hirdetés

Génmódosított baktérium tüdőfertőzés kezelésére

Hatásosnak bizonyult egy „élő gyógyszer”, egy génmódosított baktérium a Pseudomonas aeruginosa okozta tüdőgyulladás kezelésében.

hirdetés

Január 19-én jelent meg a Nature Biotechnology folyóiratban egy spanyol kutatók vizsgálatait összefoglaló tanulmány, amelynek érdekessége, hogy – egyelőre egér modellszervezeteken – egy génmódosított baktériummal kezeltek sikeresen Pseudomonas aeruginosa által okozott tüdőgyulladást. A P. aeruginosa okozta fertőzés azért kezelhető nehezen, mert a baktérium egy olyan biofilmet képez, amely antibiotikumok számára igen kevéssé átjárható. Különösen nagy gondot okoz a baktérium olyan esetekben, amikor ez a biofilm kritikus állapotú, lélegeztetőgépen levő betegek endotracheális csövein képződik – ez az intubált betegek körülbelül egynegyedénél (kórháztól függően 9-27%) jelenik meg, a súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedő intubált betegeknél pedig 50% feletti arányban fordul elő nozokomiális vagy lélegeztetőgép által okozott tüdőgyulladást kiváltva (VAP; ventilator-associated pneumonia). A VAP az intenzív osztályos kezelés hosszát akár 13 nappal is meghosszabbíthatja, és a betegek körülbelül egynyolcadánál (9-13%) halálos kimenetelű.

A spanyol kutatók pont ezt a biofilmet látták a legnagyobb problémának: egy olyan várfalnak, amit le kell bontani, ha be szeretnénk venni az erődítményt. Éppen ezért egy „faltörő kos” koncepción gondolkoztak el, amelyet követve az antibiotikumok már nem pattannak le a „várfalról”, hanem a várba jutva elvégezhetik feladatukat. A kutatók „faltörő kosként” a Mycoplasma pneumoniae nem patogén változatát alkották meg génmódosítással – ez egereknek nagy dózisban beadva sem okozott fertőzést, 4 nap múlva pedig kiürült a szervezetükből. Azért esett a választás erre a baktériumra, mert egyrészt ez az egyik legkisebb, sejtfallal sem rendelkező organizmus, másrészt genetikai állománya mindössze 684 génből áll, azaz viszonylag könnyű manipulálni. A baktérium másik nagy előnye, hogy már eleve alkalmazkodott a tüdőszövetben uralkodó környezethez. A megfelelő organizmus kiválasztását követően a kutatók egy olyan toxintermelő gént vittek be, amely piocin (pyocin) sejtmérget állít elő (a piocint más olyan baktériumok termelik, amelyek képesek elölni a Pseudomonas fajokat). Először laboratóriumi körülmények között intenzív osztályon kezelt betegek endotracheális csöveiben képződött P. aeruginosa biofilmen alkalmazták a készítményt. Az eredmény látványos volt: a Mycoplasma pneumonia által termelt toxin valóban faltörő kosként viselkedve lebontotta a biofilmet, ami citológiai értelemben azt jelenti, hogy akkora lyukakat ütött a sejtfalon, ahol az antibiotikumok már könnyedén képesek voltak a sejtek belsejébe hatolni.

Ezzel az eredménnyel akár meg is elégedhettek volna a kutatók, ám újabb ötletük támadt. A baktérium ugyanis könnyen „felszerelhető” más anyagokkal, azaz más fehérjéket termelő génekkel is. Ezzel szélesíteni lehetne a „faltörő kos” arzenálját, például citokinek, nanotestek vagy defenzinek hordozójaként még hatékonyabban vehetné fel a harcot a Pseudomonas aeruginosával szemben. Az „élő gyógyszer” (living medicine) innentől kezdve nem egy egyszerű fegyver, hanem tulajdonképpen egy olyan platform, amely többféle fegyvert is hordozhat. A kutatók ezért a gyulladásgátló hatású IL-10 citokin olyan optimalizált változatait fejlesztették ki, amelyek nagyobb affinitással rendelkeznek – ezt a fejlesztést a Molecular Systems Biology folyóiratban megjelent cikkükben részletezték.

A toxinokkal és IL-10 citokinekkel „felfegyverzett” baktériumok hatásosságát végül élő, mesterségesen fertőzött egereken tesztelték. A módosított IL-10 citokinek valóban hatásosabbnak bizonyultak a „vad típusú” citokineknél a gyulladás csökkentésében, a „faltörő kos” által ütött réseken pedig csak olyan dózisban volt szükség antibiotikumok adagolására, ami önmagában egészen biztosan nem lett volna elegendő a P. aeruginosa fertőzésének leküzdéséhez. A kutatók szerint a gyulladást igen jelentős mértékben csökkentő módosított citokinek más tüdőbetegségek, például az asztma vagy a tüdőfibrózis kezelésében is sikeresnek bizonyulhatnak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Fighting Bacteria with Bacteria: “Living Medicine” Treats Lung Infections

Engineered live bacteria suppress Pseudomonas aeruginosa infection in mouse lung and dissolve endotracheal-tube biofilms

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.