hirdetés

Az alvási apnoé új gyógyszeres kezelése

Az alvási apnoé szindróma a kardiovaszkuláris szövődmények gyakori kockázati tényezője. Egy új vizsgálat a CD59 komplementgátló fontos szerepét igazolta az alvászavar hátterében, és a jelenség sztatinnal hatásosan kezelhető.

hirdetés

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek legtöbbször nem szenvednek, csak a velük élő hozzátartozók tapasztalják a légzés kimaradását és a horkolást. Amikor a garat hátsó részén lévő izmok éjszaka elernyednek, belégzés során a légutak beszűkülnek, sőt elzáródnak, így a légzés egy pillanatra abbamarad. Az agyi oxigénszint leesik, ami a pácienst fölébreszti, mire a légutak ismét megnyílnak, és mindez általában olyan gyorsan zajlik, hogy az apnoés betegben az esemény nem is tudatosul.

Az elmondott jelenség közben kapkodó, horkoló légvétel történhet, és ez a horkolás az ugyanott pihenni vágyó hozzátartozónak lehet kétségbeejtő. Az is tény, hogy az óránként sokszor ismétlődő kihagyás, horkolás az apnoés személy békés éjszakai alvását is megzavarhatja.

A Columbia Egyetem Orvosi Központjának munkacsoportja Sanja Celic vezetésével vizsgálta az alvási apnoé kérdését, eredményeiket a Science Translational Medicine január 6-i száma közölte. A kutatók azt igyekeztek tanulmányozni, hogy a légzési apnoé milyen mechanizmus útján befolyásolja a szív-ér betegségeket és hogyan lehet ezt a kockázatot mérsékelni. Az egyetem alvásközpontjában 128 felnőtt emberrel foglalkoztak, közülük 76-an obstruktív alvási apnoéban szenvedtek, 52-en kerültek a kontrollcsoportba. Az alvás regisztrálásán kívül a karvénából vett szövetmintát is vizsgálták.

Azt találták, hogy a légzési apnoés betegek szövetmintájában szignifikánsan több CD59 fehérjemolekula van, melyek a sejtek felszínén gátolják a gyulladásos fehérjelerakódások felépülését. Csakhogy a több CD59 fehérjét az alvászavarban szenvedők endoteliális sejtjeiben találták meg, és nem az sejtek felszínén, a gyulladásos fehérjékből pedig több rakódott le a betegek endotélsejtjein. Ez azt jelenti, hogy éjszaka az oxigénáramlás sűrű megszakadása eltéríti a CD59 molekulákat a sejtfelszíntől, ahol betölthetnék gyulladáscsökkentő szerepüket.

A vizsgálat során a betegek egyik csoportjában sztatinkezelés hatására olyan képet észleltek, mint a kontrollcsoport tagjaiban. További kísérletekből kiderült, hogy a koleszterin elősegíti a CD59 endocitózisát, és ez az a hatás, ami sztatin gyógyszerek jelenlétében nem érvényesül. „Meglepőnek találtuk, hogy ez az általánosan alkalmazott gyógyszercsoport gátolja az érkárosodást és ezáltal a kardiovaszkuláris kórképek kifejlődését légzési apnoés betegek körében” – foglalta össze Dr. Jelic. Ennek bizonyítása értelemszerűen még további vizsgálatokat igényel.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.