hirdetés

Gyulladásgátlók COVID-19-ben

Az infliximab és az abatacept is csökkentette a COVID-19 miatti halálozási arányt, de nem gyorsította a felépülést az ACTIV-1 klinikai vizsgálatban.

hirdetés

A Journal of the American Medical Association folyóirat július 10-én közölt cikkében jelent meg annak a vizsgálatnak az összefoglalója, amelyet még 2020. áprilisában indított az amerikai National Institutes of Health (NIH) alá tartozó National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) annak a feltevésnek a tisztázására, hogy egyes gyulladásos kórképek, például a reumatoid artritisz vagy a pszoriázis kezelésére használt hatóanyagok előnyösen alkalmazhatók-e a COVID-19 kezelésére. Többek között ennek a vizsgálatnak a lefolytatására az NIH egy állami-magán vegyesvállalatot is létrehozott Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines (ACTIV) néven azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a leghatásosabb COVID-19 elleni kezelések és oltóanyagok kifejlesztését. Az ACTIV-1 Immune Modulator (IM) klinikai vizsgálatban egyszerre több immunmoduláns, gyulladásgátló hatóanyag hatásosságát hasonlították össze COVID-19-ben szenvedő hospitalizált betegek kezelésében a standard terápiával elérhető eredményekkel. (A klinikai vizsgálatban alkalmazott standard terápia remdesivir és dexametazon kezelést tartalmazott.) A kutatók három hatóanyagot értékeltek, infliximab, abatacept és cenicriviroc, amelyek közül az eredmények szerint az első kettő szignifikánsan csökkentette a mortalitási arányt, ám egyik sem rövidítette le a felépülési időszakot.

Az infúzióval adagolt, Orencia (Bristol-Myers Squibb) márkanéven forgalmazott abataceptet a reumatoid artritiszhez társuló ízületi duzzanat, fájdalom és fáradtság kezelésére használják, és a T-sejt válasz csökkentésével fejti ki hatását. A szintén infúziós adagolású, Remicade (Janssen Biologics) márkanéven ismert infliximabot általában metotrexáttal kombináltan alkalmazzák reumatoid artritiszben szenvedő felnőttek és krónikus, súlyos plakkos pikkelysömörben szenvedő felnőtt betegek kezelésére. Az ACTIV-1 klinikai vizsgálatban az abatacept és az infliximab alkalmazására egyetlen infúziós kezelés révén került sor.

Az abatacepttel kezelt COVID-19 betegek esetében 509 betegből 56 halálozott el a kezeléstől számított 28. napig (ez 11%-os mortalitást jelent). Ehhez képest a placebo csoportban 510 betegből 77 vesztette életét ugyanezen idő alatt (15,1%-os mortalitás), ami 4,1%-os különbséget, vagyis csaknem 21-gyel kevesebb halálesetet jelentett az abataceptet kapó betegek körében.

Az infliximabbal kezelt betegeknél 517 betegből 52 hunyt el a 28. napig (10,1%-os halálozási arány), ugyanakkor a placebo csoportban 516 betegből 75 vesztette életét a 28. napra (14,5%-os halálozás), ami a vizsgált populációban 4,4%-os különbséget, vagyis 23-mal kevesebb halálesetet jelentett az infliximabbal kezelt betegek körében.

Bár ebben a vizsgálatban az immunmoduláns hatóanyagok a standard ellátással együtt alkalmazva nem eredményeztek statisztikailag szignifikáns különbséget a gyógyulási idő tekintetében, a vizsgálatot vezető William G. Powderly szerint a mortalitásban jelentkező különbség klinikailag fontosnak tekinthető. Powderly szerint az ilyen típusú tanulmányok kulcsfontosságúak a COVID-19 miatt hospitalizált betegek számára, mivel ezek az eredmények azt jelentik, hogy a lehetséges kezelési opciók folyamatosan bővülnek.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Anti-inflammatory drugs did not speed COVID-19 recovery but prevented deaths, national study finds

Abatacept, Cenicriviroc, or Infliximab for Treatment of Adults Hospitalized With COVID-19 Pneumonia

Irodalmi hivatkozás:

Jane A. O'Halloran et al, Abatacept, Cenicriviroc, or Infliximab for Treatment of Adults Hospitalized With COVID-19 Pneumonia, JAMA (2023). DOI: 10.1001/jama.2023.11043

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.