hirdetés

Delamaniddal könnyebb leküzdeni a multirezisztens tuberkulózist

Új gyógyszerekkel bővülhet a számos fejlődő országban járványszerűen terjedő multirezisztens tuberkulózis ellen bevethető eszköztár. A japán fejlesztésű delamanid II.b fázisú klinikai vizsgálatban, más gyógyszerekkel együtt adva jelentősen javította az MDR tuberkulózis konverziós arányát.

hirdetés

Közel 500 fős nemzetközi klinikai vizsgálatról közöl beszámolót a New England Journal of Medicine 2012. június 7-ei számában, melynek tárgya a fejlesztés korábbi szakaszaiban OPC67683 jelzéssel ellátott antituberkulotikum, a delamanid. A nitro-dihidro-imidazooxazol-származék a mikobaktériumok mikolsavszintézisét gátolja, és mind in vitro, mind in vivo hatásosnak bizonyult a Mycobacterium tuberculosis gyógyszerrezisztens törzseivel szemben. Gyártója a japán Otsuka Pharmaceuticals.

A kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatban 9 ország (Dél-Korea, Egyiptom, Észtország, Fülöp-szigetek, Japán, Kína, Lettország, Peru, USA) 17 központja vett részt. Összesen 481, multridrogrezisztens (MDR) tüdőtuberkulózisban szenvedő beteg (átlagéletkor: 35 év) a WHO irányelveinek megfelelő háttérkezelés mellett naponta kétszer 100 mg vagy kétszer 200 mg delamanidot (161, ill. 160 beteg), vagy placebót (160 beteg) kapott 2 hónapig. A kezdeti pozitív köpettenyésztés kritériumainak 402-en feleltek meg. HIV-fertőzöttek csak négyen voltak a betegek között. A kezelés kórházi osztályon történt, ahol hetenként végeztek köpettenyésztést, a konverziót legalább öt egymást követő negatív tenyésztés alapján mondták ki. A betegek több mint 90%-a részesült már korábban is antituberkulotikus kezelésben (ebből 50% csak első vonalbeli szerekkel).

A napi 200 mg, ill. napi 400 mg delamanidot szedő csoportban 45,4%, ill. 41,9% volt a köpettenyésztéssel meghatározott konverziós arány 2 hónap után, szemben a placebocsoportban talált 29,6%-kal (p=0,008, ill. p=0,04). A konverzióhoz szükséges kezelési idő is rövidebb volt a delamaniddal kezelt csoportokban (az esetek 24%-ában, ill. 23%-ában, vs. 13%-ában állapítottak meg konverziót már 5 hét után). Hasonló eredményeket kaptak akkor is, ha a tenyésztést nem folyékony, hanem szilárd táptalajon végezték. Az előforduló mellékhatások általában enyhék vagy mérsékelten súlyosak voltak. Az EKG szignifikánsan gyakrabban jelezte a QT-szakasz megnyúlását a delamaniddal kezelt csoportokban, mint a placebót szedő betegek között (10%, ill. 13% vs. 4%), de ez klinikai tünetekben (pl. aritmiában) nem nyilvánult meg. A hepatotoxicitásban nem volt értékelhető különbség a három terápiás csoport között.

Dr. Maria T. Gler, a cikk első szerzője arra figyelmeztet, hogy további adatokat kell gyűjteni a delamanid és a többi antituberkulotikum kombinált alkalmazásának lehetőségeiről és az MDR tuberkulózis leküzdésére legalkalmasabb új kombinációs protokollokról. A gyártó honlapja a Tartui Egyetemi Kórház tbc-specialistáját, Dr. Manfred Danilovitsot szólaltatja meg, aki szerint a jelenlegi antituberkulotikus terápiás protokollok hosszadalmasak, nehézkesek, sokszor csak részlegesen eredményesek, és az a megfigyelés, hogy a WHO-ajánlás szerinti háttérkezelés mellé adott delamanid gyorsítja a konverziót, járványügyi szempontból is biztató. A gyógyszer már folyamatban levő III. fázisú vizsgálatába olyan betegeket is bevontak, akik HIV-fertőzésük miatt párhuzamos antituberkulotikus és antiretrovirális kezelésre szorulnak.

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy szintén júniusi számában adott hírt arról az előzetes (pilot) dél-afrikai vizsgálatról, amelyben a TMC207 jelű, újabban bedaquilinnak elnevezett diarilkinolin-származék (Johnson & Johnson) hatását vizsgálták placebóval szemben 47, MDR tüdőtuberkulózisban szenvedő betegen, akik a kétéves követés első 8 hetében szedték a vizsgálati készítményt. A bedaquilin 24 hét alatt szignifikánsan csökkentette a konverzióhoz szükséges időt (relatív hazárd: 2,3, p=0,031). A mellékhatások közül egyedül a hányinger mutatott összefüggést a bedaquilin szedésével (gyakorisága: 26%).

Epidemiológiai adatok sokasága bizonyítja, hogy a multirezisztens tuberkulózis súlyos közegészségügyi problémát jelent, különösen a fejlődő országokban. Becslések szerint világszerte az új MDR esetek száma évi 440 000-re, az MDR tuberkulózis halálozása évi 150 000-re tehető. A New England Journal of Medicine idézett számában egy másik közlemény éppen az MDR tuberkulózis járvány méreteit taglalja: a szerzők Kínában, közel 4000 fős mintán az új tuberkulózis esetek 5,7%-át, illetve a már korábban is kezelt esetek 25,6%-át találták multirezisztensnek!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.