hirdetés

Előrehaladott vesebetegségben a metformin növeli a halálozást

Egy tajvani vizsgálat szerint súlyos vesebeteg, 2-es típusú diabéteszesekben a metformin növelte a halálozási kockázot.

hirdetés

„Egy országos betegregiszter szerint azokban a 2-es típusú diabéteszesekben, akiknek 5. stádiumú krónikus vesebetegségük (CKD, chronic kidney disease) volt, a metformin szedése szignifikánsan növelte a bármilyen okú halálozás kockázatát; a metabolikus acidózis gyakoriságát azonban a metformin nem befolyásolta” – írták dr. Szu-Chun-Hung (Taipei Tzu Chi Hospital, Tajvan) és munkatársai a Lancet Diabetes Endocrinology június 18-i online kiadásában.

Hozzátették, hogy eredményeiknek fontos terápiás következményei vannak: alátámasztják azokat a jelenlegi ajánlásokat, amelyek szerint az 5. stádiumú krónikus vesebetegségben (szérum kreatinin >53 mg/l vagy a becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) <15 ml/perc/1,73 m2) a metformin nem adható. További kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy kevésbé súlyos vesebetegségben alkalmazható-e – esetleg a dózis módosításával – a metformin.

Bár 2-es típusú diabéteszben a metformin az első vonalbeli terápia, olyan betegekben, akikben legalább 3. stádiumú krónikus vesebetegség áll fenn, általában nem javasolják a használatát a tejsav acidózis veszélye miatt. Az ajánlások azonban országonként némileg különböznek.

Sok szakértő szerint túlbecsülik a metformin okozta tejsav acidózis kockázatát, főleg az USA-ban, s emiatt ritkábban alkalmazzák a metformint, mint ahogy lehetne. Ezt az álláspontot nagy szakmai szervezetek is a magukévá tették.

Tajvanban 2009-ig a vesebetegség súlyosságától függetlenül alkalmazták a metformint, de 2009-ben hasonló korlátozásokat vezettek be, mint amilyenek az USA-ban vannak érvényben.

Ez lehetővé tette, hogy a 2009 előtti adatok alapján a kutatók felbecsüljék, hogy mik a metformin előnyei és kockázatai előrehaladott vesebetegségben.

Egy retrospektív megfigyeléses vizsgálatot végeztek, amelyben a 2000 és 2009 közötti adatokat elemezték, egy országos egészségbiztosítási adatbázis alapján. Egymásnak megfelelő metformin használókat és metformint nem használókat választottak ki 1:3 arányban: 813 metformint szedő és 2349 metformint nem szedő beteget vontak be a vizsgálatba.

A metformint alkalmazók 53%-a (n= 434), és a metformint nem alkalmazók 41%-a (n= 1012) halt meg bármilyen ok következtében, és a többváltozós elemzés kimutatta, hogy a metformin a halálozás független kockázati tényezője (korrigált hazárd arány [HR] : 1,35, p< 0,0001).

A halálozás kockázata a metformin dózisával párhuzamosan nőtt; a legnagyobb azokban volt, akik 1000 mg/nap-nál nagyobb adagot kaptak (HR: 1,57, p= 0,048).

A metabolikus acidózis aránya azonban nem különbözött a két csoport között: mindkettőben 4%-os volt (n= 36, illetve 86; korrigált HR: 1,30, p= 0,19).

A metformint használók nagyobb halálozása minden alcsoportban kimutatható volt, de a metabolikus acidózis kockázata nem volt szignifikáns. Ez alátámasztotta azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint nincs kapcsolat a metformin alkalmazása és a tejsav acidózis között, még az 5. stádiumú krónikus vesebetegségben sem.

A metformin használók halálozásának okai nem derültek ki az adatbázisból, de a szerzők azt találták, hogy a metformint szedők haláluk előtt szignifikánsan többször kerültek kórházba kardiovaszkuláris betegség miatt (HR: 1,86, p< 0,0001).

Fordított volt a helyzet a végstádiumú vesebetegséget illetően; ez 24%-kal ritkább volt a metformint szedők körében (HR: 0,76, p<0,0001).

A szerzők azt írták, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megértéséhez, hogy mi a nagyobb halálozás oka a metformin szedése esetén.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.