hirdetés

Hol van a gluténérzékenység bizonyítéka?

British Medical Journal „Személyes vélemény” rovatában Luca Elli, a milánói Ospedale Maggiore Poliklinika Cöliákia Prevenció és Diagnózis Centrumának  gazgatója ír a gluténérzékenységről. Gondolatait itt foglaljuk össze.

hirdetés

Azt vettem észre, hogy újabban egyre gyakrabban használják a gluténérzékenység fogalmát – erről úgy vélik, hogy nemspecifikus és általában enyhe gasztrointesztinális tüneteket okoz. A hasi fájdalmat és diszkomfort-érzést, a diszpepsziát, a böfögést és a meteorizmust általában a gasztrointesztinális rendszer funkcionális zavarainak tulajdonítják (IBS, irritábilis bél szindróma). Jól ismert, hogy az étrend megváltoztatása jól hathat az IBS-re, és az állapot gyakran jól reagál a gluténmentes étrendre. Akkor is így lehet ez, ha hiányoznak a cöliákia szövettani és szerológiai tünetei (a duodenális bélbolyhok atrófiája, az intraepiteliális limfocitózis, a kripták hiperpláziája és a szérumban a 2-es típusú anti-transzglutamináz IgA antitestek jelenléte).

A gluténérzékenység azt jelenti, hogy olyan gasztrointesztinális vagy egyéb tünetek állnak fenn, amelyek reagálnak a glutén megvonására, de nincs jelen olyan autoimmun mechanizmus, amilyen cöliákiában, vagy más autoimmun rendellenesség. A publikációk alapján a jelenlegi konszenzus az, hogy a gluténérzékenység diagnózisát csak a cöliákia és más ételallergiák kizárása után lehet felállítani, ha a betegség reagál a gluténmegvonásra.

A gluténérzékenységnek nincs objektív markere, és patogenezise sem ismert, csupán hipotézisek vannak ezzel kapcsolatban. Ennek ellenére ez az új fogalom gyorsan elterjedt mind a szakirodalomban, mind a médiában, s ennek folytán sok beteg szeretne többet tudni róla. Ha az orvos gluténérzékenységet diagnosztizál, a végső eszköz a gluténmentes étrend, annak érdekében, hogy javuljon a beteg életminősége. Csakhogy ez az étrend maga is rontja az életminőséget, és nem ismerjük a lehetséges szövődményeit, s azt sem, hogy meddig és milyen szigorúan kell betartani.

A gluténérzékenység néhány aspektusát tisztáznunk kell, mielőtt „kezelni” kezdjük ezt az új „betegséget”. Amögött, hogy a gluténérzékenység prevalenciáját 4–7%-ra becsülik, gazdasági érdekek lehetnek. Egy, az Egyesült Államokban nemrég megjelent cikkben az olvasható, hogy a kereskedők becslése szerint az egészséges vásárlók 15–25%-a (kb. 46–77 millió ember) gluténmentes élelmiszereket akar venni, mert ezeket egészségesnek véli.

Ha azt feltételezzük, hogy a nyugati világban egy személy havonta 1 kg gluténmentes tésztát fogyaszt, amelynek átlagos ára 11 dollár, akkor a piacot havonta 500–850 millió dollárosra becsülhetjük. A gluténmentes élelmiszerek gyártói számára aggasztóak lehetnek azok a kutatások, amelyek lehetővé akarják tenni, hogy valamilyen gyógyszer mellett a cöliákiások is fogyaszthassanak glutént. Annyi biztos, hogy ma a gluténmentes élelmiszereket nem csupán a cöliákiások számára reklámozzák, az ipar növelni akarja a fogyasztók számát.

Mielőtt még széles körben orvosságként hirdetik a gluténmentes élelmiszereket, vizsgálni kell, mi is valójában a gluténérzékenység. Különbözik-e az IBS-től vagy annak egy variánsa? Ha létezik gluténérzékenység, mi a mechanizmusa?

Fontos, hogy az orvosok elkerüljék a téves diagnózist és a félrekezelést. A betegek tüneteiket gyakran valamilyen élelmiszerhez kötik – legyen az glutén, bors vagy bab, de az orvosoknak óvakodniuk kell a tünetek kezelendő élelmiszerérzékenységként való cimkézésétől.

Forrás: British Medical Journal

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.