hirdetés

Elkerülhető az appendectomia?

Komplikáció nélküli gyermekkori appendicitis esetén – a család kérésére – elkerülhető a műtét, és a kórkép nagy arányban gyógyul antibiotikus kezelésre.

hirdetés

A JAMA Surgery-ben 2015. december 16.-án online megjelent közlemény szerint az (amerikai) családok egy része a gyermek akut appendicitise esetén (az anesztézia és a műtét kockázatának elkerülésére) az antibiotikus kezelés mellett dönt, és csak annak sikertelensége esetén adják beleegyezésüket a műtéthez.

A Dr. Peter C. Minneci (Center for Surgical Outcomes Research, Columbus, Ohio) tanulmányban 7 és 17 év közötti olyan 102 gyermek és serdülő szerepelt, akiknél 2012. október és 2013. március között akut appendicitis diagnózisát állították fel. Közülük 65 beteget megoperáltak, 37 betegnél nem történt műtét. A vizsgálat elsődleges végpontja az volt, hogy a nem műtétileg ellátott betegeknél került-e sor appendectomiára a következő 1 év során. A vizsgálat másodlagos végpontjai a következők voltak: az appendicitis komplikációinak aránya, a gyermek ágyhoz kötöttsége, a szülők munkaképtelensége és a következő 1 év egészségügyi kiadásai. Appendicitises komplikációk alatt természetesen a körszövettanilag igazolt ruptúrát, perforációt, vagy gangrénás elváltozást értették.

A nem sebészi megoldás sikeressége meglepő módon a kórházból való elbocsájtáskor 94,6%-kos volt (95%CI 81,8%-99,3%), azaz 37 esetből 35 esetben sikeresen kerülték el a műtétet a gyermekek. Az eredmények idővel romlottak: 30 nap múlva a „sikeresség” már csak 89,2%-os (95%CI 74,6%-97,0%, azaz 37 gyermekből 32), majd az egy éves ellenőrzésnél már csak 75,7%-os volt (95%CI 58,9%-88,2%, azaz 37 gyermekből 28). Végül 21 hónapos követés során a nem sebészi kezelés összességében 75,7%-os sikerrel járt (35 gyermekből 28 láthatóan végleg megúszta a műtétet).

A kórházi tartózkodás ideje a nem sebészileg kezelt csoportban hosszabb volt, mint azoknál, akik műtéten estek át: átlagosan 37 óra vs 20 óra (p<0,001) (Az USA-ban a lehető leghamarabb elbocsájtják a betegeket, és a műtéteket leginkább laparoszkóppal végzik). A nem műtéttel ellátott csoportból két gyermeket 30 napon belül ismételten fel kellett venni a kórházba az appendicitis kiújulása miatt, és végül náluk is laparoszkópos appandectomiát végeztek.

A két csoport között nem volt szignifikáns az eltérés a komplikációk arányában az első diagnózist követő 1 éves időszak alatt: míg a műtéti csoportban 12,3% (65 betegből 8-nál), a nem műtéti csoportban csak 2,7%-ban (37 betegből 1-nél) keletkezett komplikáció (p=0,15). Egy évvel a kezdeti diagnózis után 7,7%-ban keletkezett posztoperatív komplikáció a műtétes csoportban (65 betegből 5-nél), köztük két súlyos komplikációval (egy ismételt felvétel, egy reoperáció). A nem műtéti csoportban természetesen nem volt posztoperatív komplikáció, még a később appendectomiára került betegeknél sem.

Egy év után a két csoport között nem volt különbség az ellátással összefüggő életminőség arányaiban: a nem műtéti csoportban lévő gyermekek kevesebb napig voltak betegek a sebészi csoporthoz képest (átlagosan 8 vs 21 napig ebben a sorrendben, p<0,001). Ráadásul az appendicitissel összefüggő egészségügyi kiadások is alacsonyabbak volta a nem sebészi csoportban a műtéttel ellátott csoporthoz képest (csak érdekességként: az előzőben átlag 4210 USD, utóbbiban átlag 5029 USD volt az egy főre eső egészségügyi költség, p=0,01).

A tanulmányhoz fűzött (meghívott) kommentárban Dr. Diana Lee Farber és Dr. Rebecca Anna Stark (University of California) gyermekorvosnők felteszik a kérdést, hogy milyen esetekben van a betegnek, vagy gyermekek esetén a családnak választási lehetősége? Az azonos eredménnyel járó különböző kezelési lehetőségeknél először is a biztonságosságot kell figyelembe venni. Az orvos és a beteg között nehéz egyensúlyi helyzetet találni, hiszen az orvos saját tapasztalata és kényelme erősebben számít, mint a betegé. Tehát további megfigyelések szükségesek a téma jobb feldolgozásához.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Surgery

3. JAMA Surgery

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.