szív- érrendszeri betegségek és a lipidszint-csökkentő gyógyszerek szedése, illetve olyan szociális faktorok, mint a házasságban élés."

Az összefoglaló irodalmi áttekintés során a kutatók felfigyeltek arra, hogy az életkor és a tesztoszteronszint között nemlineáris korreláció áll fenn, és 70 éves életkor felett rohamos csökkenés fedezhető fel. A tesztoszteronszint fordított arányosságot mutatott a testtömegindexszel (BMI), és alacsonyabb volt a házasságban élő férfiak esetében. Szintén alacsonyabb átlagos hormonkoncentrációt mértek azoknál, akik hetente legfeljebb csak 75 percnyi intenzív fizikai aktivitást végeztek, és csökkent koncentrációt mutattak ki a korábban dohányzók, a magas vérnyomásban szenvedők és a cukorbetegek körében is. A nemi hormon kötőfehérje (SHBG; sexual hormone binding globulin) koncentrációja és 70 év felett a luteinizáló hormon (LH) szintje az életkorral közvetlen asszociációt mutatott, az SHBG koncentráció pedig fordítottan volt arányos a BMI alakulásával.

Az eredményeknek várhatóan széleskörű következményei lesznek mind az orvosi kutatásra, mind a klinikai gyakorlatra, mivel fontos, hogy a tesztoszteronszint és a férfiak egészsége közötti kapcsolat értékelésénél, valamint az egyes férfiak tesztoszteronszint-eredményeinek elemzésénél ezeket a tényezőket figyelembe kell venni. Ezeknek a kulcsfontosságú tényezőknek az azonosítása a jelenlegieknél célzottabb beavatkozások és a férfiak jobb egészségügyi ellátása felé kövezheti ki az utat. A férfiak tesztoszteron-, SHBG- és LH-koncentrációjának megváltozását több tényező együttesen okozza. A csökkent tesztoszteron- és a megnövekedett LH-koncentráció 70 éves kor után a hereműködés károsodására utalhat. Az egyéni tesztoszteronmérések értelmezésénél különösen figyelembe kell venni a 70 évnél idősebb életkort, az elhízást, a cukorbetegséget és a daganatos betegség esetleges fennállását."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Large study defines factors influencing testosterone levels in men

Factors Associated With Circulating Sex Hormones in Men

Irodalmi hivatkozás:

Ross J. Marriott et al, Factors Associated With Circulating Sex Hormones in Men, Annals of Internal Medicine (2023). DOI: 10.7326/M23-0342

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.